Petiție pentru intervenția ONU: „Jandarmeria română a fost capturată de un aparat de stat corupt și este folosită ca armă împotriva cetățenilor”

Comunitatea Declic a demarat o petiție prin care se cere ajutorul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise la protestele din 10 august, în urma cărora 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale.

Practic, Declic solicită Organizației Națiunilor Unite (ONU) să demareze o analiză proprie a dovezilor și să evalueze acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. La o zi de la lansarea petiției în mediul online, peste 40.000 de români au semnat-o și cer ca vinovații pentru violențele de la proteste să plătească.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO+FOTO) Gaze lacrimogene și violențe de nedescris. Radiografia unui RĂZBOI împotriva Guvernului PSD

„Jandarmeria română a fost capturată de un aparat de stat corupt și este folosită ca armă împotriva noastră, a cetățenilor. Am simțit asta pe pielea noastră, în cel mai cumplit mod cu putință. Au sângerat, în primul rând, protestatarii pașnici care și-au luat bastoane peste cap, chiar cu mâinile ridicate, pentru a le arăta forțelor de ordine că nu au intenții ostile. Au fost bătuți crunt chiar turiști străini care treceau cu taxiul prin zonă. Ne-au intoxicat apoi cu gaze lacrimogene, au aruncat cu proiectile cu șrapnel spre oameni bătrâni, femei însărcinate sau spre copii. Jandarmii au devenit unealtă de represiune”, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, campaigner Declic.

Furiei jandarmilor au căzut pradă și patru turiști israelieni și opt jurnaliști, inclusiv de la televiziunea publică austriacă și de la cotidianul german Deutsche Welle.

În aceste condiții, semnatarii petiției solicită ONU să reconsidere oportunitatea prezenței jandarmilor români în programele internaționale de menținere a păcii.

„România nu este zonă de război, dar niște brute în uniforma statului au lovit oameni pașnici. Deși lovirea manifestanților în zona capului este o încălcare flagrantă a normelor de intervenție ale Jandarmeriei, pe internet sunt zeci de filme cu jandarmi care lovesc haotic, unde apucă. Acele victime ar fi putut muri.  Este clar că avem de a face cu oameni deosebit de violenți, care scapă de sub control în situații de criză. Ei și cei ce i-au trimis în stradă trebuie identificați și pedepsiți. Reprezentanții statului corupt vor să bage sub preș gunoiul și fac apel la calm și conciliere, de dragul Centenarului. Tocmai pentru că este anul Centenarului, ne dorim o țară în care drepturile cetățenilor să fie respectate, iar abuzurile să fie pedepsite”, a adăugat Roxana Pencea-Brădățan, campaigner Declic.

Comunitatea Declic este creată din peste 350.000 de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora, iar petiția inițiată de organizație este disponibilă AICILa momentul redactării acestei știri, peste 43.000 de cetățeni semnaseră petiția.

CITEȘTE ȘI:

Jandarmeria are două probleme: una legală și una morală. O propunere pliată pe dorințele ei

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *