Spread the love

Fostul prim ministru al României și, în prezent, președinte al proaspătului partid Pro România, Victor Ponta, s-a aflat miercuri la Constanța, prilej cu care scena politică locală s-a zguduit! Mutarea lui Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului, actual deputat la al doilea mandat și social-democrat de foarte mulți ani, reprezintă o bombă politică locală.

Victor Ponta a organizat conferința de presă tocmai ca să anunțe că Mircea Titus Dobre s-a alăturat formațiunii Pro România, alături de fostul deputat Gabriela Podașcă, fost purtător de cuvânt al PSD, trasă pe linie moartă în 2016 de actualul președinte, Liviu Dragnea.

În stilul caracteristic, Ponta s-a prezentat din nou cu cuvintele la el și a reușit în doar câteva fraze să își pună la zid principalul adversar politic: Liviu Dragnea.

„Sunt oameni cu care am lucrat, de la TSD până la Guvern, Parlament și în primul rând sunt oameni cu care nu îmi este rușine să merg în fața presei sau pe stradă, cu care să nu mai spună nimeni că am în jurul meu baroni sau corupți sau, mai recent, analfabeți, după cum ați văzut! Nu vă ascund faptul că am discutat cu o parte din cei care se încadrează în ceea ce vreau eu să fac: toate lucrurile bune pe care le-a făcut PSD, să nu le mai facem pe alea rele! Am discutat de mai multe ori și cu Gabriela Podașcă, deputat de București și cu vechiul meu coleg, Mircea Dobre și i-am convins să mi se alăture într-un proiect care are două scopuri, de care nu mă feresc să vi le spun: o alternativă pentru acei foarte mulți oameni care în 2016 au votat PSD, care s-au gândit că va fi un program de reforme, că mergem să facem lucruri bune în continuare și acum sunt dezamăgiți. În al doilea rând, suntem și noi nemulțumiți de calitatea actului de guvernare. Eu nu am văzut la PNL proiecte concrete și oameni concreți. De acord că doamna Dăncilă nu e bună, dar nu înseamnă că merită să o înlocuiești cu domnul Orban! Nu sunt bune lucrurile care se întâmplă pe zona socială sau antreprenorială, dar trebuie să spui și ce trebuie să faci!”, a spus Victor Ponta.

Pro România se va strădui să aibă grup parlamentar

Victor Ponta și-a continuat etalarea aptitudinilor discursului politic prin măscărirea coaliției de guvernare. Cu experiența parlamentară în spate, Ponta a intuit ce mișcări ar putea aborda Liviu Dragnea pentru a întârzia, cel puțin, formarea grupului parlamentar Pro România.

„Gabriela și Mircea vreau să se ocupe de două domenii în care au experiență, fie din activitatea parlamentară, guvernamentală, cu sprijinul meu, să spunem ce nu ne place la ce se întâmplă acum și care sunt soluțiile. (…) Prin venirea lor suntem deja zece deputați Pro România și vom face cerere pentru formarea grupului parlamentar. Nu va fi fericit președintele Camerei Deputaților să facă acest lucru, probabil ne va refuza, ne va plimba, ne certăm pe proceduri, important este că vor fi și alți deputați și senatori compatibili cu noi, cei de aici și că putem să existăm ca voce politică, care nu este împotriva PSD, totuși acolo am făcut politică toți trei. Eu consider 99% din votanții PSD niște prieteni, cei care conduc PSD nu-i consider prieteni, dimpotrivă – mi-au băgat cuțitul pe la spate. Așa cum guvernează acum, nu suntem mulțumiți! (…) Mulți alți oameni care au intrat în PSD au făcut-o pentru că au considerat că guvernul Ponta a fost foarte bun. Nu știu pe nimeni acum care ar vrea să intre în PSD pentru că e bun guvernul Dăncilă sau pentru că s-au schimbat trei guverne fără să înțelegem de ce!”, a mai spus Victor Ponta, care a mai precizat că partidul său va introduce o abordare nouă pe scena politică și le-a mulțumit noilor colegi pentru că au rezistat la toate presiunile.

Evident, Victor Ponta este la curent cu faptul că, de când Liviu Dragnea este președinte al PSD, parlamentarii social-democrați sunt cu mâinile legate, inițiativele legislative devenind o glumă proastă a parlamentarismului românesc.

„Mă bucur foarte tare că au rezistat la toate presiunile din ultimele 24 de ore, mi se pare un lucru ciudat: am trăit multe momente în politică, moțiuni de cenzură, dar o chestie în care parlamentarii sunt încuiați, supravegheați, să arate ce fac, cum fac, mi se pare o chestie total greșită din partea conducerii PSD. Am fost și eu președinte cinci ani și nu mi-am supravegheat colegii, am avut încredere în ei! Când nu ai încredere, cu supraveghere lucrurile merg prost! (…) Vrem să facem niște departamente, așa cum nu mai are nici un partid în acest moment în România, nici PSD, nici PNL, pe domenii, cu coordonatori, care trebuie să elaboreze politicile publice pe care Pro România le susține și Mircea și Gabi vor avea domenii pe care le cunosc din activitatea anterioară”, a mai spus Victor Ponta.

Dobre a explodat: „Un singur om a confiscat Guvernul și Parlamentul României!”

