Pentagonul se teme de un posibil război nuclear cu Rusia sau China. Beijing amenință SUA: „Să NU depăşească liniile roşii!”

Șeful Comandamentului Strategic al SUA, amiralul Charles Richard, a anunțat posibilitatea unui război nuclear cu Rusia sau China. El a vorbit despre acest lucru într-un articol pentru numărul din februarie al publicației oficiale a Institutului Naval al Statelor Unite:

Există o posibilitate reală ca o criză regională cu Rusia sau China să se transforme rapid într-un conflict cu utilizarea armelor nucleare, dacă, în opinia lor, în caz de înfrângere prin utilizarea armelor convenționale, o amenințare persistă. Implicațiile concurenței actuale și riscul asociat unei mari crize de putere sau a unui conflict armat direct sunt profunde; ele afectează aproape orice presupunere fundamentală pe care o facem cu privire la utilizarea forței armate în apărarea națiunii și a aliaților săi. Până când noi, ca departament, ajungem să înțelegem, dacă nu acceptăm, cu ce ne confruntăm și ce ar trebui făcut în acest sens, riscăm să dezvoltăm planuri pe care nu le putem executa și să obținem capabilități care nu vor oferi rezultatele dorite. În absența schimbării, suntem pe calea, încă o dată, de a ne pregăti pentru conflictul pe care îl preferăm, în loc de unul cu care suntem susceptibili să ne confruntăm. Nu putem respinge sau ignora evenimente care în prezent par improbabile, dar, dacă ar avea loc, ar avea consecințe catastrofale„, a spus Richard.

Potrivit amiralului, nu se poate exclude faptul că un potențial inamic va decide să folosească un arsenal nuclear. Întrucât Departamentul Apărării al SUA s-a concentrat asupra antiterorismului, spune Richard, Rusia și China s-au angajat în politici agresive, provocând normele internaționale în moduri nevăzute de la începutul Războiului Rece. Astfel de acțiuni, potrivit amiralului american, nu ar trebui să rămână fără răspuns de Washington:

Trebuie să concurăm energic pentru a-și controla agresivitatea; cedând inițiativelor lor, riscăm să le întărim convingerile că Statele Unite nu vor sau nu pot răspunde, ceea ce le-ar putea provoca în continuare„, scrie Richard.

În momentul în care inițiativa unui adversar devine un fapt împlinit, Statele Unite ar fi forțate să decidă dacă să accepte „noul lor normal”, să folosească forța militară pentru a restabili statu quo-ul sau să ne stabilească propriul „nou normal”. Capacitățile strategice ale concurenților noștri continuă să crească și sunt îngrijorătoare. Cu mai bine de un deceniu în urmă, Rusia a început să-și modernizeze agresiv forțele nucleare, inclusiv sistemele sale cu rază medie și scurtă care nu sunt responsabile de tratate. Modernizează bombardierele, rachetele balistice intercontinentale (ICBM), rachetele balistice lansate de submarine (SLBM), submarinele cu rachete balistice cu propulsie nucleară, sistemele de avertizare, capacitățile de comandă și control (C2) și doctrina care le va sprijini angajarea pe scurt, întreaga sa structură de forță strategică. Această modernizare este de aproximativ 70 la sută finalizată și este pe cale să fie realizată pe deplin în câțiva ani. În plus, Rusia construiește sisteme noi și noi, cum ar fi vehiculele cu planare hipersonică, torpilele cu rachete de croazieră și armate nucleare și alte capabilități. Și liderii săi nu au fost reticenți să valorifice aceste capacități pentru a-și constrânge vecinii. În timpul anexării Crimeei în 2014, președintele Vladimir Putin a reamintit lumii capacitățile armelor nucleare ale Rusiei, atât prin cuvinte, cât și prin fapte, pentru a avertiza împotriva oricărei încercări de inversare a rezultatului”, concluzionează amiralul american.

Administraţia de la Beijing a avertizat, marţi, Washingtonul să nu depăşească „liniile roşii„, în contextul în care noul secretar de Stat american, Antony Blinken, a declarat că „cea mai semnificativă provocare” la adresa Statelor Unite este China.

Nu există niciun dubiu că cea mai semnificativă provocare pentru noi este China, dintre toate ţările, dar este o situaţie complicată. Există aspecte adverse în relaţie, există aspecte competitive şi există şi unele aspecte de cooperare. Dar, indiferent despre ce aspecte este vorba, trebuie să abordăm China dintr-o poziţie de forţă, nu dintr-o poziţie slabă„, a declarat Antony Blinken, într-un interviu acordat postului MSNBC.

Iar această forţă cred că provine din a avea alianţe puternice, ceea ce China nu are; trebuie să ne implicăm la nivel mondial şi să fim activi în instituţiile internaţionale, deoarece, dacă ne retragem, China se implică şi apoi vor fi ei cei care scriu regulile şi stabilesc normele acestor instituţii; trebuie să ne susţinem valorile când sunt contestate de China, inclusiv în provincia Xinjiang, în cazul acţiunilor asupra uigurilor, sau în cazul situaţiei democraţiei din Hong Kong. Să ne asigurăm că armata noastră este poziţionată astfel încât să poată descuraja agresiuni chineze; să investim în cetăţeni, pentru a putea fi competitivi în totalitate”, a subliniat Antony Blinken.

Întrebat dacă Statele Unite ar trebuie să se alăture Marii Britanii pentru a primi persoane care vor să scape de acţiunile de reprimare politică din Hong Kong, Blinken a precizat: „Cred că da. Am asistat la modul şocant în care China a subminat angajamentele asumate în timpul transferului Hong Kong-ului de către Marea Britanie. Şi vedem oameni în Hong Kong care îşi susţin drepturile, drepturi care le-au fost garantate. Iar dacă sunt victime ale acţiunilor de reprimare comise de autorităţile chineze, trebuie să facem ceva pentru a le oferi adăpost„.

În replică Administraţia de la Beijing a avertizat Statele Unite să nu depăşească „liniile roşii”: „Aceste probleme se referă la interesele centrale ale Chinei, la demnitatea naţională şi la sensibilităţile a 1,4 miliarde de oameni. Sunt linii roşii care nu trebuie depăşite„, a declarat Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist chinez, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

„În ultimii patru ani, Administraţia Donald Trump a adoptat politici greşit concepute împotriva Chinei, aducând relaţiile bilaterale la cea mai dificilă perioadă de la stabilirea legăturilor diplomatice”, a subliniat Yang Jiechi, într-un discurs rostit prin videoconferinţă la o reuniune a Comitetului Naţional privind Relaţiile SUA-China. Oficialul chinez a argumentat că este necesară cooperare între China şi Statele Unite.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat Statele Unite, la o conferinţă organizată de Forumul Economic Mondial, să nu continue o abordare a confruntării, deoarece „va conduce doar la un impas bilateral„.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.