PETROM „pompează” bani în Comănescu (GSP) pentru serviciile pe care NU le prestează! Magnatul a pierdut Autoritatea de offshore și a pus tunurile pe USR-ista din Franța

Președintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu, o comite din nou. Evident, și de data aceasta cu largul concurs al OMV Petrom, compania care se străduiește din răsputeri să pompeze bani în groapa fără fund: GSP. Problemele despre care discutăm astăzi survin de la un contract câștigat de GSP în 2017 la limita discutabilă a legii, privind asigurarea tuturor serviciilor de care OMV Petrom are nevoie, mentenanță, hrană, transport aerian și naval, scafandrerie, servicii de instalații maritime ș.a.m.d. TOMIS NEWS a relatat pe larg la momentul respectiv. Contractul este în valoare de un miliard de lei, pentru o perioadă de opt ani. La stilul de lucru al lui Gabriel Comănescu, cu siguranță suma se va dubla cel puțin, întrucât magnatul reclamă în toate contractele faptul că întâmpină diverse probleme și solicită constant suplimentări de fonduri.

Prima mare criză din acest contract a apărut în vara anului trecut, când Gabriel Comănescu nu și-a plătit subcontractorii, piloții companiei portugheze Heliportugal și așa a rămas fără MEDEVAC, adică evacuarea medicală de urgență cu elicoptere, schimbul de tură ș.a. aspect unic în acest domeniu! Comănescu a încercat să o scălde cu belgienii de la Belair, care erau la curent cu experiențele nefericite ale președintelui GSP și au impus o serie de clauze greu de îndeplinit de cineva care are obiceiul să nu efectueze plăți.

Soluția temporară de rezolvare a crizei a fost o ilegalitate de proporții monumentale: ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a dispus ca elicopterele PUMA NAVAL să asigure acest serviciu, angrenând practic Armata Română în problemele financiare ale unui operator privat, cu elicoptere neconforme din punct de vedere tehnic pentru astfel de operațiuni. Și în acest caz TOMIS NEWS a relatat pe larg la momentul respectiv.

În timp ce ministrul Ciucă și-a revenit în fire, problema MEDEVAC a rămas. Din acest moment, OMV Petrom a preluat frâiele golănelii din contract:

Petrom aruncă în gol bani pentru Comănescu

GSP Vega Offshore primește lunar de la OMV Petrom suma de 1.542.954 lei, pentru aceste servicii, situație în care trebuie să discutăm – obligatoriu – de două elicoptere, unul care să facă schimburile de echipaj și celălalt pentru MEDEVAC. De opt luni, GSP are asigurat un singur elicopter! Cu alte cuvinte, OMV Petrom face plăți ilegale de luni de zile la o companie care nu prestează serviciile în conformitate cu obligațiile contractuale. Este o altă o situație creată de Gabriel Comănescu care încalcă drepturile de sănătate și securitate în muncă și clauzele standard ale contractelor de muncă din domeniul oil and gas.

Conform contractului, dacă elicopterele cu care se prestează serviciul de transport aerian nu sunt disponibile o perioadă mai mare de şapte zile, OMV Petrom poate să înceteze contractul subsecvent sau acordul cadru conform condițiilor generale. Nu vorbim de șapte zile, ci de opt luni, dar la cât îl umple Petrom pe Comănescu de bani, de ce ar mai conta și acest mic detaliu?

Și Comănescu mai pierde câteodată: Adio, ACROPO!

În aprilie 2017, Constantin Gheorghe (zis Titi Cuțit), fost director în GSP, a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). Autoritatea în cauză a fost creată mănușă pentru Gabriel Comănescu și interesele sale și totul a fost șnur până când rostogolul politic l-a scos pe președintele GSP din această zonă.

Marți, 16 martie a.c., o româncă stabilită de 21 de ani în Franța a fost numită la conducerea ACROPO. Gabriela Dan Unterseh, absolventă a Facultății de Geologie din București, a unui masterat și a unui doctorat în Franța, a fost susținută de USR-PLUS sau, mai exact, de Dacian Cioloș. Noua șefă ACROPO a lucrat în ultimii 14 ani pentru olandezii de la Fugro, una din cele mai mari companii din lume specializată în achiziția de geo-date. În acest context, Comănescu nu poate să intre în coliziune directă cu pluserista, întrucât singurul lucru pe care i-l poate reproșa este că Fugro a avut contracte cu Gazprom. Numai că… și GSP a avut contracte cu compania rusească și i-a rămas doar varianta pe care a demarat-o deja: presiuni enorme pe liberali să negocieze mai dur din punct de vedere politic. Tot din perspectiva politică, amintim că Gabriel Comănescu a mai avut incidente la Constanța cu USR-PLUS.

VA URMA!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “PETROM „pompează” bani în Comănescu (GSP) pentru serviciile pe care NU le prestează! Magnatul a pierdut Autoritatea de offshore și a pus tunurile pe USR-ista din Franța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.