PNL a lansat Planul național de investiții și relansare economică. Orban: „Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaștina demagogiei”

Partidul Național Liberal a lansat, miercuri, Planul național de investiții și relansare economică. După o perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus, toate guvernele lumii sunt axate pe repornirea motoarelor economice. În calitate de partid de guvernământ, PNL a propus răspunsul la criza sanitară și economică, un program elaborat de guvernul condus de Ludovic Orban, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis și mediul economic. Ca punct central al Planului, sunt vizate măsuri pentru companii pe termen scurt.

cabinet pnl

Evenimentul de miercuri de lansare a Planului a fost deschis de Klaus Iohannis.

Trebuie să pregătim cele mai potrivite instrumente economice, pentru a merge mai departe, pentru a face posibilă dezvoltarea României. Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții. Pe fondul pandemiei, România s-a confruntat cu cea mai dificilă perioadă din ultimii 30 de ani, care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare, care nu au lăsat resurse economice și sanitare suficiente pentru o reacție urgentă. (…) Trebuie să ne adaptăm la noile condiții, să devenim mai competitivi, mai flexibili. Traversăm o criză mondială fără precedent, iar răspunsurile noastre trebuie să fie pe măsură. (…) A venit astăzi momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm în domeniul economic să fie incluse într-un plan, un singur plan și să turăm motoarele pe calea relansării economice. M-am implicat direct, împreună cu premierul în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relaxare economică, pornind de la consultarea cu mediul economic. (…) Avem o singură cale de a ne dezvolta economic, sănătos și durabil. Să investim în viitorul nostru și să reclădim România din temelii. Acesta este îndemnul pe care l-am adresat guvernului, să avem un plan de investiții. (…) Guvernul m-a asigurat că în anii următori vor fi asigurate lucrările de infrastructură aflate în prezent în mare întârziere și vor fi demarate noi proiecte consistente. ”, a spus Klaus Iohannis.

iohannis

Din partea Guvernului, premierul Ludovic Orban a punctat faptul că singura soluție pentru relansarea economică a României o reprezintă investițiile pe toate palierele, cu maximă concentrare pe absorbția fondurilor europene.

Am încercat să ținem cont de problemele cu care se confruntă România, care în mare parte sunt accentuate de criza economică declanșată de epidemia de covid – 19. Am constatat că accesul companiilor la capital, la resurse, este extrem de dificil și restrâns. (…) Pe lângă IMM Invest, în curând vom primi aprobarea pentru schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor, o schemă de ajutor în sprijinul companiilor confruntate cu o criză de lichiditate. O altă problemă constatată, pe care încercăm să o remediem, este fluiditatea circulației banilor între companii. (…) Am gândit un întreg sistem de granturi pentru companii. (…) Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaștina demagogiei și ipocriziei, din discursurile SF, care nu au nici o legătură cu realitățile economice și care creează așteptări. Vremea în care politicienii promiteau marea cu sarea și luna de pe cer trebuie să înceteze. (…) Degeaba avem gaz dacă nu conectăm românii, dacă nu aducem gazul românesc în casele românilor. Degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea energiei sunt la un nivel sub 50%. Baza competitivității trebuie să fie asigurarea energiei la prețuri competitive. Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport, pentru a crește competitivitatea, care generează dezvoltare, locuri de muncă. România este o țară bogată, cu resurse, dar valorificarea trebuie să se facă în mod inteligent”, a spus Ludovic Orban.

Planul PNL de relansare a economiei României

Obiectivul noului model de dezvoltare propus de Guvern este asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025. Prioritatea pe termen scurt a Guvernului rămâne asigurarea capitalului de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de COVID-19 ca urmare a închiderii temporare a activităților, reducerii cererii de consum și întreruperilor din lanțul de aprovizionare, prin programe de acces la finanțare pentru capital de lucru și investiții cu garanții de stat, granturi și scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și pentru reluarea sau reconversia activităților economice. De asemenea, în domeniul muncii și protecției sociale vor continua măsurile adoptate pentru protejarea locurilor de muncă, prin plata șomajului tehnic pentru personalul din domeniile a căror activitate a fost întreruptă temporar ca urmare a restricțiilor impuse de autorități. Sunt în aplicare măsurile pentru susținerea angajărilor prin măsuri active de sprijin pentru companii și salariați, stimularea angajărilor din rândul tinerilor și a persoanelor vulnerabile precum și a românilor care au revenit din străinătate. Se află deja în pregătire măsuri pentru sprijinirea activităților de muncă sezonieră și pentru zilieri, în domenii specifice, precum și introducerea programului flexibil de muncă pentru angajații și angajatorii a căror activitate afectată de pandemie se află în proces de relansare. Vor fi promovate în continuare politici de transformare digitală care să modernizeze operațiunile și interacțiunea cu cetățenii în furnizarea serviciilor publice, precum și modul intern de lucru al instituțiilor publice – procese care au fost demarate deja ca parte a măsurilor de răspuns ale Guvernului în fața provocării reprezentate de efectele pandemiei de COVID-19. În același timp, va fi încurajată pregătirea economiei pentru revoluţia industrială 4.0, prin programe de sprijin pentru transformarea digitală a industriei și întărirea competivităţii.

În domeniul investițiilor publice în infrastructura fizică a României, prioritatea pe termen scurt este creșterea ritmului de finalizare a lucrărilor aflate în execuție și pregătirea proiectelor majore de infrastructură pe termen mediu și lung din domeniile transporturilor, energiei, comunicațiilor, agriculturii, sănătății, sportului și educației. Pe termen mediu și lung, obiectivul Guvernului este demararea și realizarea unui program amplu de investiții publice cu o alocare bugetară din fonduri europene și naționale, rambursabile și nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030.

Pentru modernizarea comunităților locale sunt proiectate investiții în drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, construcția de unități școlare, centre medicale și baze sportive care însumează 102 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.

În domeniul agriculturii, un obiectiv prioritar al Guvernului pe termen mediu și lung este elaborarea și implementarea unei Strategii de Gestionare a Apei care se referă la reabilitarea infrastructurii de irigații existente, în perioada 2021-2024, prin punerea în funcțiune a 138 amenajări de irigații, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro. În același timp, este prevăzută reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj care deservește o suprafață de 2,8 milioane de ha, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de aproximativ 510 mii de ha, cu o valoare de 500 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *