Peste 40 de parlamentari îl propun premier pe… Orban! „Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar. Aventurier care nu înțelege nimic din politică. Iohannis… vedem ce scriu românii pe pagina sa”

Un număr de 41 de parlamentari PNL au emis marți, după demiterea Guvernului Cîțu, o scrisoare deschisă în care îl propun premier pe Ludovic Orban.

Scrisoarea integrală:

„Dragi români,

România se află într-o criză politică și guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanșată în mod iresponsabil și unilateral de prim-ministru și soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament. Nu există o explicație rațională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situație critică și nici în privința planului de soluționare a crizei politice.

Ne delimităm public față de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic și social, care nu poate continua, ținând cont de așteptările societății românești. România este în fața unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului. Este previzibil faptul că situația sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu prețul pierderii vieții tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluție economică extrem de dificilă, determinată de creșterea prețurilor la energie în perioada sezonului rece și de erodarea puterii de cumpărare.

Prioritatea absolută a acestui moment este una clară și lipsită de echivoc: soluționarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice și învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcțiune imediat și să facă față conjuncturii extreme în care se află România! Imperativul social actual se află în contradicție flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluții de guvernare. Orice actor politic sau instituțional care acționează pentru perpetuarea incertitudinii politice și a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală față de toți cetățenii României.

Susținem refacerea coaliției de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetățeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înțelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD.

Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliției de guvernare și să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban. El are calitățile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susținut de Partidul Național Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficiență, coerență și echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului. Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experiență politică și guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei.

Situația de criză în care se găsește România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică și înțelepciune din partea tuturor actorilor politici și parlamentarilor Partidului Național Liberal, precum și din partea celorlalte formațiuni politice parlamentare care și-au exprimat dorința de a continua guvernarea alături de PNL, prin susținerea lui Ludovic Orban ca primministru”

Fostul lider PNL Ludovic Orban spune că este gata să revină premier, după ce Guvernul a fost demis.

Eu nu am fugit niciodată de răspundere și întotdeauna sunt pregătit să îmi asum răspunderea să dau țării un Guvern responsabil, performant, rapid și eficient. Sigur, nu depinde numai de mine”, a zis el. „E evident pentru toată lumea că Florin Cîțu nu mai poate obține votul de învestitură al Guvernului”, a adăugat fostul lider PNL.

Liderul Camerei Deputaților a declarat după ce Guvernul Cîțu a fost demis că Florin Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar – moțiune de cenzură.

România se află în plină criză pandemică și trebuie să facă față unor provocări extrem de serioase. România are nevoie de un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și din ceea ce înseamnă servirea interesului public este necesară declanșarea negocierilor pentru formarea unei majorități parlamentare stabile care să ducă cât mai repede la învestirea unui guvern cu deplină capacitate de exercițiu”, a declarat Ludovic Oban.

Fostul președinte al PNL a precizat că soluția este simplă aflată la îndemâna PNL, USR, UDMR și a grupului minorităților naționale.

Soluția este refacerea colaiției de guvernare. Avem un acord de coaliție, un program de guvernare negociat. Este nevoie doar de actori credibili, responsabili, care să se așeze la masa negocierilor, să refacă acaestă coaliție, să redea României cât mai repede posibil un guvern cae să se apuce de treabă din prima zi”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, l-a atacat extrem de dur pe președintele Klaus Iohannis. Întrebat ce va spune Klaus Iohannis la declarația de la ora 18, Orban a reamintit că s-a dezis de președinte după alegerile de la șefia PNL. Orban a spus că mandatul președintelui e în pericol din cauza susținerii acestuia pentru guvern.

Orice fel de înțelegere cu PSD va duce din punctul meu de vedere la o despărțire definitivă de cei care vor să facă înțelegere cu PSD.Eu nu voi susține nicio aventură politică în care să fie aruncată România. Am declarat la finalul congresului că parteneriatul meu cu Klaus Iohannis s-a încheiat. Din păcate, comportamentul președintelui în ultima perioadă a fost total diferit față de comportamentul în care am avut un parteneriat serios, care a dus la victoria partidului, din păcate în ultimele trei luni nu îl recunosc pe Iohannis. E de ajuns să ne uităm la ce se comentează pe pagina președintelui ca să ne dăm seama că e în mare pericol”, a comentat Orban despre suspendarea lui Iohannis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

3 comentarii la „Peste 40 de parlamentari îl propun premier pe… Orban! „Cîțu a rămas repetent la examenul parlamentar. Aventurier care nu înțelege nimic din politică. Iohannis… vedem ce scriu românii pe pagina sa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *