PNL Constanța a lovit din nou! S-a răzbunat pe Palaz și i-a lăsat pe tineri fără Palatul Copiilor! Urmează sesizări la DNA

Situație tensionată, miercuri, la ședința Consiliului Județean Constanța. Vicepreședintele Claudiu-Iorga Palaz a propus un proiect privind demararea procedurilor de preluare a Palatului Copiilor din subordinea Ministerului Educației în subordinea CJC în scopul reabilitării acestuia.

Consilierii județeni ai PNL, reușind încă o dată să stupefieze, au votat împotriva proiectului! Fiind necesare două treimi din voturile consilierilor prezenți, respectiv 20, liberalii au avut o misiune de „floare la ureche”.

Nici una din problemele grave cu care se confruntă Palatul Copiilor nu a contat pentru liberali, aceștia tratând situația strict din perspectiva politică, răsturnând proiectul de hotărâre pentru că a fost propus de Claudiu Palaz, același proiect pe care, în 2013, liberalii îl susțineau!

Lipsa de consecvență și seriozitate a liberalilor nu mai este un secret de mult timp și, ca în multe alte cazuri similare, liberalii nu au ținut cont nici de faptul că proiectul nu presupunea nici un efort bugetar din partea CJC!

„Vrem să preluăm clădirile, să le reabilităm, apoi să le transformăm într-un adevărat parc al copiilor, cu activități specifice, cu impact asupra educației”, anunța la începutul ședinței președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

„Eu nu am cârciumă la Histria!”

Imediat după vot, tensiunea a crescut și s-a ajuns la vorbe grele. Liderul liberal, Robert Boroianu, a lălăit o poveste somniferă cu „nu e cazul”, pentru că „deficit de 49 de milioane” și alte expresii infantile deloc încadrabile în vreun soi de argument. De aceea, colegul său, Marian Crușoveanu, a încercat să „dreagă busuiocul” într-o tentativă de motivare a votului.

„Haideți să ne uităm la ce administrăm la această oră! Tot o groapă de gunoi este și grădina de vară „Soveja”, chiar lângă City Mall, da? Ce facem în privința acesteia? Hai să demonstrăm că putem reabilita ceea ce avem în administrare și abia dup-aia să preluăm alte obiective. Anul viitor, avem la cetatea Histria o conferință mondială de arheologie, știți situația actuală a instituțiilor de cultură din subordinea CJC?”, a spus Crușoveanu.

Când a auzit de Histria, Palaz a luat foc și le-a băgat „mortul în casă” liberalilor, întrucât la Histria avea, la un moment dat, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, interese economice personale.

„Se referă la demararea demersurilor pentru preluarea acestui obiectiv. Noi am încercat să fim transparenți și v-am cerut acordul să începem procedurile și corespondența cu ministerul, pentru a reuși să preluăm, aceste demersuri pot dura o lună, două, trei, un an… dacă previziunile dumneavoastră sunt așa de sumbre privind CJC ca în timp de un an de zile bugetul instituției să fie praf, sunt profund dezamăgit, după cum a spus un senator al dumneavoastră! Cred eu că ar fi fost pertinent și de bun augur pentru Constanța ca dumneavoastră să ne lăsați să începem demersurile. Nu mi se pare motivarea și grija dumneavoastră de buget făcută în mod pertinent. În ceea ce mă privește, este și a fost o temă de campanie, dacă ați observat nu e preluarea de la stat, este doar în administrare. Acest obiectiv din Constanța este un focar de infecție la această dată, nu pentru distrugerea bugetului dorim preluarea lui, ci pur și simplu de a opri această distrugere (a spațiului – n.r.) pe care nu are cine să o oprească azi, decât Consiliul Județean! Le mulțumesc celor care au crezut în proiect și au votat și sunt dezamăgit că PNL nu dorește reabilitarea pentru tineretul din Constanța acest parc al pionierilor, așa cum era cunoscut. Eu am făcut activități sportive acolo, când eram mic și sunt convins că și mulți dintre dumneavoastră… repet: v-am cerut acordul să începem procedura de preluare! Azi, liberalii sunt împotriva reabilitării Parcului Tineretului, doar din cauza faptului că este promovată din partea Mișcării Populare! (…) Știu care este motivul și obiectivul pentru care doriți reabilitarea zonei Histria: nu eu am cârciumă în zonă!”, a spus Claudiu Palaz.

2

Consiliul Tineretului: „A fost un vot politic. O rușine!”

La ședința de miercuri a fost prezent și președintele Federației Tinerilor Constanța, Alexandru Bajdechi. Studentul s-a remarcat ca o figură civică activă în ultimii ani în privința tinerilor și, după vot, și-a exprimat dezamăgirea.

„A fost o rușine ce s-a întâmplat în această ședință, în primul rând că o problemă care vizează tinerii și copiii s-a făcut fără consultarea lor, deși noi ne-am exprimat punctul de vedere pozitiv. Descentralizarea este un proces care a început și va fi finalizat, iar acest proces implică și trecerea Palatului Copiilor din domeniul public al statului în domeniul public județean, dar astăzi s-a vorbit numai de administrare pentru a se putea face investiții. Statul nu va investi în Palatul Copiilor, eu când eram elev făceam ședințe acolo și pot să zic că există o stare de degradare a acestuia, iar dacă CJC și-a exprimat dorința de a investi mi se părea normal ca, pentru tineri și pentru copii, să se voteze „pentru”! PNL, în 2013, când era la guvernare, susținea trecerea Palatului Copiilor în domeniul public al județului, deci nu se poate vorbi de doctrină și nici măcar de consecvență, vorbim pur și simplu de inițierea unui proiect, pe care și noi îl susținem, iar simplul fapt că cineva care inițiază acest proiect de la alt partid decât al tău a dus la acest vot…”, a spus Bajdechi, pentru TOMIS NEWS.

Urmează sesizări la DNA…

Încet, dar sigur, ne îndreptăm spre situația în care toate problemele din această țară vor fi rezolvate cu DNA. Gigel Băcioiu este vicepreședintele „Club Sportiv Tomis Kart” și administratorul fundației „Tomis Kart”, persoana care se zbate cel mai mult din incinta Palatului Copiilor. Clubul de karting din Constanța are o vechime de un deceniu şi jumătate. Aici au fost antrenați peste 300 de copii constănțeni, iar anul trecut au fost înscriși aproximativ 40 de copii, dornici să practice sportul cu motor. Numai că, gruparea Sportiv Tomis Kart riscă desființarea! În doi ani, nu s-a putut găsi o soluție sau nu se dorește ca activitatea de karting să se desfășoare în continuare în spațiul de la Palatul Copiilor și să se încheie un alt contract de închiriere sau de colaborare. Pe 19 noiembrie 2015, clubul a primit citaţia având ca obiect dosarul de evacuare nr. 28022/212/2015, care îl pune în imposibilitatea de a desfășura activitatea, cu toate că locația este destinată tuturor copiilor din Constanța!

3

Clubul Sportiv Tomis Kart Constanța a avut numeroase rezultate în Campionatul Național de Karting cu piloți constănțeni, instruiți și inițiați pe pista de karting de la Palatul Copiilor Constanța: Campion Național la clasa KID, Vicecampion Național la clasa KID, locul III la clasa KID, Vicecampion Național la clasa PUFO, Vicecampion Național la clasa KF Junior. Fundația Tomis Kart și Clubul Sportiv Tomis Kart Constanța sunt recunoscute de Automobil Club Român și Federația Română de Karting pentru desfășurarea cursurilor de inițiere în cadrul școlii de karting cu personal calificat.

Chiar și când am discutat cu Gigel Băcioiu, acesta ne-a precizat că este la antrenamente, în plin campionat și a primit cu dezamăgire vestea votului dat de PNL.

Băcioiu susține că a mai obținut un moment de respiro, prin amânarea evacuării, până pe 9 septembrie a.c. Întrucât problemele cu care Palatul Copiilor nu se rezolvă, iar isprava de miercuri a PNL a bătut un nou cui, Băcioiu anunță că va merge la DNA.

„Am mai făcut o contestație la somația de evacuare. Am mai deschis încă un proces, nu sunt procesoman dar nu am alte soluții, i-am rugat să ne lase măcar până la sfârșitul campionatului… cu toate că sunt probleme mult mai grave acolo. M-am bucurat și eu că va prelua CJC, să fie un lucru bun decât să pună altcineva mâna acolo din informațiile pe care le am, dar asta e situația… (…) Pe 9 septembrie mai avem încă un proces. Vreau să fac o sesizare către DNA și către corpul de control al premierului, pentru că ce se întâmplă acolo e nenorocire totală. Eu pot să demonstrez cu documente, am reușit să intru în posesia unei corespondențe între minister, Palatul Copiilor și ISJ Constanța, de acum doi ani de când a fost numit politic domnul director Cosmin Badea și exact cu intenția asta de a duce în paragină Palatul Copiilor, ca să poată fi înstrăinat printr-o Hotărâre de Guvern. Când se dă Hotărârea se poate schimba destinația, prin trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat! Legea pe care o invocă ei este Legea 213, art. 14, alin. 1, iar acolo spune clar: au dreptul doar CJ și CL să solicite Hotărâre de Guvern, nicidecum Palatul Copiilor, ISJ… e clar că totul a fost premeditat! (…) Din punctul meu de vedere, acolo e un grup infracțional și rămâne ca organele competente să își facă treaba”, a spus Gigel Băcioiu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.