Spread the love

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Ion Ghica, C.A. Rosetti, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne.

Duminică, președintele PNL, premierul Ludovic Orban, a participat la inaugurarea Muzeului Naţional „Brătianu” care are sediul în Vila Florica, fosta reşedinţă a familiei Brătianu din Ştefăneşti.

La 145 de ani de la fondarea PNL, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a transmis următorul mesaj:

„De 145 de ani, Partidul Național Liberal este simbolul rezistenței și un apărător al destinului nostru național.Începând cu secolul al XIX-lea, ideologia liberală se conturează, în ţara noastră, pe fondul emancipării sociale și naționale a ţării.PNL a pus umărul la toate evenimentele care au călăuzit formarea României moderne, de la lupta pentru autonomie până la unirea şi independența Principatelor. Din 1875, destinul României este legat de PNL, așa cum și viitorul va fi mereu ocrotit de politica părinților fondatori, prin și de către noi înșine.PNL a fost dintotdeauna forța care a dat o față europeană României iar astăzi, misiunea noastră este să ducem mai departe spiritul unificator și să promovăm valorile naționale.La mulți ani, dragi colegi din PNL! La mulți ani, România modernă și europeană!”

Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu, care a fost şi premierul României între anii 1876 și 1888. În 10 mai 1877, în timpul guvernării liberale, cu Ion C. Brătianu prim-ministru, România și-a proclamat independența. În 1879, Reprezentanţa Naţională a promulgat revizuirea Constituţiei în conformitate cele mai avansate reglementări europene în materie. Guvernul PNL a trecut imediat la aplicarea reformelor care au schimbat radical faţa României: construirea a 3.000 km de căi ferate şi şosele, înfiinţarea Băncii Naţionalea României (1880), proclamarea Regatului (1881) şi legea electorală din 1884.

Dezvoltarea României înaintea Primului Război Mondial a fost asigurată de alternanța la putere între liberali și conservatori.

Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România și pentru liberali, care au promovat o nouă Constituție, printre cele mai avansate din Europa acelor vremuri, reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală.

După cel de-al Doilea Război Mondial regimul comunist a dizolvat partidele politice democratice, inclusiv PNL, care și-a încetat activitatea în noiembrie 1947. Mulți dintre fruntașii liberali au murit în închisorile comuniste, plătind cu viața credința în principiile democratice și valorile liberale.

În primele zile ale anului 1990, PNL s-a reînregistrat ca partid politic și a început o nouă etapă din existența sa politică. În 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales președinte al României, devenind primul președinte liberal din istoria țării. În 5 noiembrie 2019, Ludovic Orban a devenit premierul României şi pentru prima dată ȋn istorie, Partidul Naţional Liberal a reuşit să dețină atât postul de președinte cât și pe cel de prim-ministru.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *