Planul național de redresare și reziliență. România, invitată să fie „jucător cheie” în Parlamentul European

Comisarul european pentru Buget și administrație, Johannes Hahn, vizitează joi România și, dimineață, a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban. După aceste discuții, cei doi au avut declarații de presă comune, privitoare la adoptarea bugetului Uniunii Europene și a Planului economic al României de redresare și reziliență.

Nu sunt vremuri ușoare de trăit și este foarte important să încercăm ca între state membre ale UE, indiferent cât de dificile sunt aceste vremuri, pentru mine azi este un început și am ales București pentru a discuta temele importante. Legat de acestea: strategia referitoare la reziliența care este deosebit de importantă. Consiliul a acordat, în iulie, o atenție deosebită pentru programul Next Generation EU. Prin urmare, am acordat o atenție fără precedent acestor aspecte. De șapte ani, UE se concentrează, dar, de acum, ne vom focusa cu mai mare intensitate pentru că acești bani pot veni în ajutor. România, de pildă, ar trebui să își revină, să devină competitivă și să folosim această oportunitate. Lucrurile discutate astăzi au fost planul de revenire pentru economia României. Aș vrea să nu fie prea îndelungat (programul – n.r.), astfel că include termene foarte concrete. România se numără printre cei mai importanți beneficiari. Aceste fonduri vor fi utile României pentru următorii ani, cu efecte pe termen lung și aici contez pe domnul prim-ministru, pe Guvern, pentru a-i asigura pe responsabilii cu bugetul european că am negociat și din această perspectivă felicit (pe Orban – n.r.) că ați reușit să gestionați din aceste probleme și aceste oportunități trebuie valorificate. România poate să devină unul din jucătorii cheie în Parlamentul European”, a spus Johannes Hahn.

De partea cealaltă, premierul Orban a arătat că România este o susținătoare fidelă a Comisiei Europene.

Discuția de astăzi a vizat aspecte fundamentale privitoare la viitorul UE, cu precădere am discutat problema exercițiului financiar multianual, a bugetului UE 2021 – 2027 și am purtat o discuție privitoare la planul de relansare economică a UE și cu specificitate pe structura planului național de reziliență și recuperare. Am evidențiat că noi vom susține Comisia Europeană și poziția noastră va fi aceea de a sprijini adoptarea tuturor reglementărilor, astfel încât atât bugetul UE să fie adoptat într-un termen cât mai scurt și toate detaliile legate de programul de relansare economică adoptat de Consiliul European. Un dialog și o cooperare apropiată între Comisia Europeană și guverne este extrem de important, pentru ca toate oportunitățile născute din deciziile europene să poată să genereze o relansare cât mai rapidă”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.