Personalul operativ de intervenții al MAI va avea de așteptat până în 2023 pentru a ieși la pensie la limita de vârstă

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), personalul operativ de intervenţie în care se încadrează atât medicii, asistenții medicali sau ambulanțierii, cât și salvatorii montani, ar putea avea de așteptat până în 2023 pentru a ieși la pensie la limita de vârstă. Deoarece sistemul medical din țara noastră se confruntă cu o lipsă majoră de personal, lucru cu atât mai evident în actualul context epidemiologic, autoritățile vor să suspende posibilitatea ca personalul profesionist operativ de intervenţie să se pensioneze la 57 de ani, așa cum a fost stabilită la începutul anului.

Mai exact, proiectul de ordonanță de urgență de la MAI prevede suspendarea, până la data de 31.12.2022, inclusiv, a aplicării prevederilor Legii 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat. Apărută în prima jumătate a lunii ianuarie, Legea 5/2021 stabilește, în primul rând, că oricine face parte din personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiţii:

  • are vârsta minimă de 57 de ani (în mod normal, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani);
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

În categoria personalului profesionist operativ de intervenţie pot fi încadrați angajații serviciilor publice de ambulanță (medici, asistenți medicali sau ambulanțieri), ai unităților de primiri urgențe și cei ai serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo. Legea 5/2021 stabilește mai multe beneficii pentru personalul profesionist operativ de intervenţie, dar, prin proiectul de față, este vizată, în special, suspendarea posibilității de pensionare a acestuia la 57 de ani. Suspendarea posibilității pensionării personalului profesionist operativ din sistemul de urgență la 57 de ani este propusă în contextul în care, potrivit notei de fundamentare ce însoțește proiectul, „18,39% din totalul medicilor din serviciile de ambulanță și 17,8% dintre medicii din UPU – SMURD/ UPU/ CPU, îndeplinesc condițiile de pensionare prevăzute în Legea nr. 5/2021”.

În plus, în următorii trei ani, Legea 5/2021 va da posibilitatea pensionării a:

  • 31,12% dintre medicii din urgență;
  • 12,68% dintre asistenții medicali;
  • 45,42% dintre ambulanțieri;
  • 9,96% dintre șoferii de ambulanță;
  • 34,02% dintre operatorii registratori de urgență.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.