Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 prind Codul penal este inițiat de zece deputați ai PMP și un parlamentar al grupului minorităților și presupune înăsprirea pedepselor pentru cei care comit acte de agresiune împotriva polițiștilor – inclusiv cei de penitenciare, jandarmilor, personalului medical sau personalului didactic aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu atribuțiile de serviciu.

Regimul sancționator pentru ultraj este menit să conducă, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorităților statului „permițând categoriilor de personal menționate să își îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur”.

„În prezent, ultrajul se sancționează cu pedeapsa ce se aplică pentru infracțiunea respectivă ale cărei limite se majorează cu 50%. Deși același articol a fost modificat în 2018, crescându-se limitele de la plus 33% la 50%, o încetinire a fenomenului infracțiunilor de ultraj întârzie să apară. Din contră, noi cazuri grave de atac asupra polițiștilor soldate cu vătămări serioase ale integrității corporale sau chiar deces ajung constant în fața opiniei publice. (…) Proiectul prevede pedepsirea celor care comit infracțiuni de ultraj cu un spor de 100% față de 50% cât este în prezent”, se arată în expunerea de motive a deputatului PMP, Cătălin Cristache, disponibil integral AICI!

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 23 aprilie și din 29 aprilie este înregistrat la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele se pot depune până la 7 mai, iar raportul comisiei juridice trebuie emis până la 14 mai.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *