Peste 500 de controale efectuate de ANPC pe litoral în această lună

Turiștii sunt mai în siguranță în acest an, pe litoral. Neregulile găsite până acum sunt mult mai puțin importante și mai rare față de anii trecuți, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) supraveghează piața prin „Comandamentul Litoral 2021”.

Timp de 3 săptămâni, în perioada 1-21 iulie, comisarii ANPC au avut 530 de controale, în urma cărora au dat 583 avertismente și 85 amenzi contravenționale, în valoare totală de 415.400 lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare totală de peste 100.000 lei și oprite temporar de la vânzare produse în valoare totală de aproximativ 530.000 lei. Acestora li s-au adăugat 23 de măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului pentru tot atâtea unități de alimentație publică de pe întreg litoralul, pentru remedierea unor deficiențe. Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

– Utilizarea de aparate de măsură neverificate și neomologate
– Utilizarea unor produse alimentare sau proceduri de lucru care pun în pericol sănătatea consumatorilor
– Comercializarea unor jucării fără informațiii complete de utilizare sau care pun în pericol sănătatea copiilor
– Comercializarea unor produse de încălțăminte fără pictograme care să informeze asupra materialelor utilizate la realizarea lor
– Comercializarea unor produse de îmbrăcăminte fără informații complete sau traducere în limba română a etichetei
– Nerespectarea condițiilor de depozitare indicate de producător pe eticheta produsului
– Practici comerciale incorecte
– În cazul spațiilor de cazare, lipsa informațiilor de tip listă de servicii oferite sau mapă cu informații turistice.

Comparativ cu situațiile întâlnite în anii precedenți, neregulile constatate sunt mult mai puțin importante și mai rar întâlnite, ceea ce demonstrează un grad mai înalt de conștientizare a importanței respectării prevederilor legale, cu atât mai mult cu cât verificările comisarilor ANPC, în această perioadă, sunt sporite numeric, pentru a se asigura că legea este respectată”, arată ANPC.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.