Deputatul Mircea Titus Dobre a ținut să precizeze că nu are nimic de reproșat colegilor din PSD Constanța, ci este total nemulțumit de cei care conduc România. Dobre a invocat faptul că, după 19 ani în PSD, a constatat că vechea gardă a PDL s-a instaurat la conducerea țării, cu acordul și susținerea actualei conduceri a PSD. Evident, Dobre a tunat și a fulgerat la adresa lui Liviu Dragnea.

„La ora actuală, un singur om din România a confiscat Guvernul și Parlamentul României și realizează proiecte de lege în interes personal. Cred că nu s-a întâmplat niciodată în istoria democrației de 30 de ani în România ca un singur om să facă acest lucru! Trebuie să ne dea de gândit dacă trebuie să se mai întâmple așa ceva pe viitor! Suntem o democrație tânără, dar în loc să performăm, noi din ce în ce mai mult ne adâncim într-o structură împotriva românilor în acest moment! Poate că unii din colegii din PSD pot să spună că sunt trădător sau traseist politic. Provin dintr-un partid care este la guvernare și merg alături de un om cu care am construit de fiecare dată! (…) Cât am fost ministru, au fost foarte bune legile pe care le-am inițiat, acum am aflat că acele ordonanțe sunt întoarse în comisii, pentru că niște oameni au interese care trebuie duse la capăt! O să vă țin la curent, de săptămâna viitoare, despre ce este vorba! Vor fi afectați cei care se ocupă de turism… cred că este un subiect foarte important… Chiar îmi doresc să văd colegii din comisia de industrii, a cărui președinte este domnul Iulian Iancu, deputat PSD de Constanța, primul ales pe listă, cum va conduce acea ședință, privind Ordonanța 15/2017, referitoare la organizațiile de management al destinațiilor. (…) Nu am nimic cu nimeni de la PSD Constanța! Dacă am avut ceva de zis, am zis în interiorul partidului, niciodată, ca și purtător de cuvânt al PSD Constanța nu am dat „pe surse” și niciodată nu voi vorbi urât de vreun PSD-ist adevărat, pur-sânge! Cei care sunt la conducerea țării nu sunt de la PSD, o mare parte sunt de la PDL, inclusiv domnul ministru al Turismului, tatăl său a fost PDL-ist de marcă, primar al Sibiului! S-a reactivat vechea gardă a PDL! PSD a fost confiscat! (…) Eu nu am plecat după 19 ani din cauza cuiva de la Constanța, exclus așa ceva! Am plecat din cauza modului în care este condusă România în acest moment!”, a spus Mircea Titus Dobre.

Întrebat cine va conduce organizația județeană a Pro România, Dobre a precizat că discuția este prematură, în ciuda faptului că până acum nu i se permitea să vorbească!

„Este prematur să discutăm de așa ceva, nu discutăm de funcții în interiorul Pro România, ci despre proiecte. O să vorbim tot mai des, Victor îmi dă voie, până acum nu se permitea să vorbesc…”, a mai spus Mircea Dobre.

Ponta a strâmbat din nas când a auzit de Vrabie

Finalul conferinței a aparținut tot lui Victor Ponta, anunțând că Mircea Dobre va coordona și județul Tulcea, alături de Constanța.

„Mircea vreau să se ocupe nu doar de Constanța, ci și de Tulcea, pentru că o dezvoltare pe termen mediu și lung nu se poate face cu un județ, ci pe regiuni, nu pe cele opt – destul de artificiale. Ce are Constanța cu Vrancea? Iubesc și Constanța și Vrancea, dar nu poți să spui că au un proiect comun Mangalia și Focșani! Noi o să reușim să fim cu un pas înainte și să organizăm partidul pe un sistem cu coeziune… (…) O să avem un congres în toamnă… (…) PSD e ca Titanicul și noi am lansat o barcă de salvare, pentru cei care vor să salveze social-democrația o să vină! Cine se bucură că are locuri la luxury pe Titanicul condus în mod greșit își asumă acest lucru! (…) Cei care pornim acum nu înseamnă că închidem ușa, dar ne permitem să fim selectivi. Pot să garantez că nu vreau baroni, m-a durut și m-a costat tare în 2014, când îmi dădea domnul Iohannis cu lista… și eu trebuia să îi apăr, deși eu eram mai degrabă de acord cu Iohannis, dar am zis că sunt ai mei și trebuie să îi apăr! (…) Am avut colegi de la PSD care mi-au zis că sunt gata să vină și le-am zis că nu e cazul. Și de la Constanța, Tulcea, avem prieteni, oameni cu care ne cunoaștem de mult timp… pe unii i-am dori lângă noi, pe alții… să rămână unde sunt”, a mai spus Victor Ponta.

În altă ordine de idei, primul Congres al Pro România va avea loc în toamnă, iar deputatul constănțean Mircea Banias, adus pe filiera Daniel Constantin, este membru al proaspătului partid. Entuziasmul nu a mai fost același pentru Ponta când a auzit de primarul de la Medgidia, Valentin Vrabie. Întrebat dacă Vrabie este membru al Pro România, fostul premier s-a desumflat rapid.

„Nu știu încă exact, știu că a vorbit cu celălalt părinte fondator, domnul Daniel Constantin. Doar că nu am avut ocazia să discut… (…) Era povestea cu eolienele, nu?”, a concluzionat Victor Ponta.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *