Spread the love

Ca urmare a anunțului președintelui Klaus Iohannis privind începerea noului an școlar preuniversitar din 14 septembrie și măsurile ce se vor aplica în funcție de trei scenarii epidemiologice posibile, PLUS Constanța a inițiat acțiunea „Voluntari pentru Școala online”. Prin această acțiune, PLUS Constanța, prin membrii săi, își propune să ofere asistență IT școlilor din mediul rural din județ. Astfel, PLUS Constanța își dorește să evite situația neplăcută în care s-ar aplica scenariul roșu și atât elevii cât și profesorii nu vor putea accesa cursurile online din cauza lipsei de instruire în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor electronice și a aplicațiilor specifice.
Pe aceasta cale, PLUS Constanța lansează o invitație către toți directorii de școli din județ care au nevoie de asistență să trimită o solicitare în acest sens prin email la constanta@ro.plus.

„Fiecare provocare din lumea reală poate fi motorul unor schimbări benefice pe termen lung. Mă gândesc aici la ce a însemnat pandemia de coronavirus pentru învățământ: profesorii au adaptat din mers metodele tradiționale de predare și evaluare la mijloacele moderne cu care nici ei înșiși nu se simțeau îndeajuns de familiari, elevii au înțeles că un computer, o tabletă sau telefon poate fi un instrument util în propria formare și în a avea acces la o educație de calitate, părinții s-au mobilizat în a da mai multă atenție preocupărilor copiilor lor și în a le fi alături cu adevărat în procesul de învățare. Însă, ceea ce am intuit că se va întâmpla a fost apariția unor discrepanțe majore între elevii care aparțin unor medii cu acces constant la internet și dispozitive digitale și cei din medii defavorizate în acest sens (localități rurale sau familii cu potențial economic redus). Este motivul pentru care, alături de colegii mei, am inițiat acțiuni ce au constat în donarea unor tablete elevilor din clasele terminale, din medii defavorizate. Ceea ce vom face în continuare este să identificăm posibili voluntari – știut fiind faptul că, atât în formațiunea PLUS cât și în cea a partenerilor noștri de Alianță, USR, sunt foarte mulți membri tineri cu competențe digitale avansate – cu care să ,,alfabetizăm digital” copiii din satele mici ale județului sau din școlile care ne vor solicită ajutorul. Spun asta pentru că este înregistrată încă o rată foarte scăzută a elevilor de la sate care trec spre o treaptă de învățământ superioară celei în care se află iar acest lucru se poate acutiza dacă se va adopta învățământul online (chiar și parțial) pentru anii școlari următori. Noi putem deveni o resursă valoroasă a societății doar dacă inițiem proiecte viabile, care răspund nevoilor acesteia”, a declarat Sorin Iacob, președintele interimar al PLUS Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *