Pensiile militare și veniturile polițiștilor, ÎNGHEȚATE. Ministrul Bode, la discuții cu sindicaliștii din MAI

Indexarea pensiilor militare cu rata medie anuală a inflaţiei se amână până la 1 septembrie 2021, au transmis reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19″, au arătat aceştia.

Anunţul a fost făcut la o întâlnire pe care ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi locţiitorul şefului Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), generalul de brigadă Valeriu Roşu, au avut-o, marţi, la sediul MApN, cu preşedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, şi cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Băhnăreanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, pentru a discuta principalele subiecte care îi preocupă pe militarii în rezervă şi retragere.

Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflaţiei, cei prezenţi au fost informaţi că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19„, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.

În  ceea ce priveşte proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, a fost reafirmat sprijinul comun al tuturor celor prezenţi pentru promovarea acestui act normativ, respectând principiile agreate anterior, referitoare la înlăturarea discriminărilor din prezent şi la crearea unui cadru adecvat actualizării şi recalculării pensiilor militare. Conform sursei citate, la reluarea activităţii parlamentare, în luna ianuarie, PL-x 199/2020 va fi dezbătut în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor şi apoi va fi supus aprobării plenului, având susţinerea Guvernului. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute resursele necesare susţinerii acestei iniţiative începând cu luna aprilie a anului viitor.

Polițiștii au luat foc!

Dacă militarii din MApN nu decât varianta conformării, în MAI există varianta… sindicală. Întrucât dintr-un proiect al Guvernului din care rezultă intenția înghețării veniturilor tuturor bugetarilor, SNPPC BT IPJ CONSTANȚA a luat foc și amenință cu proteste:

Legea 153/2017 s-a vrut o lege a salarizării unice. Politicienii au manipulat-o și ciuntit-o în asa hal, încât au fost nevoiți sa renunțe la sintagma „legea salarizării unitare” pentru ca, mai întâi ei s-au îndestulat pe lege și s-au așezat direct pe maximul prevazut în grila de salarizare a familiei ocupaționale din care fac parte, generând dezechilibre mari între bugetari. Apoi au așezat în vârful piramidei și familia ocupationala a sănătății. Familia ocupationala din care facem parte a rămas prizoniera graficului de 4 ani, urmând sa primească salariul intreg prevazut în lg 153/2017, incepand cu luna ianuarie 2022. Din păcate, dupa ce s-au văzut cu sacii în caruta, politicienii revin la ceea ce știu ei bine sa facă: SA-SI BATA JOC DE TOTI SI TOATE, SA SFIDEZE SI SA UMILEASCA BUGETARII și încearcă sa ne inghete veniturile, aruncând fumigene în spațiul public, fumigene confirmate cu jumătate de gura de diverși interpuși ai guvernului”, a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca. Acesta solicită Guvernului următoarele:

1. Respectarea graficului de aplicare a lg 153/2017. Acordați 1/2 din diferenta dintre actualul salariu de functie și salariul de functie din ianuarie 2022.

2. Menținerea în plata a sporurilor actuale. Nu uitați ca ele sunt plafonate, fiind calculate la salariul de functie din decembrie 2018.

3. Mentinerea în plata a majorării pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă, duminica sărbători legale.

4. Actualizați indemnizația de hrana la preturile actuale.

5. Acordarea in continuare a voucherelor de vacanta.

6. Actualizați pensiile de serviciu cu rata inflatiei.

Membrii SNPPC promit proteste masive locale și centrale.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, miercuri, cu sindicaliştii din sistem care cer garanţii că îngheţarea salariilor nu se va aplica personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Până vor primi aceste garanţii, poliţiştii organizează, joi, între orele 10.00 şi 12.00, proteste în faţa prefecturilor din întreaga ţară. Sindicatul Europol a anunţat, miercuri, că sindicaliştii din sistem s-au întâlnit cu ministrul Lucian Bode şi au discutat despre OUG care prevede îngheţarea salariilor şi a sporurilor.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai sindicatelor reprezentative (Federaţia PUBLISIND, Uniunea „Forţa Legii”, FSNPPC, Federaţia „A. I. Cuza”, Federaţia „Sed Lex”).

Ministrul Bode a început întâlnirea prin declararea intenţiilor bune pe care le are pentru a rezolva probleme existente la nivelul MAI. A mai spus că «nimănui nu îi convine» să aibă câte 100 de poliţişti în faţa fiecărei prefecturi. Înţelege însă că acestea sunt instrumentele sindicale pentru că la rândul său a activat în zona sindicală în trecut”, a transmis sindicatul Europol.

Sindicaliştii i-au transmis ministrului că „poliţiştii au rămas fraierii sistemului bugetar, care nu au beneficiat de nici o măsură compensatorie pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, au executat în ultimele 8 luni toate misiunile legate de pandemie fără să pună condiţii, au efectuate sute de ore suplimentare”.

Peste 12.000 de colegi au fost infectaţi şi 30 au trecut la cele veşnice”, au anunţat sindicaliştii, precizând că au cerut ministrului garanţii că îngheţarea salariilor nu se va aplica personalului din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

În finalul întâlnirii, ministru Bode a precizat că a luat în considerare argumentele organizaţiilor sindicale şi tensiunile ridicate la nivelul personalului MAI, sens în care a precizat că există mai multe variante de lucru şi ne solicită să vedem rezultatul acestora după şedinţa de Guvern care va avea loc în această după amiază”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Europol.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.