PMP și-a dat RESTART: Cristian Diaconescu, ales PREȘEDINTE și va CANDIDA la prezidențiale. Claudiu Palaz, vicepreședinte la nivel național

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a fost ales, duminică, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, moţiunea sa, „România respectată”, fiind votată de către 550 dintre cei 561 de delegaţi la evenimentul organizat online, cu participarea fizică a liderilor formaţiunii la Sinaia. El a transmis, la prezentarea moţiunii sale, că delegaţii PMP nu s-au reunit la congres pentru a ieşi „la tarabă pentru un alt partid politic”. Cristian Diaconescu a fost singurul care a participat cu o moţiune la congresul PMP. El le-a solicitat membrilor de partid să nu îi ceară „elemente de disociere de Eugen Tomac”, fostul preşedinte al formaţiunii care a demisionat după ce PMP nu a mai intrat în Parlament, după alegerile din decembrie anul trecut.

Prin această moţiune, pe scurt, vă rog să daţi acestui partid solidaritate înţelepciune şi coerenţă la nivel local şi central şi îndrăznesc să mă oblig în faţa dumneavoastră, şi să vă promit, că eu am să-i dau un viitor”, le-a spus Cristian Diaconescu celor prezenţi fizic sau online. Diaconescu a vorbit despre principiile care trebuie avute în vedere de partid, principii precum identitatea naţională, proprietatea privată, minimalizarea intervenţiei statului în economie, solidaritatea, dialogul cu societatea civilă, educaţia, respectarea angajamentelor asumate de România pe plan internaţional şi o politică „în beneficiul românilor şi a României reîntregite”.

diaconescu congres pmp
Congres PMP

„Vreau să vă spun că am văzut şi eu mica propagandă anterioară acestui congres. Ne-am întrunit aici să ne punem de acord în legătură cu ce facem în continuare, în legătură cu solidaritatea noastră, în legătură cu coeziunea noastră. Nu ne-am întâlnit aici să ieşim la tarabă pentru un alt partid politic”, a adăugat el.

Cristian Diaconescu a vorbit şi despre alegerile din decembrie 2020, în urma cărora partidul nu a mai reuşit să treacă pragul electoral:

Am discutat şi ne-a preocupat acest lucru, modul în care s-au numărat voturile la alegerile pentru Parlament. Vreau să vă spun, dincolo de toate aspectele locale, din comunităţi, faptul că la alegerile parlamentare s-au numărat 95 (la sută – n.r.) de voturi în 24 de ore şi 5% din voturi în următoarea săptămână. S-au redistribuit 15% din voturi, deci 15% din parlamentarii aflai acum în Parlamentul României îi reprezintă pe cei care nu i-au votat. Dacă pe democraţie şi funcţionarea statului de drept aceasta nu e o problemă, atunci cu toţii avem o problemă”, a afirmat Diaconescu, în acest context.

Acesta şi-a exprimat intenţia de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene şi a vorbit şi despre modul în care arată acum scena politică românească:

Mă pun chezaş că ceea ce vedeţi astăzi pe scena politică, până în toamnă nu mai e aşa. Din acest punct de vedere, ştim cu toţii că lucrurile se vor modifica”, a afirmat Diaconescu.

Eugen Tomac acuză un sabotaj la adresa PMP: Noi am făcut pragul, dar celelalte partide au validat un rezultat incorect

Fostul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară Eugen Tomac se declară convins, duminică, la congresul formaţiunii, că la alegerile paramentare a fost depăşit „acel 5% nenorocit”. Tomac afirmă că rezultatul obţinut de PMP la alegerile din decembrie este „nedrept, incorect” şi constituie rezultatul lipsei de solidaritate a celorlalte formaţiuni politice.

Regret că la ultimul exerciţiu electoral, deşi cu toţii suntem convinşi că am reuşit să depăşim acel 5% nenorocit, din păcate solidaritatea partidelor celelalte a făcut ca partidul nostru să nu-şi poată duce cauza până la bun sfârşit. Trebuie să o spun încă o dată, cele 1.099 de contestaţii depuse de PMP la Biroul Electoral Central, deşi au întrunit susţinerea tuturor magistraţilor prezenţi în acest organism electoral, celelalte partide însă nu au dorit acest lucru şi sigur, s-a validat rezultatul pe care-l cunoaştem cu toţii, nedrept, incorect. Dar, pentru că suntem un partid de luptători, nu am dorit să dramatizăm această neşansă care ne-a lovit şi avem obligaţia şi politică şi morală să facem tot ce ne  stă în putinţă pentru a duce mai departe mesajul care ne defineşte pe noi, ca partid”, a afirmat Eugen Tomac în discursul ţinut duminică, în cadrul Congresului PMP care are loc la Sinaia.

Acesta a criticat dur Uniunea Salvaţi România pentru „dublu discurs” şi Partidul Naţional Liberal pentru modul în care acţionează după ce a ajuns la guvernare:

Unde sunt vocile strigătoare de la USR care militau pentru transparenţă şi justiţie? Că au majoritate, astăzi, în Parlament! Cine-i opreşte să adopte această lege (legea privind transparenţa totală privind cheltuirea fondurilor publice– n.r.). Unde sunt cei de la PNL şi USR  care au promis că, odată ce ajung la guvernare, vom avea alegerea primarului în două tururi? Este pe ordinea de zi şi astăzi acest proiect, are nevoie decât de un singur vor pentru ca românii să revină la alegerea primarului în două tururi. S-a săturat societatea de ipocrizie. Veţi vedea că nu vor vota două tururi, sunt absolut convins de acest lucru, pentru că nu-i mai interesează. Reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptată de Senat. Au majoritate. Cine-i opreşte astăzi să dea un singur vot  pentru a respecta ceea ce milioane de români au decis într-un referendum naţional? (…) Pentru ei referendumul e o chestiune facultativă, neimportantă şi au demonstrat-o de nenumărate ori”, a mai afirmat Tomac.

PMP a ratat intrarea în Parlament, la alegerile parlamentare de anul trecut nereuşind să întrunescă pragul electoral de 5%. La Camera Deputaţilor PMP a obţinut 4,82% din voturi, iar la Senat 4,93%. Imediat după alegeri, liderul formaţiunii Eugen Tomac a demisionat din funcţie, anunţând că-şi asumă rezultatul. PMP continuă însă să activeze în administraţia locală, având, după alegerile locale de anul trecut, peste 2.000 de consilieri locali, peste 70 de consilieri judeţeni şi consilieri generali ai Capitalei şi 49 de primari. Printre acești aleși locali se regăsește și președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, consilier județean alături de alți doi colegi. Palaz a fost ales duminică și ca vicepreședinte al partidului la nivel național.

Congresul PMP a avut loc duminică, începând cu ora 12:00, la un hotel din Sinaia. Delegaţii PMP din întreaga ţară şi diaspora au votat electronic, fiind vorba despre 599 de membri de partid. Votul electronic s-a desfăşurat în paralel cu dezbaterile. Delegaţii au votat de asemenea pentru renunţarea la fuziunea dintre PMP şi UNPR.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *