PMP-iștii vor PEDEPSE MAI MARI pentru violatori și pedofili

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.218 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal este inițiat de 15 deputați și senatori ai PMP și o serie de parlamentari neafiliați, care arată faptul că cele mai multe persoane condamnate în ultimii ani pentru infracțiuni contra libertății și integrității sexuale au săvârșit infracțiunea de viol. Astfel, inițiatorii doresc pedepse mai mari pentru violatori și pedofili.

„Dacă în primii ani de democrație legiuitorul a reglementat în Codul Penal o pedeapsă mai mare în încercarea de a opri acest fenomen și anume închisoarea de la 10 la 20 de ani, în prezent pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Este evident că politicile penale inconsecvente din domeniul acestei categorii de infracțiuni au condus la vulnerabilizarea copiilor și menținerea statutului României de țintă a pedofililor”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor, disponibilă integral AICI!

statistica

Proiectul a fost adoptat tacit pe 23 aprilie de Senat și în prezent este înregistrat la Camera Deputaților, unde amendamentele se pot depune până pe 7 mai, iar raportul comisiei juridice trebuie emis până pe 14 mai. Guvernul a transmis pe 20 martie un punct din vedere, iar premierul Ludovic Orban a arătat că nu susține proiectul de lege:

Apreciem că într-un stat de drept întinderea și intensitatea represiunii penale trebuie să rămână în limite determinate în primul rând de importanța valorii sociale lezate pentru cei care înfrâng pentru prima oară legea penală, urmând să crească progresiv pentru cei care comit mai multe infracțiuni înainte de a fi definitiv condamnați și cu atât mai mult pentru cei aflați în stare de recidivă. Instrumentul optim pentru o combatere eficientă a infracțiunilor nu este o mărire exagerată a pedepselor, ci existența unui sistem sancționator proporțional cu gravitatea faptelor săvârșite și cu ierarhia valorilor sociale într-o societate democratică, susținut de o aplicare promptă a pedepselor de către organele judiciare”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.