Premierul Ludovic Orban admite că sunt probleme la programele PNDL 1 și PNDL 2, iar în perioada următoare se va emite un act normativ pentru a suplimenta fondurile. De asemenea, pentru PNDL 1 se va prelungi cu un an termenul de finalizare al proiectelor, asta pentru că sunt foarte multe probleme în această zonă.

„Sigur că vor continua PNDL-rile. Am văzut nişte fake news lansate de adversarii noştri politici. Este adevărat că este în curs de rezolvare o problemă de suplimentare a bugetului pentru PNDL, în cadrul bugetului Ministerului Dezvoltării. Problemă pe care o vom rezolva. (…) Întâi să finalizăm PNDL 1 şi PNDL 2. Suntem în pregătire pentru un program naţional de dezvoltare locală, dar vrem să fie realizat după ce ştim cu precizie ce tipuri de proiecte vor fi finanţate din bugetul UE 2021-2027 şi de asemenea din Programul naţional de Rezilienţă şi Recuperare. În momentul în care vom ştii foarte clar ce proiecte de investiţii ale autorităţilor locale vor fi finanţate prin cele două surse venite de la bugetul UE , vom face complementar un PNDL 3, dar repet, după ce se termină PNDL 1 şi PNDL 2 sau măcar se apropie lucrările de final. (…) În materie de PNDL 1, care a fost administrat aproape integral de guvernele PSD, şi astăzi există aproape 1.000 de proiecte nefinalizate. Aici va trebuie să intervenim cu un act normativ, pentru că dacă nu intervenim cu un act normativ, autorităţile locale care au beneficiat de finanţare pe PNDL 1, dar nu au procesele verbale de recepţie la terminarea lucrării, gata până în 31 decembrie, trebuie să ramburseze toţi banii pe care i-au primit către Guvern. Aici o să venim cu un act normativ astfel încât să prelungim cu un an de zile termenul de finalizare a lucrărilor din PNDL 1. Pe PNDL 2 încercăm să gestionăm lucrurile de asemenea natură încât să ne apară minime întârzieri, aşa cum au apărut în derularea PNDL 1, întârzieri care au generat blocaje, retragerea constructorilor de pe lucrări şi situaţia care există astăzi în care sunt aproximativ 1.000 de proiecte care nu sunt finalizate”, a declarat Ludovic Orban, întrebat vineri dacă vor fi suspendate programele.

Guvernul pregătește un nou program de dezvoltare locală, PNDL 3, care va fi lansat doar după ce se va ști exact ce proiecte pot fi finanțate din fondurile europene, a anunțat vineri premierul Ludovic Orban la Suceava.

PNDL este un program extrem de controversat, prin care guvernele au alocat în ultimii 8 ani miliarde de euro din fonduri interne către mici proiecte locale. Multe primării preferă să facă proiecte prin PNDL în loc să depună cereri de finanțare pe fonduri europene pentru că în cazul proiectelor cu fonduri UE controlul este mult mai strict.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *