Pentagonul a mobilizat Armata pentru a securiza Washingtonul. Se votează DEMITEREA lui Trump

Ofiţeri de cel mai înalt rang de la Pentagon condamnă atacul sângeros al unor susţinători ai lui Donald Trump la Capitoliu de miercurea trecută şi denunţă această lovitură în forţă drept un atentat la buna desfăşurare a democraţiei, relatează AFP. Statele Unite şi capitala lor federală, Washingtonul, se pregătesc de instalarea la putere a lui Joe Biden, la Casa Albă, la 20 ianuarie, care urmează să devină comandantul suprem al forţelor armate americane. Respingerea victoriei candidatului democrat în alegeri de către Donald Trump şi numeroşi susţinători ai acestuia alimentează o atmosferă puternic tensionată în ţară, iar în vederea ceremoniei învestirii lui Joe Biden s-au dispus măsuri importante de securitate. Armata americană urmează să ia parte la aceast vastă operaţiune de securizare a Washingtonului, prin desfăşurarea a mii de membri ai Gărzii Naţionale, o forţă militară de rezervă.

Totodată, Capitoliul SUA, unde Camera Reprezentanţilor votează astăzi pentru demiterea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, este scena unor imagini care par desprinse mai degrabă dintr-un film distopic, cu congresmeni care îşi fac cu greu loc printre zecile de militari ai Gărzii Naţionale întinşi pe jos, sau care dorm sub tablouri şi cu armele sprijinite de pereţi.

capitoliu1 1

Conform New York Times, 15.000 de militari ai Gărzii Naţionale au fost desfăşuraţi în Washington D.C. Reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în aceste zile. Un astfel de complot ar presupune organizarea unui protest în care demonstranţi înarmaţi să înconjoare Capitoliul şi să-i execute, pur şi simplu, pe congresmenii democraţi, precum şi pe unii republicani. Cu prilejul votului dat în Camera Reprezentanţilor pentru demiterea şi punerea sub acuzare (impeachment) a lui Donald Trump, membrii Congresului vor trece prin filtre prevăzute cu detectoare de metale, informează CNN.

capitoliu2 1

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat miercuri, înaintea votului asupra punerii sub acuzare a preşedintelui american, că Donald Trump este „un pericol clar şi prezent” pentru SUA. Pelosi a deschis dezbaterea dinaintea votului cu mai multe argumente: „Ştim că preşedintele Statelor Unite a incitat la această insurecţie, această rebeliune înarmată, împotriva ţării noastre. Trebuie să plece. Este un pericol clar şi prezent pentru naţiunea pe care o iubim toţi”. Ea a spus că oamenii care au participat la protestul din 6 ianuarie devenit violent „nu erau patrioţi”, ci „terorişti naţionali”. Preşedintele Camerei le-a cerut republicanilor „să îşi caute sufletele” pentru acest vot: „Este războiul preşedintelui cu democraţia în conformitate cu Constituţia? Au reprezentat cuvintele lui şi mulţimea insurecţionistă o înaltă crimă şi un delict?”

capitoliu3 1

Camera Reprezentanţilor urmează să voteze punerea sub acuzare („impeachment”) a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor lui de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie. Este aşteptat ca votul să treacă de forul condus de democraţi, ceea ce va face ca Trump să devină primul preşedinte de două ori pus sub acuzare. Tot mai mulţi republicani şi-au exprimat sprijinul pentru punerea sub acuzare, inclusiv liderul Liz Cheney. Totuşi, Tom Cole i-a îndemnat pe alţii să voteze împotrivă pentru că „este un proces viciat” care va alimenta diviziunile. Preşedintele Trump şi-a apărat discursul de dinainte revoltei de miercurea trecută, în care şi-a încurajat susţinătorii să se adune la Capitoliu, spunând că „a fost complet adecvat”.

Dacă Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Senatul va susţine apoi un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui. Vicepreşedintele Mike Pence a refuzat marţi să invoce Amendamentul 25 din Constituţie prin care preşedintele ar fi înlăturat din funcţie şi el i-ar lua locul.

Biroul Federal de Investigaţii a transmis că 70 de oameni au fost puşi sub acuzare în urma protestului din 6 ianuarie, soldat cu 5 morţi, şi că alţi 170 au fost identificaţi. Miercuri, la Washington au fost mobilizate numeroase trupe care asigură securitatea în oraş şi la Capitoliu, pentru a fi evitate orice incidente.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.