Peste 200 de persoane din Belarus au fost ARESTATE pentru comentarii negative aduse guvernului pe reţele sociale

Aparatul puterii autoritare din Belarus a arestat din nou mai mult de 200 de disidenţi sub acuzaţia de critici aduse guvernului, informează joi dpa. Ei sunt anchetaţi pentru comentarii negative făcute pe reţele sociale după un raid întreprins de serviciile secrete belaruse, KGB, a declarat ministrul de interne belarus Ivan Kubrakov în oraşul Brest, potrivit agenţiei de presă Belta.

„Ei au scris tot felul de lucruri urâte pe Telegram, în speranţa că nimeni nu-i va găsi după numele fictive„, a spus ministrul, adăugând că persoanele în cauză au îndemnat şi la proteste.

Toate acestea au avut loc după o percheziţie desfăşurată de KGB la un specialist IT în capitala Minsk, în urmă cu peste o săptămână. Specialistul IT, considerat ca făcând parte din opoziţie, a împuşcat şi ucis un anchetator, după care s-a sinucis. Printre cei arestaţi este şi un jurnalist al filialei din Belarus a tabloidului rus Komsomolskaia Pravda, jurnalist care a relatat cazul specialistului IT. Publicaţia rusă şi-a închis redacţia din Belarus în urma declanşării anchetei.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Viasna i-a declarat pe 73 dintre cei arestaţi „deţinuţi politici„. Numărul total al persoanelor arestate în Belarus din motive politice a crescut astfel la peste 800. În această fosta republică sovietică au avut loc proteste în masă împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, considerate de mulţi fraudate, în special în Occident. De atunci, Lukaşenko exercită presiuni puternice asupra disidenţilor şi mass-media independente.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Peste 200 de persoane din Belarus au fost ARESTATE pentru comentarii negative aduse guvernului pe reţele sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *