Spread the love

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public este inițiată de 12 deputați și un senator din partea PMP și prevede modificări drastice pentru autoritățile publice.

Demersul parlamentarilor are ca scop promovarea transparenței guvernamentale, împuternicirea cetățenilor și maximizarea potențialului noilor tehnologii, pentru promovarea participării la politicile publice.

CITEȘTE ȘI:

PMP-iștii vor reglementări mai drastice pentru asistații social, în sprijinul primarilor

Concret, parlamentarii „populari” vor adăugarea la informațiile publice comunicate din oficiu a unor categorii.

„Prima este legată de bugetul instituției, iar cealaltă este legată de achizițiile publice, achizițiile sectoriale și concesiunile de lucrări și servicii. În privința bugetului, autoritățile și instituțiile publice ar avea astfel obligația de a publica lunar pe site informații cu privire la venituri (situația detaliată pe surse de finanțare, cel puțin referitor la finanțarea de la bugetul de stat, finanțarea rambursabilă, fonduri externe nerambursabile, venituri proprii) și la cheltuieli (situația detaliată a plăților, cel puțin referitor la achizițiile publice, programe de investiții publice, situația drepturilor salariale). În același timp, autoritățile și instituțiile publice vor publica și actualiza lunar lista de contracte de achiziții și concesiuni, cu detalii cum ar fi obiectul contractului, suma, procedura de achiziții/contractare folosită, durata contractului, numele câștigătorului”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.544/2001 a fost respinsă de Senat pe 28 martie a.c. și, în prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Guvernul și-a exprimat punctul negativ de vedere pe 17 aprilie, invocând, printre altele, că operatorii economici care lucrează cu autoritățile publice au dreptul de a declara confidențiale anumite informații/părți din cadrul propunerii tehnice și/sau financiare, chiar și cu obligația de a justifica caracterul confidențial al acestora. Raportul comisiei pentru cultură trebuie emis până pe 2 mai a.c.

CITEȘTE ȘI:

PMP-iștii vor modificarea Legii dialogului social: primarii municipiilor reședință de județ să facă parte din comisii; președinții CJ-urilor să prezideze ședințele. Țuțuianu: „Interesul județului trebuie să primeze, indiferent de formă!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *