Spread the love

Alegeri dintr-un tur sau două pentru primari? Asta-i întrebarea la care parlamentarii se chinuie de trei ani să găsească un răspuns. Teoretic, în condițiile în care până la alegerile locale mai sunt doi ani, ar mai fi timp să se introducă și turul doi pentru alegerea primarilor. Practic, este foarte dificil să se realizeze acest lucru, în condițiile în care social democrații se opun din răsputeri acestei idei.

Totuși, șanse pentru introducerea celui de-al doilea tur ar fi în condițiile în care cei de la PSD au pierdut un aliat foarte important în această bătălie, ALDE, care s-a sucit și vrea, mai nou, ca edilii-șefi să fie aleși din două tururi. Singurul aliat al celor de la PSD rămâne UDMR, care susține în continuare că alegerea primarilor dintr-un singur tur este cea mai bună formă. Cei care cer cu insistență introducerea turului doi sunt liberalii, alături de celelalte partide din opoziție.

108 deputați și senatori au depus în Parlament, în 2015, un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor aministraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Mai exact, este vorba de reintroducerea alegerii primarilor din două tururi. După ce proiectul a fost plimbat și răs-plimbat prin Legislativ, miercuri, 7 noiembrie, proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat la votul final în Camera Deputaţilor, cu propunere de respingere.

În mod surprinzător, propunerea de respingere nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că proiectul a fost retrimis pentru dezbatere la comisiile de specialitate, urmând ca legea să revină la vot final în plen. Pentru respingere au votat doar 158 de deputați, împotriva respingerii au votat 102 deputați, un deputat s-a abținut de la vot, iar alți doi nu și-au exercitat dreptul de vot.

Deputații ALDE au sărit din barca PSD

Cei care au amânat verdictul în cazul alegerii primarilor din două tururi sunt cei de la ALDE, care acum au votat în plen în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Este o poziție cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care în urmă cu doi ani ei spuneau că vor merge până în pânzele albe cu alegerea primarilor dintr-un singur tur. Acum, probabil din cauza numeroaselor divergențe pe care le au cu partenerii de coaliție și profitând de căderea liberă în care se află PSD, cei de la ALDE s-au sucit cu 180 de grade. Varujan Vosganian (ALDE) a explicat în Parlament votul împotriva propunerii de respingere a propunerii de alegere a primarilor din două tururi, precizând, totodată, că dezacordul cu PSD nu înseamnă ruperea alianței.

„Grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi. În primul rând, asta nu înseamnă că avem divergențe cu PSD sau că dorim să rupem coaliția. În programul de guvernare, nu am avut nici o precizare cu privire la această temă. (…) Dacă păstrăm alegerea primarilor într-un singur tur, alegerile locale pentru primari se transformă într-o iluzie. La o evaluare, veți vedea că peste 80% din primari rămân în funcții. Ce ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru președintele României din 1990 încoace? Cum ar fi arătat istoria românilor și în ce măsură opțiunile lor s-ar fi reflectat în cortexul politic al națiunii?“, a spus Vosganian.

 

Social democrații au fost tocați în Parlament de toate formațiunile din opoziție. Deputatul Lucian Viziteu (USR) a spus: „Suntem într-un caz rar întâlnit, în care propunerea unei comisii de respingere nu întrunește votul Camerei… (…) Ținând cont că este un proiect atât de important și că plenul este suveran, rog să supuneți la vot că acest proiect să fie repus pe ordinea de zi la primul punct, săptămâna viitoare și să nu se ducă la comisie!“. De asemenea, deputatul USR Tudor Benga a afirmat că pesediștii au votat de frică:

„Vă e frică, dragi colegi de la PSD! Votul ăsta este, de fapt, votul fricii voastre de furia poporului care va veni peste voi! Este ultima voastră redută, fără votul pentru primari într-un singur tur veți fi măturați în 2020, veți fi măturați oricum și cu votul într-un singur tur! Nu veți scăpa, ați distrus țara asta în ultimii doi ani, ați pus-o pe butuci ca să vă scăpați diverși condamnați definitiv. Mai devreme sau mai târziu și această majoritate se va modifica! Ceea ce am făcut noi, proiectul de lege, este parte chintesențială din programul nostru de guvernare și din agenda legislativă. Am ales să sprijinul proiectul celor de la PMP, celor de la PNL, o vom face în continuare, veți respinge cinci proiecte, vom veni cu alte cinci, mai devreme sau mai târziu veți pierde!“, a subliniat Benga.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a venit cu câteva date, care arată faptul că, ușor, ușor, partidul său ia fața PSD.

„O să vă spun câteva cifre reci, seci, dar extrem de explicite! Alegeri locale 2016, vot politic Consiliul Județean: PSD – 2,8 milioane de voturi; PNL – 2,6 milioane de voturi. Alegeri locale 2016, votul pentru primari: 3,45 milioane pentru PSD; 2,84 pentru PNL. Repartizarea mandatelor – 1.524 primari PSD, 1.100 primari PNL. Între timp, domnul Ponta dă acea celebră ordonanță și 500 de primari migrează dintr-o parte în alta. Ați făcut această lege pentru că v-a convenit cei din majoritatea parlamentară. Astăzi, Parlamentul a făcut ceea ce trebuie! (…) Acest sistem de vot care vă convine se va întoarce împotriva dvs. și o să veniți în Parlament să vă victimizați și să spuneți că nu e în regulă! A mai auzit cineva ceva de comisia de cod electoral? Mai există? E un apel la responsabilitate!“, a punctat Roman.

Critici au venit și din partea deputatului PMP Marius Pașcan.

„Am depus un proiect legislativ similar, l-ați respins, l-am redepus, poate avem mână bună, eu sper să înțelegeți că avem astăzi situații în România cu primari care sunt aleși cu procente între 6 și, cum avem în București, 13,3% din numărul total de electori! Nu are nici un fel de reprezentativitate! (…) Unora vă convine, primarul în funcție are prima șansă în competiția electorală. Vă temeți de competiție, de profesionalizarea acestei funcții? Bătăliile le purtăm cu toții, fiecare ne câștigăm mandatul și e în interesul fiecăruia de a avea o cât mai largă legitimitate. (…) Poate votați proiectul PMP, amintesc că avem peste un milion de semnături ale cetățenilor români care astăzi (miercuri, n.r.) doresc schimbarea legii și alegerea primarului în două tururi de scrutin“, a spus Pașcan.

Poziționându-se de aceeași parte a baricadei în acest caz, cei de la UDMR și PSD au încercat să contracareze acuze colegilor.

„Când invocați un regulament, ar fi bine să citiți cu atenție. Dacă președintele a decis retrimiterea, nu mai există altă soluție. A decis! Legat de astfel de mitologii și cu voința poporului și un milion de semnături, duce în eroare! Tocmai președintele partidului din care faceți parte a avut multe astfel de acțiuni pentru susținerea altor idei ale domniei sale, una era cu alegeri parlamentare uninominale. După două legislaturi, ne-am dat seama că nu e bine. Acum doriți să reveniți la alegeri în două tururi, dacă cineva a luat 13,3%, celălalt a avut sub 13,3%, adică un total de 25,3% din total! Poate mai era unul cu 12%…“, a notat Marton Arpad (UDMR).

„Partea chintesențială a fost enumerată și susținută de cei de la PNL, cu cifre. Nu ne este frică, pentru că de fiecare dată vă batem la alegerile locale de nu vă vedeți! Asta e realitatea! De fiecare dată când pierdeți încercați orice altceva! Nu vreți mai bine să vă găsiți oameni buni și să ne bateți în alegeri, indiferent cum se organizează acestea? Dacă vorbiți de legitimitate, ad litteram înseamnă conform legii, astăzi primarii se aleg într-un prim tur. Poporul alege la urne, indiferent cum s-au organizat ele, PSD a câștigat alegerile locale, faceți la fel!“, a subliniat, la rândul său, Daniel Suciu (PSD).

Ținând cont de cele întâmplate miercuri în Parlament, este greu de crezut că propunerea de alegere a primarilor din două tururi va fi votată prea curând. Însă, nu se știe dacă nu cumva UDMR și minoritățile nu vor trăda, iar PSD va rămâne singur-singurel în acest caz. Cert este că, dacă vor ca proiectul să fie aprobat, cei din opoziție ar trebui să grăbească lucrurile, pentru că, potrivit Constituției, este interzis să schimbi legea electorală cu șase luni înainte de alegerile locale.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *