Planul de înzestrare a Armatei, sub lupa CSAT. Chițac: „2018 – anul de referință pentru Marina Militară, a fost un eșec!“

Rămasă mult în urmă în ceea ce privește înzestrarea Armatei, România încearcă să intre în forță în la acest capitol, aprobând un plan multianual de înzestrare a Armatei. În total, țara noastră își propune să cheltuie până în 2026 peste 9 miliarde de euro, din care doar 4,64 miliarde pentru achiziția de sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot din SUA.

CITEȘTE ȘI:

Printre obiectivele pe care și le-a propus statul român se numără și dotarea Marinei Militare Române prin programul „Corveta multifuncţională”, care presupune construirea a patru corvete care într-un şantier din România şi modernizarea celor două fregate, Regina Maria și Regele Ferdinand. Valoarea totală a proiectului este de 1,6 miliarde de euro, corvetele urmând să fie construite în cel mult șapte ani, prima livrare fiind impusă după trei ani.

CITEȘTE ȘI:

De altfel, de Ziua Marinei, fostul ministru al Apărării Mihai Fifor amintea că anul 2018 – Anul Centenar – va fi unul de referinţă pentru Marina Militară Română prin achiziţiile şi modernizările care se au în vedere pentru a întări capacitatea de reacţie imediată a forţelor navale şi pentru a consolida poziţia României la Marea Neagră.

Din păcate, de la vorbă la fapte este cale lungă, în condițiile în care programul „Corvetă multifuncţională” derulat de Ministerul Apărării se transformă într-o telenovelă românească în care sfârșitul este incert. Cu alte, cuvinte, statul român întârzie anunțarea publică a companiei care a câștigat licitația.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit unor surse, se pare că MApN ar fi organizat o licitație publică pentru construirea corvetelor, care a fost câștigată de francezii de la Naval Group și a căror ofertă a fost cu 40 de milioane de euro mai mică decât cea a olandezilor de la Damen. Sursele spun că, deși totul a fost legal și conform legilor românești și europene, MApN întârzie să facă anunțul și derulează audituri peste audituri, doar-doar se plictisesc francezii și renunță.

Întârzierea privind anunțarea firmei care va construi corvetele a fost comentată și de senatorul de Constanța, Vergil Chițac, care a reiterat pentru TOMIS NEWS că, așa cum a mai afirmat, România este într-o altă realitate, în sensul că țara noastră are în prezent un șantier naval, deținut împreună cu cei de la DAMEN (unul din ofertanții pentru corvete) și care ar putea construi navele.

„Continuarea procedurii de achiziție a corvetelor cu dialogul acesta competitiv ar fi trebuit întreruptă în momentul în care România a devenit acționar majoritar la Șantierul de la 2 Mai-Mangalia. Este anormal să dai contractul în altă parte decât unui șantier unde statul este acționar majoritar. Repet, eu aș anula procedura de selecție și aș atribui contractul direct lui Damen, pentru că statul român este acționar majoritar, iar Damen are 49%, la șantierul de la Mangalia“, a punctat Chițac.

Cât privește declarația din urmă cu câteva luni a lui Fifor precum că „2018 va anul de referință pentru Marina Militară Română“, Chițac a spus că, din păcate, acest „an al Marinei Militare“ este un eșec, pentru că nu s-a finalizat nici o procedură de achiziție. 

De altfel, planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019 – 2028 a figurat ca subiect de discuție, marți, 11 decembrie, în cadrul unei ședințe a Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a avut loc la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis. Ședința a fost suspendată marți seară.

„Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, a fost suspendată de către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite. Drept urmare, preşedintele României a decis reluarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în data de 19 decembrie, pentru continuarea analizei subiectelor aflate pe ordinea de zi”, informează Administraţia Prezidenţială.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *