PMP vrea… RESTAURAREA MONARHIEI constituționale. Diaconescu: „Atunci când a fost nevoie, a fost funcțională această idee…”

Într-un interviu pentru PS News, fostul ministru de Externe și președintele PMP, Cristian Diaconescu, a vorbit despre schimbarea sistemului politic din România, prin introducerea monarhiei constituționale, explicând de ce ar fi această opțiune avantajoasă pentru țara noastră. Acesta precizează că partidul a luat în serios discuțiile privind modificarea Constituție, dar și introducerea monarhiei constituționale plecând de la un precedent care „funcționează în state democratice cu o tradiție în ceea ce privește respectarea valorilor”.

„O instituționalizare a monarhiei constituționale asigură un Parlament puternic și un Parlament puternic are responsabilități asumate și cât se poate de clare în legătură cu un guvern. Belgia funcționează de ani buni fără guvern pentru că atribuțiunile în ceea ce privește funcționarea statului sunt preluate de o logică pe o verticală de decizie cât se poate de clară, atât de regalitate cât și de Parlament. În egală măsură văd acest lucru și în Olanda. Chiar și astăzi, olandezii nu au guvern, de asemenea și Marea Britanie. Existe experiențe de la care am plecat, în ideea în care, ceea ce s-a lansat în discuție publică în ceea ce privește schimbarea sistemului constituțional privind alegerea președintelui este chiar o discuție serioasă din partea unor politicieni responsabili care își doresc să analizeze o serie de opțiuni, mai ales în ceea ce privește funcționarea statului în condiții de criză. Astăzi, statul român nu funcționează în parametri normali. Dacă se dorește într-adevăr acest lucru am prezenta și noi un anumit tip de opțiune, dacă există alte variante este în regulă, dar dacă tema aruncată pe piață este de fapt doar o intenție a cosmetizării dialogului public pentru a te feri de subiecte cum ar fi asumarea responsabilității guvernării unui stat pe timp de criză, atunci asta este, de atâta suntem în stare”, spune Diaconescu.

De asemenea, președintele PMP a explicat că „dacă discuția în ceea ce privește sistemul instituțional românesc este una serioasă și ceea ce au spus partidele privind modificarea Constituției din această perspectivă, reprezintă o atitudine responsabilă, nu văd de ce nu s-ar putea discuta și această variantă, pe care noi nu am adus-o în discuție din perspective populiste, culturale sau tradiționale, ci dintr-o logică operațională cât se poate de clară, plecând de la precedente pe care astăzi le vedem funcționale în state puternice, libere, democratice”.

„Din această perspectivă ar exista, după părerea noastră o variantă. Mai mult decât atât, în momente de inflexiune, cum a fost Alianța Nord-Atlantică, atunci am recunoscut utilitatea unui tip de proiect monarhic. Atunci când am fost nevoie a fost funcțională această idee,  atunci, de ce nu și astăzi, când ne aflăm într-o situație complicată să nominalizăm această posibilitate. Dacă în înțelepciunea lor, politicienii români o vor considera a fi de suetă, asta este”, conchide Cristian Diaconescu.

Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a anunţat că un grup de lucru coordonat de Robert Cazanciuc va discuta despre modificarea Constituţiei. El a adăugat că ar fi o oportună o dezbatere în Parlament cu privire la Legea Fundamentală şi dacă ea mai corespunde realităţior României de astăzi, după 30 de ani. Acesta a mai spus că, de exemplu, în Constituţie nu există forma de administrare locală numită regiune.

Nu există limite aici sau condiţii pe care PSD să le impună, dar cred şi credem că în acest moment o discuţie serioasă legată de Constituţia din anii ’90, la 30 de ani de atunci”, a precizat Grindeanu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *