Perioada de trecere la o ofertă mai ieftină de energie electrică ar putea fi prelungită. AUR a luat foc: Cere COMISIE DE ANCHETĂ

Ministerul Energiei ar putea decide după 15 ianuarie dacă va interveni prin OUG pentru a prelungi perioada în care populația poate alege un contract de energie electrică pe piața concurențială. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, în condițiile în care piața se liberalizează de vineri, 1 ianuarie, iar multă lume nu a fost informată din timp și prin urmare nu știe ce are de făcut.

Virgil Popescu spune ce poate face Ministerul Energiei în problema legată de liberalizarea pieței de energie electrică:

Noi ca minister vom mai aștepta până în jurul datei de 15 ianuarie să vedem exact cum funcționează, după care, dacă este cazul, chiar vom interveni legislativ, în așa fel încât să ajutăm oamenii să găsească cele mai ieftine și cele mai bune soluții pentru prețul energiei electrice și nu să fie trecuți automat într-o piață scumpă a serviciului universal, lăsați acolo până vor alege, ci din contră, aș prefera ca oamenii să fie trecuți direct în piața concurențială, care este mai ieftină și ulterior dacă nu se înțeleg cu furnizorii, dacă nu se întâmplă anumite lucruri, să fie în piața serviciului universal”.

Ministrul Energiei consideră că o eventuală amânare a liberalizării pieței de energie nu este o soluție:

Nu cred că este o soluție amânarea cu șase luni a liberalizării, pentru că după șase luni va fi exact același lucru. Mai degrabă, putem eventual prelungi termenul de optare (…). Să nu fie doar până la 31 ianuarie (…), vorbesc de prelungirea acestei perioade, eventual, poate să fie până la 31 martie, de căutare a unui furnizor pe piața concurențială„.

Ministrul precizează că ANRE este cea care poate decide o eventuală prelungire a termenului de optare pentru alt tip de contract de energie electrică, dar nu exclude intervenția Guvernului:

În mod normal, ține de ANRE această decizie, ei au stabilit această dată de 31 ianuarie. De aia am zis că noi așteptăm până în jurul datei de 15 ianuarie, să vedem exact câte contracte au fost făcute în piața concurențială, să avem o imagine de ansamblu. Sunt convins că nu o să fie foarte multe contracte, este un lucru evident, dar vreau să vedem exact cum a funcționat și dacă ANRE nu o va face, evident că o putem face și prin OUG”.

Virgil Popescu spune că el nu a primit până acum (joi dimineață, ora 9.15-n.r.) nici o notificare din partea furnizorului de energie electrică, legată de liberalizarea pieței: „Eu vă mărturisesc că eu nu am primit până acum nici o notificare de la furnizorul de energie electrică. Și eu sunt abonat în București la un furnizor în piața reglementată. Eu până astăzi, nu am primit absolut nimic”.

Ministrul Energiei precizează că un client care are deja un contract pe piața concurențială nu va fi afectat de liberalizarea pieței:

Nu, dacă îl aveți în piața concurențială, rămâne în piața concurențială pentru toată perioada de valabilitate a contractului, să nu expire, că atunci trebuie să încheiați altul”.

Virgil Popescu declară că un contract pentru energie electrică poate fi schimbat „în mod normal” online:

În funcție de fiecare furnizor. În mod normal, poate fi schimbat online. Dacă îmi aduc aminte și eu am încheiat online un contract, dar până la urmă, a trebuit să-l downloadez acasă, să-l semnez și să-l încarc în aplicația informatică a furnizorului de energie electrică”.

Între timp, partidul Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă indignarea față de așa-zisa liberalizare totală a pieței de energie electrică începând din 1 ianuarie 2021. Această măsură și felul în care este pusă în practică de către operatorii de pe piața de energie, sub oblăduirea directă a Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și a factorilor decizionali din Ministerul Energiei, este „o bătaie de joc la adresa cetățenilor români”.

Cu atât mai revoltător este faptul că anunțul oficial al ANRE privind scumpirea, între 13% și 26%, a prețului la energia electrică a fost făcut public pe 24 Decembrie, în Ajunul Crăciunului (cu doar 7 zile înainte de intrarea în vigoare!), o zi aleasă parcă deliberat pentru ca un astfel de anunț să treacă aproape neobservat de către cetățeni. Impunerea noilor prețuri, asimilate „serviciului universal”, este cu atât mai insultătoare în condițiile în care: în ultimii treizeci de ani, în țara noastră a fost construită o singură centrală electrică – cea de la Brazi; ANRE a aprobat toate majorările de tarife cerute de către distribuitori, fără să solicite realizarea de investiții; companiile de stat, precum Electrica și Romgaz, au suferit și suferă în continuare de pe urma managementului veșnic dezastruos. Ținem să mai precizăm că șapte state membre ale Uniunii Europene practică un preț inferior al energiei electrice pentru consumatorii casnici, comparativ cu România, între aceste state numărându-se Ungaria, Bulgaria sau Olanda, dar în condițiile în care venitul pe cap de locuitor în țara noastră este al doilea cel mai mic din spațiul comunitar. (…) În ceea ce îi privește pe operatorii controlați de statul român, în principal Hidroelectrica, Electrica și Romgaz, le solicităm acestora să mediatizeze intens și transparent oferte de costuri, în termeni rezonabili și fundamentați economic”, au transmis reprezentanții AUR, care solicită public următoarele:

1)         Crearea unei comisii de anchetă parlamentară în privința modului în care a fost adoptată o asemenea decizie care afectează în mod direct bugetul fiecărei gospodării din România. 

2)         Destituirea urgentă, de către Parlament, a conducerii actuale ultra-politizate a ANRE și desemnarea unei noi conduceri – profesioniste și neînregimentate politic.

3)         Interpelarea Ministrului Energiei în condițiile prevăzute de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.