Planul de Mobilitate Urbană al Constanței, discutat cu autoritățile din patru orașe europene. Viceprimarul Răsăuțeanu: „Municipiul nostru se deschide către Europa. Reușim cu alte entități să găsim soluții inovative“

Primăria Municipiului Constanța, parte a Consorțiului Local CIVITAS PORTIS, a organizat vineri, 7 septembrie, în Sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), o dezbatere la care au luat parte primarii și reprezentanții politici ai celor cinci orașe partenere din cadrul proiectului PORTIS (PORT-Cities: Innovation for Sustainability): Anvers (Belgia), Aberdeen (UK – Scoția), Trieste (Italia), Klaipeda (Lituania) și Constanța (România). Întâlniri similare au avut loc anii trecuți la Anvers și Trieste, iar zilele acestea delegați din orașele partenere sunt prezenți la Constanța pentru lucrările celei de-a treia adunări generale în cadrul PORTIS, proiect care avansează idei și practici de promovare a mobilității, derulat concomitent în cele cinci orașe port din Europa. Proiectul Civitas PORTIS este finanțat de Comisia Europeană prin program Horizon 2020, linie de finanțare dedicată Mobilității pentru Dezvoltare. Gazda întâlnirii a fost viceprimarul Constanței Costin Răsăuțeanu, care a declarat că împreună cu reprezentanții din cele cinci țări au fost dezbătute idei inovative, de bun augur și care vor veni să completeze viziuni, strategii de dezvoltare și sustenabile pentru fiecare oraș, ceea ce „este extraordinar de important și de apreciat“

„Proiectul este ca o extensie a parteneriatului local, pe care am reușit să-l consolidăm de la an la an și se văd rezultatele. Vreau să felicit toate echipele din toate orașele și este o dovadă că municipiul Constanța se deschide către Europa, că reușim cu alte entități din alte localități europene să găsim soluții inovative pentru mobilitate“, a declarat Costin Răsăuțeanu.

rasauteanu 2

În cadrul întâlnirii de informare la MINAC s-a discutat despre Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

„Trebuie să înțelegem cu toții că orașul a devenit și devine din ce în ce mai aglomerat pentru deplasarea cu autoturismele personale și, în acest sens, trebuie luate măsuri, atât din punct de vedere al fluidizării traficului, cât și pentru protecția mediului”, a declarat directorul executiv în cadrul Direcția Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă.

Potrivit Primăriei Constanța, PMUD este un document strategic elaborat în scopul îmbunătățirii mobilității și transportului la nivelul Zonei Metropolitane Constanta și, în special, la nivelul municipiului Constanta. Elaborarea și aprobarea PMUD de către autoritățile publice locale reprezintă, totodată, o condiție obligatorie în ceea ce privește accesarea fondurilor europene și a diverselor programe de finanțare, acest document conținând o serie de măsuri și proiecte dedicate îmbunătățirii mobilității, accesibilității și transportului. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă urmărește realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să promoveze dezvoltarea și care să asigure o bună calitate a vieții. Sunt vizate transportul în comun, transportul nemotorizat, intermodalitatea, siguranța rutieră urbană, transportul rutier (în mișcare și staționar), logistica urbană, gestionarea mobilității și sistemele de transport inteligente. PMUD mai cuprinde tot ce înseamnă studii de trafic (câte mașini trec zilnic într-o anumită zonă, unde este nevoie de mai multe locuri de parcare etc.), informațiile despre cum preferă constănțenii să se deplaseze în fiecare zi (cu mașina, pe bicicletă, cu transportul în comun) și care sunt soluțiile pentru optimizarea condițiilor de circulație.

Proiectul CIVITAS PORTIS este finanțat de Comisia Europeana prin programul Horizon 2020, linia de finanțare dedicată Mobilității pentru Dezvoltare (Mobility for Growth .5.5-2015). Obiectivul general al proiectului este să identifice, demonstreze si să evalueze anumite seturi de măsuri integrate și inovatoare care să abordeze problemele orașelor portuare din Europa cu privire la mobilitate. Reprezentanții Primăriei Constanța spun că, în final, se dorește să se demonstreze cum aceste măsuri (activități) referitoare la mobilitate vor contribui la integrarea funcțională și socială între oraș și port, realizând în același timp o creștere economică și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitori. În fiecare din cele cinci orașe partenere din proiect este stabilit un consorțiu local format din autoritățile locale și portuare, mediul academic și societatea civilă. De asemenea, orașele sunt sprijinite și consiliate de o echipă de consultanți (parteneri în proiect) cu experiență în managementul de proiecte finanțate prin Comisia Europeană și specializați în domeniul mobilității: Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie – Scoția), Transport & Mobility Leuven (Belgia), European Integrated Project (Marea Britanie), Austrian Mobility Research – FGM AMOR (Austria), Vectos (South) Ltd. (Marea Britanie) și Instituto di Studi per l`Interazione dei Sistemi (Italia).

CITEȘTE ȘI:

Raportul „Orașe magnet”, realizat de Banca Mondială, prezentat la Constanța. Făgădău: „Au stârnit o premieră și au ales să lucreze cu un oraș. Un fundament de colaborare se face greu în România de azi”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.