PMP, solicitare la premierul Orban: „ANULAȚI ORDINUL care le INTERZICE prefecților să comunice! Autoritățile locale să asigure COMUNICAREA, nu să coordoneze CENZURA!”

Așa cum se întâmplă de regulă, politicienii se alătură cu greu societății civile. Zilele trecute, mai multe asociații civice au transmis un manifest Guvernului în care au cerut publicarea completă a datelor privind evoluția pandemiei Covid-19 pe teritoriul României. În manifestul susținut de 14 asociații civice se precizează faptul că gradul de incertitudine privind modificările de zi cu zi, privind evoluția tuturor resorturilor lumii așa cum o cunoșteam, atinge cotele maxime ale generației noastre. Astfel, pe fondul noii realități, neliniștea populației crește, conducând la comportamente sociale atipice, precum cozile interminabile de la magazinele alimentare, bancomate sau farmacii. Acestea ar putea degenera, în lipsa unei comunicări publice adecvate, în panică.

Guvernul, așa cum ne-a obișnuit, așteaptă presiuni suplimentare pentru a asigura… comunicarea, iar primul politician care îl trage de mânecă este Marius Pașcan, deputat din partea PMP. Printre altele, parlamentarul le amintește autorităților centrale faptul că autoritățile locale „au obligația de a asigura comunicarea și nu de a coordona cenzurarea acesteia” și solicită să fie „anulat ordinul care le interzice prefecților să comunice”.

„Din data de 21 martie 2020, prefecților li s-a interzis să comunice orice informații referitoare la criza generată de pandemie și situația specifică la nivelul județelor țării. Printr-o adresă parafată de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Gheorghe Sorescu, li s-a transmis Instituțiilor Prefectului că orice comunicare pe subiecte privitoare la pandemie și criză se face doar de la nivel central, prin Grupul dc Comunicare Strategică. Este o mare eroare! (…) Aplicați întocmai prevederile legale! Atenție, Comitetul național pentru situații de urgență are între atribuțiile principale și „coordonarea informării opiniei publice privind managementul situațiilor de urgență”. Adică, are obligația de a asigura comunicarea și nu de a coordona cenzurarea acesteia. Așadar, dacă prefecții conduc comitetele județene pentru situații de urgență și gestionează activitatea acestora, de ce le este interzis să comunice informații oficiale, elementare, de maxim interes public, câtă vreme reprezintă tocmai cea mai autorizată și competentă sursă de informații de interes public?! Ajută oare cenzura acum, sau comunicarea filtrată strict la nivel central, așa-zis „strategică”, când la nivelul județelor țării ar trebui să funcționeze operativ informarea în temeiul specificului situației de urgență a fiecărui județ? Vă solicităm să anulați ordinul care interzice prefecților să comunice în această situație de criză și să le transmiteți acestora să respecte legislația în vigoare și să comunice competent și operativ mesajele care servesc interesului public, conform situației specifice a fiecărui județ din România”, a transmis Marius Pașcan.

Pe fondul stării de urgență, autoritățile centrale au ales să comunice tot mai puține date relevante. Inițial, s-a redus raportarea din timp real la două informări pe zi (10:00 – 18:00). Ulterior, la o singură raportare pe zi (13:00). Concomitent, s-au redus și datele oferite în aceste raportări. Cel mai important aspect: prefecții nu mai au voie să informeze populația cu privire la numărul de cazuri confirmate pozitiv în județe sau numărul de teste efectuate.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.