PETIȚIE Locuitorii din Tomis Plus, scrisoare către Chițac: „Vrem străzi asfaltate, trotuare, spații verzi, parcări, locuri de joacă”

Locuitorii din cartierul constănțean Tomis Plus se mobilizează într-un demers de atragere a atenției primarului Vergil Chițac. Acest cartier s-a tot extins în ultimii ani, din punct de vedere imobiliar vorbind, însă, concomitent, este reclamată lipsa unor servicii publice.

Deja locuiesc peste 1000 de familii în cartier din care 70% cel puțin au copii mici (peste 1000 de copii), susțin acești locuitori, care mai arată că Tomis Plus este în continuă extindere.

Important de menționat este că în această comunitate locuiesc doar plătitori de taxe și impozite, oameni care muncesc în diferite domenii, mulți navigatori și mulți cetățeni care s-au stabilit aici din alte orașe sau chiar județe din apropiere. Așadar, numărul de constănțeni se mărește odată cu Tomis Plus. Toți acești locuitori ai cartierului contribuie consistent la bugetul local al orașului Constanța. Măcar din acest considerent, administrația publică locală ar trebui să se intereseze de problemele noastre și să ia niște măsuri cât mai urgent, cât încă se mai poate. La alegerile locale, pe liste au fost înscriși peste 2000 de alegători în Tomis Plus”, au transmis cetățenii, care au inițiat și o petiție în acest sens, disponibilă AICI!

Concret, locuitorii din Tomis Plus arată că „vechea administrație a aprobat PUZ-uri fără a respecta niște reglementări cel puțin estetice legate de înălțimea imobilelor și spațiul dintre acestea, generând un haos urbanistic în întreaga zonă. Primăria s-a degrevat până acum să ia în gestiune străzile, aleile, iluminatul public și utilitățile așa cum ar fi normal”.

„Imaginile sunt dezolante: bloc lângă bloc, mașini înghesuite în jurul blocurilor și pe toate aleile înguste, deja cartierul este foarte aglomerat de mașini și încă se construiesc alte blocuri. Mulți dezvoltatori nu au respectat rigorile legii, mai ales în privința spațiilor verzi care sunt aproape inexistente. Am fost minţiţi în față că vom avea locuri de parcare când de fapt locurile sunt mai mult decât insuficiente. Nu avem trotuare, nici străzi asfaltate corespunzător, străzile nu au fost preluate în gestiune de primărie decât o mică porțiune unde circulă transportul în comun, dar și acea “strada” este de șantier mai degrabă. Nu avem spații verzi unde să stai pe o băncuță cu copiii, nu avem locuri de joacă (există unul singur de 50 mp, cu mobilierul învechit și deteriorat de acum 10 ani). Problema principală este că aici avem exclusiv terenuri private, inclusiv străzile și locurile de parcare. Dacă se acționează rapid putem salva anumite terenuri pe care nu s-a construit încă nimic și se află răsfirate prin cartier. Solicităm primăriei să facă o analiză a terenurilor și o analiză de oportunitate în vederea achiziționării de terenuri (sau exproprieri pentru utilități publice conform legii) pe care să se poată amenaja spații verzi, locuri de joacă pentru copii și măcar o parcare mai mare supraetajată. (…) Pentru că sunt foarte multe familii tinere cu copii mici, o nevoie stringentă ar fi să existe o creșă/grădiniță sau chiar și o școală de stat în zonă. Menționam că oficial la nivelul orașului Constanța sunt doar 455 de locuri la doar 5 creșe de stat. Însă în 2020, potrivit site-ului primăriei, pe listele cu copiii admiși sunt doar 241, diferența de 204 nu înțelegem unde este. Actuala criză sanitară impune ca în strategia autorităților locale să existe proiecte de școli noi pentru a asigura condiții optime pentru toți copiii în grupe mult mai mici decât se practica până în prezent. Mai mult, educația este gratuită și este un drept garantat de constituție.  Așa că ne întrebăm: De ce sunt nevoiți părinții din Constanța să își dea copilul la o creșă/grădiniță particulară pentru că nu sunt suficiente locuri la stat? (…) Solicităm actualului primar, Vergil Chitac, să cuprindă în bugetul Constanței pe 2021 o sumă de bani pentru achiziționarea unor terenuri în cartierul Tomis Plus (cel puțin să nu ne mai trezim cu alte blocuri construite). Cu aproximativ 2 milioane de lei se pot achiziționa 5000 mp în zonă, pentru început. Aceste terenuri dorim să devină spații publice. Împreună cu specialiști în urbanism cu siguranță se pot gândi niște proiecte frumoase pentru comunitate. De asemenea, dorim ca primăria să preia în gestiune străzile și utilitățile din zonă așa cum ar fi normal”, se mai arată în scrisoare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *