Spread the love

Unii dintre români primesc mai multe pensii de serviciu. Printre cei care beneficiază de mai multe pensii se numără și parlamentarii, iar aleșii și-au dat o lege prin care să beneficieze de pensii speciale. Referitor la pensii, deputații tocmai ce au votat un proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale și care sunt vizate pensiile speciale. Concret, actul normativ prevede că persoanele care beneficiază de mai multe pensii de serviciu sau indemnizații pentru limită de vârstă trebuie să aleagă una dintre acestea!

„(2) În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute la alin. (1); (3)  Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernul și care a fost votată miercuri în Parlament.

O altă reglementare în Ordonanță face referire la acordarea ajutoarelor de deces. Dacă până în acest an angajatorul era obligat să acorde ajutor de deces la moartea unui angajat sau unui membru al familiei angajatului, din acest an, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, nu se mai întâmplă asta.

„Art. 1301. – (1) Sumele reprezentând ajutor de deces, care se plătesc de către instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj,  potrivit prevederilor prezentei legi, în contul asigurărilor sociale, se reţin de aceasta din contribuţiile de asigurări sociale datorate pentru luna respectivă; (2) Sumele reprezentând ajutor de deces plătite de instituţia prevăzută la alin. (1), care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceasta în luna respectivă, se recuperează din contul asigurărilor sociale de la casa teritorială de pensii în raza căreia se află sediul acesteia“, se mai arată în ordonanță.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale a fost adoptat, miercuri, 20 iunie, cu 184 de voturi „pentru“, 89 „împotrivă“ și 2 „abțineri“. Actul normativ a fost trimis la președinție pentru promulgare.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *