Pensionare în MAI și MApN la… 50 de ani! Senatorul Brăiloiu, scos „pe interval” de sindicatele din Poliție: „Vrem întâlnire de URGENȚĂ!”

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual îi solicită, miercuri, președintelui comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, constănțeanul Tit-Liviu Brăiloiu, o întâlnire regim de urgență cu privire la inițiativa parlamentarului referitoare la pensiile militare de stat. Senatorul Brăiloiu dorește să ridice vârsta de pensionare pentru militari și polițiști la 50 de ani.

CITEȘTE ȘI:

„Era necesară și oportună consultarea federației noastre, înainte ca acesta să fie trimis spre avizare Guvernului, Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social. Precizăm faptul că, modificările pe care preconizați să le aduceți Legii nr. 223/2015 – ridicarea vârstei standard pentru pensia de serviciu / de serviciu anticipată –, așa cum sunt fundamentate în Expunerea de motive aferentă proiectului, sunt contrazise, într-o mare măsură,  de realitățile statistice din România, referitoare la vârsta medie de viață a polițiștilor, dar și la starea de sănătate fizică și psihică, grevată de riscurile, privațiunile și impedimentele specifice acestei profesii. Studiile au arătat că speranța  de viață a polițiștilor români este de numai 62 de ani, cu doar doi ani peste vârsta standard de pensionare propusă de dumneavoastră și cu aproximativ 12 ani mai puțin față de speranța medie de viață din România. Cauzele sunt diverse: uzura fizică și psihică prematură, amenințările proferate la adresa lor și a familiilor de către mediile infracționale, ultrajul, tentativele de omor, deficitul de personal – care implică un volum de muncă suplimentar, condițiile de muncă, salarizarea deficitară, în raport cu alte categorii de bugetari, programul de noapte sau în ture/schimburi etc. De asemenea, exemplele oferite de către dumneavostră, din legislația altor state membre NATO/UE, referitoare la vârstele de pensionare în sisteme similare, sunt parțial relevante, date fiind realitățile sus-invocate de noi, precum și faptul că, în statele ocidentale enumerate, speranța medie de viață este mai ridicată, inclusiv în rândul militarilor și polițiștilor”, a precizat președintele FSNPPC, Dumitru Coarnă.

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a inițiat o propunere de modificare a Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul „așezării în limite firești vârsta minimă de pensionare a militarilor și polițiștilor, aceasta urcând acum la 50 de ani, pentru pensiile de serviciu anticipate”. În expunerea sa de motive, Brăiloiu oferă ca exemple state precum Belgia, Franța sau Germania.

Brăiloiu a propus modificarea legislativă, fără consultarea cu sindicatele din Poliție sau a asociațiilor profesionale din MApN, pe 5 februarie a.c. Proiectul este în consultare publică, iar doritorii își pot exprima opiniile AICI!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *