Peste 10.340 IMM-uri au solicitat finanțări de 12,4 miliarde lei prin platforma imminvest.ro

Din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM INVEST ROMÂNIA aferent anului 2021, circa 7% din plafonul de garantare a fost accesat de peste 10.340 IMM-uri care au solicitat finanțări de 12,4 miliarde lei prin platforma dedicată programului – www.imminvest.ro, a anunţat vineri Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN). În numai 13 zile lucrătoare de la operaționalizarea măsurilor guvernamentale pentru susținerea mediului de afaceri și alocarea plafoanelor de garantare pentru anul 2021, programele guvernamentale derulate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii au fost accesate în ritm rapid, solicitările de garantare aprobate consumând între 7% și 43% din plafoanele de garantare alocate acestui an.

Prin simplificarea și fluidizarea fluxurilor operaționale, atât în plan intern cât și în relația cu partenerii bancari, în numai 13 zile, FNGCIMM a analizat un număr de 888 garanții IMM Invest, în valoare de 755 milioane lei, cu o valoare a finanțărilor solicitate de 923 milioane lei. În medie, termenul de acordare a unei garanții pentru un credit aprobat a fost de maxim 48 de ore de la încărcarea documentației complete în aplicația web plafon, care asigura fluxul complet digitalizat al derulării programului între finanțatori și FNGCIMM.

Ritmul de înregistrare a solicitărilor pe platforma www.imminvest.ro indică în continuare un nivel ridicat de interes atât pentru creditele bancare pentru investiții, cât și pentru creditele necesare pentru capital de lucru. Se remarcă în special, ritmul în care este accesat subprogramul AGRO IMM INVEST, al cărui plafon de 1 miliard de lei a fost angajat în proporție de 12,7%, în numai 13 zile calendaristice.  cei 2.250 beneficiari solicitând finanțări în valoare de 3.5 miliarde lei.

Parteneriatul activ între Guvernul României, Ministerul Finanțelor, FNGCIMM, IMM-uri și întregul sistem financiar bancar a permis finanțarea economiei într-o perioada extrem de complicată. Creditele bancare, garanțiile financiare și ajutoarele de stat reprezintă măsuri importante de sprijin pentru antreprenori și pentru întreprinderile viabile, cu potențial ridicat de creștere. Pe viitor vom continuă să dezvoltăm și să diversificăm aceste instrumente de garantare a creditelor care vor ajută companiile beneficiare să susțînă atât activitățile curente, dar și să realizeze investiții pentru a deveni competitive și pentru a-și internaționaliza afacerile.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

De la operaționalizarea Programului Nouă Casă, la sfârșitul lunii martie 2021, au fost acordate cca 5000 garanții, cu o valoare de aproximativ 646 milioane lei, care susțîn finanțări de circa 1,26 miliarde lei. Astfel, plafonul de garantare alocat programului pentru anul 2021, în valoare de 1,5 miliarde lei, este deja angajat în proporție de 43%, iar solicitările zilnice de garantare înregistrează un record cu peste 200 de solicitări pe zi, Termenul de aprobare a garanției, în cazul unei documentații complet și corect întocmite, este de maxim 48 de ore de la transmiterea solicitării de garantare de către finanțatorii înscriși în program.

În ceea ce privește efectele produse de către aplicarea OUG 37/2020 privind facilitatea de amânare a obligațiilor de plata a dobânzilor aferente creditelor ipotecare, FNGCIMM a acordat garanții de stat pentru 47.610 de beneficiari de credite ipotecare, care au solicitat băncilor amânarea ratelor, pentru maxim 9 luni de zile. Valoarea totală a acestor garanții este de aproximativ 238 milioane lei. Susținerea FNGCIMM a fost posibilă că urmare a mandatului acordat de Statul român, prin Ministerul Finanțelor, în baza Ordonanței de urgență Nr. 37/2020 și a convențiilor încheiate cu cele mai importante 22 de bănci comerciale din România. Statul român, prin Ministerul Finanţelor garantează în procent de 100% plata dobânzii aferentă creditelor ipotecare contractate de persoanele fizice iar FNGCIMM, s-a obligat în numele și contul statului să plătească creditorilor valoarea dobânzilor amânate la plata aferente creditelor ipotecare, contractate de la finanțatori de persoanele fizice, care au apelat la facilitatea de suspendare a plăților.

Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE este operațional iar numărul mare de operatori de leasing financiar care s-au înscris în program ne indică că acest instrument financiar nou este foarte necesar. IMM FACTOR, programul care susține accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, este operațional și urmează să producă rezultate în perioada următoare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.