Pistol (INSP), despre valul 5: În scenariul pesimist, vom ajunge la peste 25.000 de infectări pe zi și 1500 de paturi ATI ocupate în 20 de zile

Medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP), susține că valul Omicron va atinge vârful mult mai repede decât cel Delta. Potrivit specialistului, în scenariul pesimist, în 20 de zile ”vom avea 1500 de paturi ATI ocupate”.

„Faptul că aproximativ 60% din populația vulnerabilă, peste 65 de ani și boli cronice nu este vaccinată, că numai 25% dintre persoane care au fost vaccinate cu doză completă au efectuat și doza booster, că deși a fost introdus PLF prin necompletarea acestuia de către călătorii care au sosit în țară într-o proporție foarte mare face dificilă ancheta epidemiologică, nu în ultimul rând nerespectarea măsurilor de carantină, ca și întârzierea adoptării certificatului COVID-19, înseamnă că în concluzie avem o populație receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând”, a declarat medicul.

Adriana Pistol avertizează că este posibil să avem mai mult de 25.000 de infectări pe zi cu varianta Omicron a coronavirusului și precizează că această creștere ar fi putut fi domolită dacă s-ar fi adoptat certificatul verde.

„Nu înseamnă că vom avea aceste 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai mult de atât (pe zi, n.red.). Dorim să arătăm panta extrem de ascendentă cu creștere exponențială a numărului de cazuri din cauza vulnerabilităților prezentate anterior. Dacă după primele 3 săptămâni certificatul covid ar fi fost introdus, toată această pantă nu ar mai exista, ea ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față, fără o explozie a cazurilor. Vaccinarea este singura măsură care cel puțin previne dacă nu infecția, previne formele de îmbolnăvire severe și decesele”, a completat reprezentanta INSP.

Pistol a adăugat că este posibil ca până la jumătatea lui ianuarie Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal de tulpini secvențiate.

„La sfârșitul lunii ianuarie este posibilă ca ea să devină comunitară. Transmisibilitatea ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului duce la posibilitatea infectării unui număr mai însemnat de persoane într-o perioadă mai scurtă de timp. Vor fi efecte directe și indirecte asupra sistemului sanitar. Ca impact direct este foarte clar că există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile nevaccinate din grupele de vârstă de peste 65 de ani să se petreacă într-un număr extrem de mare”, a spus medicul epidemiolog.

Primul scenariu, cel optimist, se referă la o rată de creștere a cazurilor de 10% zilnic, cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar 10% dintre aceștia se vor internata la ATI, a precizat Adriana Pistol.

„Al doilea scenariu pleacă la o rată de 6% de transmisibilitate, dar cu o spitalizare de 20% și 10% în terapie intensivă. Al treilea scenariu: un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% și cu o rată de peste 10% ar necesita terapie intensivă. Dacă vreunul dintre aceste scenarii se va petrece rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău. Dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, vom vedea că vom atinge în ziua 37 respectiv 41 numărul de 25 de mii de internări. Dacă că se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever, ca să umplem 25 de mii de paturi de spital. Pe scenariul pesimist în 20 de zile vom avea 1500 de paturi la ATI ocupate”, a completat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP).

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.