Percheziții și audieri la Piatra Neamț. Rudele vor să dea spitalul în judecată: „Dacă mama nu mă trimitea după bagaje, muream și eu cu ea”

Anchetatorii au desfăşurat percheziţii la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ de duminică, de la ora 18:30 şi până la ora 2:00 noaptea, ridicând mai multe documente necesare pentru stabilirea cauzelor incendiului de la Secţia ATI, soldat cu moartea a zece pacienţi şi cu rănirea a patru cadre medicale.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ vă aduce la cunoştinţă faptul că, în cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziţie, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secţia ATI. Percheziţia s-a derulat între orele 18.30 şi 2.00 noaptea, la serviciu fiind prezenţi toţi responsabilii, care le-au pus la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele solicitate”, anunţă unitatea medicală.

Reprezentanţii SJU Piatra Neamţ cooperează cu toate instituţiile abilitate şi oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp şi cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secţia ATI, în urma căreia zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte patru cadre medicale au fost rănite. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a precizat duminică într-un comunicat de presă că „în salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării”. De asemenea, Parchetul General spune că a fost dispusă necropsia victimelor şi patru dintre necropsii au fost finalizate.

Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid”, mai precizează sursa citată.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a preluat ancheta în  acest caz, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă:

1. Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid;

2. În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie;

3. Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri;

4. Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile”, arată comunicatul de presă al PÎCCJ remis duminică News.ro.

Sursa menţionată mai anunţă că „raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite”, Parchetul General va oferi detalii suplimentare.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat sâmbătă seara ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, arată un comunicat de presă. Ancheta este condusă de procurorii din dosarele Colectiv şi Maternitatea Giuleşti, procurorii Eduard Mihai Ilie şi Marius Iacob.

Fiica uneia dintre pacientele decedate în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a povestit duminică că mama ei era bine când a plecat de la unitatea medicală şi s-a dus acasă la fratele ei ca să ducă nişte lucruri.

Dacă nu mă trimitea mama să îi duc bagajele, muream şi eu acolo lângă ea”, mai spune ea. Cumnata unui alt bărbat care a murit în urma incendiului a precizat că acesta are o fiică plecată în Italia care deja i-a transmis că va da spitalul în judecată.

La 23.30 ne-a anunţat spitalul. Noi deja ştiam de la televizor. Este revoltător”, a adăugat femeia.

Era bine. Aştepta să fie scoasă din reanimare şi nu a avut nicio şansă. Dacă nu mă trimitea mama să îi duc bagajele, muream şi eu acolo lângă ea. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu că am lăsat-o pe mama bine şi eram la fratele meu să duc nişte bagaje şi am auzit că e fum la spital. M-am întors să văd dacă mama are oxigen, dacă nu s-a întrerupt oxigenul şi am găsit-o moartă. Nu am ce să-i reproşez acestui spital, pentru că toţi medicii, toţi asistenţii s-au îngrijit foarte frumos de mama mea. Toţi medicii, asistenţi, infirmierii şi-au dat silinţa. Muncesc într-un ritm inuman”, a explicat fata uneia dintre pacientele decedate în incendiu, chemată duminică la morga spitalului.

Managerul spitalului, în prag de demitere. Aparatura din spital era… nouă!

Duminică a fost protest în centrul orașului Piatra Neamț, acolo unde zece oameni au murit la ATI în urma unui incendiu. Zeci de oameni au ieșit în stradă, revoltați de taragedie.

În această perioadă, SJU Piatra Neamț organizează un concurs pentru ocuparea funcției de manager al spitalului. Managerul Lucian Micu a fost instalat în funcție la 28 octombrie, de către președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. La 9 noiembrie, CA-ul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a demarat un concurs pentru ocuparea funcției de manager al spitalului. Candidații își pot depune dosarele de înscriere până la 11 decembrie 2020. Rezultatele se vor afișa pe 22 decembrie 2020.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, în subordinea căruia se află Spitalul Județean a declarat că nu exclude demiterea directorului unității medicale. Arsene a mai spus că decizia va fi luată în funcție de rezultatele anchetei și că toți vinovații vor plăti. Arsene a anunțat că așteaptă rezultatele anchetei de la Spitalul Județean pentru a lua primele decizii după tragedia de la secția ATI unde au murit 10 persoane. El nu exclude varianta înlăturării din funcție a actualului director al spitalului.

Bineînțeles. Aștept în cursul de mâine rezultatul anchetei și cu siguranță cei care poartă vina la ceea ce s-a întâmplat acolo, vor răspunde”, a declarat Ionel Arsene.

Șeful secției de Terapie intensivă de la Spitalul Județean Neamț, Liviu Ungureanu, a povestit  filmul tragediei. El crede că incendiul a pornit de la un injectomat, iar flacăra a ajuns apoi pe combinezonul unei asistente și de acolo pe paturi. Au intervenit cadrele medicale cu extinctoarele din secție, dar flăcările erau mult prea puternice.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ precizează că cele două secţii ATi au aviz de la DPS cu privire la circuite, iar zona în care au fost făcute intervenţii pentru extindere nu este funcţională şi se află într-o zonă diferită de cea în care a izbucnit incendiul.

Aparatura din secţia ATI în care s-a declanşat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an”, mai arată sursa citată.

Ca urmare a unor speculaţii făcute în spaţiul public cu privire la motivele care au condus la provocarea incendiului din salonul ATI, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secţiei de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secţii ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcţională şi se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul. În acelaşi timp, precizăm faptul că aparatura din secţia ATI în care s-a declanşat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an”, a transmis conducerea SJU Neamţ.

Un salon cu două paturi pentru ATI a fost amenajat în UPU, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru a se putea asigura în continuare terapia intensivă. De asemenea, un alt salon se amenajează la etajul 3 și se caută soluții rapide pentru gestionarea situației. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au transmis, duminică dimineața, că în secția ATI și-au pierdut viața șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

Managerul Spitalului Piatra Neamț acuză DSP că dezinformează în cazul tragediei de la ATI. Reacția lui Lucian Micu vine după ce DSP a anunțat că secția ATI a fost mutată de la etajul 3 la 2 fără aviz.

Mă tem că este o informație care ori nu a fost înțeleasă bine, ori sunt alte interese în spate. Și etajul doi și trei sunt secții ATI cu circuite avizate de DSP. Aceste mutări se fac frecvent. Probabil că această confuzie s-a creat din cauză că noi am mai gândit un compatiment unde putem muta patru paturi, însă secția de acolo nu era funcțională”, a spus Micu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.