Plajele vor fi extinse cu alte 230 de hectare. A fost semnat contractul de finanțare a celei de-a doua faze a proiectului de reducere a eroziunii costiere

Spațiul României se va extinde cu câteva zeci de hectare! Asta se va întâmpla prin implementarea celei de-a doua faze a extinderii plajelor prin proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza a II – a (2014-2020)“, finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat vineri, 9 noiembrie. În prima fază, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), grație unui proiect cu finanțare europeană, a extins plajele din cinci zone ale litoralului românesc – Tomis Nord (zona Reyna), Tomis Centru (zona Trei Papuci), Tomis Sud (plaja Modern), Eforie Nord și Mamaia Sud, care au fost transformate din petice de nisip în frumoase întinderi. În total, prin extinderea plajelor, s-a reuşit mărirea suprafeţei României cu 60 de hectare. Acum, cea de-a doua fază a proiectului de modernizare și o reducere a eroziunii costiere se va realiza pe o lungime a litoralului de 30,54 de kilometri, de la Năvodari, porțiunea care a mai rămas, și până la 2 Mai, ceea va însemna o extindere a plajelor cu alte aproximativ 230 de hectare. Valoarea acestui proiect este de peste 750 milioane de euro. Potrivit ABADL, în vederea asigurării unei protecții corespunzătoare a liniei țărmului împotriva eroziunii au fost întocmite trei planuri conceptuale pentru fiecare zona inclusă în proiect. Aceste planuri conceptuale au la bază o listă lungă de categorii de lucrări posibile printre care: reînnisiparea artificială a plajei, structuri costiere conectate cu țărmul, structuri costiere de larg: submerse și emerse.

„Scopul acestui proiect este să asigure protecția la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale, cât și în timpul evenimentelor cu perioada de recurenta de până la 100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 ani. Protecția coastei litoralului Mării Negre pe teritoriul României de efectele eroziunii costiere se face prin dezvoltarea unui program de lucrări specifice care au în vedere reabilitarea și protejarea liniei țărmului, a terenurilor adiacente și a ecosistemelor de uscat și marine“, spun cei de la ABADL.

Amintim că, în luna august, în timpul unei vizite la Constanța, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a anunțat că proiectul privind extinderea plajelor de pe litoralul românesc va continua cu 11 zone Mamaia, Tomis (Cazino), Agigea (consolidare faleză), Eforie, stăvilare (Periboina și Edighiol), Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și 2 Mai (plus consolidare faleză).

CITEȘTE ȘI:

ABADL anunță faza a doua a reabilitării costiere. 29 milioane lei pentru implementarea lucrărilor pe litoralul românesc

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *