PNL depune MOȚIUNE DE CENZURĂ. Vișan: „Nu există nici un fel de emoții!” Mihu: „Nu au ce face…”

Partidul Naţional Liberal va depune miercuri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este de așteptat ca toate forțele opoziției să se alăture, inclusiv PRO România, Victor Ponta anunțând că parlamentarii săi vor vota la vedere pentru moțiune, dar nu o vor semna.

Președintele PNL, Ludovic Orban, și-a informat colegii în această dimineață cu privire la ultimele evoluții înainte de depunerea moțiunii de cenzură și voturi sigure sunt de la PNL, USR, PMP și PRO România, însă șanse aproape zero din partea parlamentarilor UDMR, care au fost băgați în ședință după-amiază de delegațiile PNL, USR și PMP.

Orban, anunţa, săptămâna trecută, că proiectul moţiunii de cenzură a fost adoptat de principiu de conducerea partidului şi au fost demarate negocierile pentru susţinerea acestui demers.

PNL a redactat textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă pornind de la cinci teme majore: Liviu Dragnea, un infractor dovedit, este preşedinte de facto al PSD şi conduce în continuare partidul din închisoare; problema Justiției și problema statului de drept; abuzul de Ordonanțe de Urgență și, în final, lipsa de legitimitate a actualei guvernări în urma alegerilor europarlamentare.

În paralel, parlamentarii coaliției majoritare se regrupează și se mobilizează pentru defensivă. Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut, marți, în Parlament, senatorilor și deputaților PSD reuniți într-o ședință comună, să își spună punctul de vedere cu privire la moțiunea de cenzură pe care opoziția o va depune în Parlament. Înainte de începerea ședinței, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că moţiunea de cenzură nu va trece, adăugând că Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi ca această moţiune să nu fie adoptată. De aceeași părere este și deputatul social-democrat constănțean, George Vișan.

„Să fie sănătoși! Suntem speriați la fel ca la fiecare moțiune… Din păcate, eu nu voi fi în țară, voi reprezenta România la APCEMN, dar din discuțiile pe care le-am avut cu colegii știu că nu există nici un fel de emoții pentru această moțiune… a treia, a patra, nici nu mai știu a câta este… Matematic, nu poate să treacă! Ce surprize pot să apară? Tot ne amenință Victor Ponta că mai pleacă, nu mai pleacă… Dacă matematic este foarte clar, ce să mai spunem?”, a spus deputatul Vișan, pentru TOMIS NEWS.

Nici în tabăra senatorilor nu sunt emoții. Potrivit senatorului social-democrat constănțean Ștefan Mihu, inițiativa opoziției vine ca o demonstrație pentru electoratul lor.

Vai… suntem foarte speriați! Nu avem nici o problemă, este dreptul lor să depună. Ei depun moțiunea de cenzură pentru că nu au ce face, ca să demonstreze electoratului lor că, vezi Doamne, ei se luptă! Bineînțeles că PSD va ieși consolidat pentru că nici nu se pune problema să treacă moțiunea de cenzură!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Șanse minime de reușită

PNL are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 241 de aleşi (160 deputaţi şi 81 de senatori), astfel: 210 PSD (141 deputaţi + 69 senatori); 31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori). Voturile aliaților PNL sunt următoarele: PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, și PRO România cu 21 de deputați. Astfel, întreaga opoziție se bazează pe 171 de voturi. Soluția salvatoare ar trebui să vină, pentru PNL, de la UDMR (9 senatori și 21 de deputați), neafiliați (10 voturi), minorități (17 voturi) și, mai greu de crezut, de la ALDE sau PSD, întrucât pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*