Pensionarii se REVOLTĂ: „CREȘTEREA pensiilor speciale cu 20% este IMORALĂ! O UMILIRE a celorlalți!”

Organizaţiile de pensionari din România au luat atitudine faţă de majorarea cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate doar cu 10%. Reprezentanţii pensionarilor consideră că decizia este imorală şi creează un sentiment de umilire pensionarilor care încasează pensii bazate pe contributivitate.

Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.

Cele trei organizaţii solicită premierului să explice public de ce a fost creată această discriminare între cele două categorii de beneficiari de pensii şi să adopte măsuri pentru îndreptarea acestei situaţii.

Clarificări de la Casa de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice face o serie de precizări cu privire la impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Mai precis, pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate de 10%, începând cu anul 2022. Procentul de 10% se va aplica sumei care depășește 2.000 de lei. Spre exemplu, dacă aveți o pensie de 6.000 de lei, vi se va impozita doar suma suma de 4.000 de lei – ceilalți 2.000 de lei fiind neimpozabili. Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.

Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei și, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată.

Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%. Persoanele fizice, cu venituri din pensii mai mici de 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *