PNL Constanța are un punct forte și apasă pe pedală: primarii, lideri în atragerea de fonduri europene. Europarlamentarul Mureșan: „Din 11 miliarde de euro, guvernele PSD au atras doar 1,7! Podul peste Dunăre, abandonat. Plimbă documente între instituții”

În această campanie electorală pentru Parlamentul European, PNL are un punct forte: primarii lor conduc detașat în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. În timp ce social-democrații fug ca dracul de tămâie de această variantă de finanțare, fiind acuzați că prin șiretlicuri de tip parteneriatele public-privat au varianta furtului, în timp ce fondurile europene nu pot fi fraudate, liberalii defilează spre Parlamentul European cu banii gratis.

Cluj, Alba-Iulia, Timișoara, Arad, sunt doar câteva exemple aruncate constant în public, oferite ca exemple de bună practică și bună gospodărire a comunităților locale. Pe cale de consecință, efectul se reflectă și în teritoriu, unde primarii localităților mai mici sunt îndemnați să abordeze această strategie.

2.000 de euro pe cap de locuitor la Eforie. 1.700, la Techirghiol

În acest sens, vineri, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă și europarlamentarul Siegfried Mureșan, i-au luat de braț pe doi primari liberali din județul Constanța ca să prezinte… cifre serioase. Este vorba de primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu și primarul orașului Eforie, Robert Șerban. Cei doi conduc în zona de sud-est în privința atragerii de fonduri europene.

„Stațiunea Techirghiol este cea mai importantă din punctul de vedere al stațiunilor balneare din România, a ocupat locul 1 doi ani consecutiv și am profitat de această axă (de finanțare europeană – n.r.) și am avut depuse zece proiecte, din care deja cinci le avem semnate. Suma totală a proiectelor pe care le-am semnat deja este de 11 milioane de euro, asta înseamnă că am reușit să atragem aproape 1.700 de euro/locuitor. Este o sumă importantă pentru localitatea noastră, care este una mică, 8.000 de locuitori și, ca să dau un exemplu, privind taxele și impozitele locale pe care le încasăm – reprezintă 7% din bugetul pe 2019! Ceilalți bani provin din tot ce a însemnat semnarea de proiecte europene și, bineînțeles, guvernamentale, nerambursabile. Am ales această variantă de depunere pe fonduri europene, pentru că mi-am dat seama, venind și din mediul privat, că primăria este exact ca o societate: venituri și cheltuieli. În momentul în care consideri că nu ai venituri necesare pentru a asigura proiectele pe care ți le-ai asumat în campania electorală, alegi variantele de a-ți aduce surse. Am ales varianta pe fonduri europene și atragerea investitorilor. Prin cele două lucruri, am asigurat viitorul stațiunii, iar în următorii 3-5 ani localitatea va arăta altfel față de ce am preluat în 2016”, a spus primarul Iulian Soceanu.

Primarul Iulian Soceanu

Proiectele pe care Soceanu le are în vedere sunt legate de apă, iluminat, asfaltare, canalizare, dar și modernizarea Teatrului de Vară „Jean Constantin” și transformarea unui teren, abandonat în prezent, într-o grădină publică. Ultimul, în valoare de 1,5 milioane lei, a fost semnat chiar joi, 9 mai.

La Eforie, fondurile europene atrase reprezintă aproximativ 1.900 euro/locuitor, proiectele fiind în valoare de 79 de milioane lei și toate vor fi semnate până la începutul toamnei, potrivit primarului Robert Șerban. De asemenea, primarul a amintit că încă nu s-a găsit o rezolvare pentru falezele din cele două stațiuni.

„La Eforie Sud deja s-a rezolvat problema, pe zona unde am finanțare europeană, în zona Cazino. Problema falezelor este o problemă destul de spinoasă, din 2014, sunt probleme și la Nord și la Sud. Suntem în litigiu cu ABADL, am discuții la nivel de guvern, vedem ce decizie se va lua. Nu pot să fac nici o investiție în zona respectivă, cu toate că aș putea găsi finanțare și aș putea să am în 2-3 luni proiectare și pentru Eforie Nord și pentru Sud. Terenul este în administrarea ABADL, deș terenurile sunt intabulate pe orașul Eforie…”, a spus Robert Șerban.

Soceanu se teme să nu iasă dosarele și să fie acuzat de trafic de influență! Șerban vrea reabilitarea lacului

Birocrația, eterna problemă a administrației publice și coroborată cu legislația defectuoasă, se ajunge la situații complicate. Parcă supărat și, mai degrabă, speriat de actuala atmosferă, Soceanu se plânge că sunt mari probleme în privința implementării proiectelor.

„Am depus aceste proiecte începând cu anul 2016. Acest număr mare de proiecte au fost depuse în doar doi ani și puțin. Din punctul meu de vedere, ca primar, mi se pare că este enorm de mult, pentru că deși avem proiecte în implementare, am ajuns în situația în care să nu se prezinte firme la licitație. Am căzut în altă extremă, mai puțin plăcută, avem banii, nu avem cu cine să-i cheltuim. Acele studii de fezabilitate din 2016, 2017 și au ajuns în 2019 pentru a fi transpuse în proiect tehnic, s-a constatat că prin creșterea euro și prin apariția OUG 114 au apărut niște sume foarte mari pentru SF-uri și constructorii se pare că nu mai consideră ca o afacere acea lucrare. Este următoarea problemă cu care ne vom confrunta, am ajuns să cerșesc prezența constructorului la lucrări, să îl rog frumos, nu știu cum va fi considerat asta la un moment dat, când cineva va scoate niște dosare pe masă, trafic de influență, nu știu, dar ceea ce fac este numai ca să dezvolt localitatea și să invit să participe la licitație cei care sunt în domeniile respective. Deja am două proiecte reluate pentru a doua oară, sper să nu ajung și la a treia oară, pentru că nu știu cum vom proceda în următoarea etapă. Este partea mai puțin plăcută…”, a mai spus Soceanu.

De partea cealaltă, Robert Șerban a încercat să îl tempereze pe colegul său de la Techirghiol și, dintr-o dată, și-a adus aminte de un alt mare proiect.

„De vreo doi ani discut cu Iulian și ne-am gândit… vom încerca să depunem proiecte comune în ceea ce privește lacul Techirghiol. Am avut discuții incipiente și cu primarul de la Tuzla. Încercăm să găsim linii de finanțare pentru a dezvolta tot ce înseamnă lacul Techirghiol”, a mai spus primarul Șerban.

Huțucă: „Este o muncă pe care cetățenii nu o văd!” Mureșan s-a dezlănțuit pe guvernanți

Evident, Bogdan Huțucă și-a lăudat colegii și, în același timp, a amintit că bâlbâielile guvernamentale din perspectiva legislației produc efecte negative în ceea ce privește implementarea proiectelor pentru comunitățile locale.

„Pe regiunea de sud-est, cele două localități au atras cred că cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Eu sunt locuitor al orașului Eforie și pot să spun că proiectele privind drumurile sunt extrem de importante, vorbim de șoseaua care mărginește toată faleza din Eforie Nord, Sud și șoseaua paralelă cu drumul european. (…) Când un primar chiar își propune să satisfacă nevoile comunității locale și este hotărât să atragă fonduri, resurse, să depună proiecte, tot acest mecanism birocratic, oricât de eficient ai fi – în cel mai bun caz, doi ani de zile tot îți ia până când ajungi să implementezi proiectul. Un primar de succes este unul care în doi ani și-a închis tot mecanismul birocratic care ține de avize. Este o muncă asiduă, care presupune fel de fel de deplasări și foarte multă comunicare cu instituții și autorități, atât din județ cât și la nivelul ministerelor. În urma acestei munci pe care nu o vede nimeni, cetățenii stau, așteaptă, văd că nu se întâmplă nimic, dar în realitate se muncește foarte mult pe partea de documentare, avizare, pregătire a proiectelor, iar în clipa când toate sunt semnate – se vede în oraș, totul explodează în tot ce înseamnă lucrări. S-au ridicat două probleme: este o problemă a României forța de muncă, în construcții și în alte domenii de activitate, probabil și datorită exodului de români în afara țării, iar cea de-a doua, de licitații, ține și de politica Guvernului, această explozie a cursului euro. Depui proiectul, ai o anumită dată, Guvernul s-a manifestat într-un anumit fel, cursul euro a explodat și toate datele devizului s-au schimbat substanțial, ceea ce e o mare problemă în a-ți susține proiectul. Când vine Guvernul cu o Ordonanță, cum e 114 și îți mărește la 3.000 lei salariul minim în construcție, toată partea de manoperă din devizul respectiv este dată peste cap și salvarea proiectului stă într-o negociere între constructor și primar, pentru că soluțiile nu vin niciodată de la guvern…”, a spus Bogdan Huțucă.

CITEȘTE ȘI:

Prezent din nou la Constanța, europarlamentarul Siegfried Mureșan l-a completat pe președintele PNL Constanța, arătând că guvernele social-democrate au debusolat nu doar proiectele locale, ci și marile proiecte de infrastructură.

„Toate fondurile europene care sunt atrase în momentul de față în România sunt atrase de primari și președinți de consilii județene gospodari, Guvernul nu reușește să absoarbă banii care se cuvin României. Pentru mari de infrastructură, România are alocate, pentru perioada 2014 – 2020, 10,8 miliarde de euro. Au trecut cinci ani și jumătate din șapte și guvernele României au absorbit doar 1,7 miliarde, iar cele trei guverne PSD – ALDE, de doi ani jumate, nu au depus la Comisia Europeană nici măcar un singur mare proiect de infrastructură! Banii care au venit sunt pe proiecte începute în guverne anterioare. (…) Nu au depus la Bruxelles proiectul privind construcția centurii municipiului București sau pentru construcția podului peste Dunăre, la Brăila, un proiect esențial pentru toată Dobrogea, inclusiv pentru județul Constanța, plimbă documentele între instituțiile din România”, a spus Siegfried Mureșan.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *