Spread the love

Legea pensiilor a fost un alt motiv de scandal între parlamentarii puterii și cei ai opoziției. Mai exact este vorba de un proiect de lege pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Deputatul PSD Lucreția Roșca a venit în Parlament cu propunerea de modificare cu următorul cuprins: „În cazul persoanelor prevazute la alin. (2), la numărul total de puncte realizate de acestea până la data prezentei recalculări se adaugă numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (l), la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, respectiv stagiului de cotizare aferent deciziei aflată în plată, în momentul recalculării“.

„Prin propunerea legislativă trebuie rezolvată situația tuturor persoanelor care au desfășurat activități în grupa I și Il de muncă și condiții speciale de muncă, deoarece actuala formă creează confuzie și interpretări ambigue. Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii nu au emis până la această dată nicio decizie de pensie recalculată în baza legii nr. 192/2015. Deși Legea nr. 192/2015 care a modificat Legea nr. 263/2010 specifică în cuprinsul ei că se aplică începând cu 1 ianuarie 2016. Mai mult, Ministerul Muncii a postat în august 2016, spre transparența decizională, un proiect de H.G. prin care s-ar modifica stagiile de cotizare, deși acestea nu pot fi modificate decât prin Lege. În ceea ce privește persoanele care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în condiții speciale după 01.04.2001 și în grupa I și II de muncă până la 01.04.2001, punctajul mediu anual s-a determinat prin împărțirea la 25 sau 20 de ani a numărului de puncte rezultat din însușirea punctajelor anuale realizate în perioada de cotizare în loc de stagiul complet de cotizare. De creșterea punctajelor anuale realizate în perioadele încadrate în grupa I și/sau II de muncă beneficiază persoanele ale căror drepturi au fost deschise în perioada 01.04.2001 – 02.11.2008, inclusiv, respectiv până la intrarea în vigoare a Legii nr. 218/2008. (…) Nu trebuie să uităm și să reamintim faptul că Legea nr. 263/2010 conține o serie de reglementări suplimentare, pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în astfel de condiții, respectiv: reducerea vârstei de pensionare; majorarea punctajelor lunare pentru perioadele lucrate; acordarea unor perioade suplimentare la stagiul de cotizare“, notează deputatul PSD Lucreția Roșca.

Cu toate explicațiile inițiatorului proiectului, proiectul a stârnit contre între putere și opoziție.

„Una dintre categoriile de persoane de care v-ați bătut joc au fost chiar pensionarii. După ce i-ați privat de dreptul lor de a avea pensiile indexate de la 1 ianuarie acum urmează pensionarii care au lucrat în cele mai grele condiții de muncă! Le furați banii pensionarilor care beneficiau de acest drept de recalculare… de la 1 ianuarie 2016 până la 1 octombrie 2018 le-ați luat banii! Veniți și ne spuneți acum că vreți să corectați inechități! (…) Mi se pare că în momentul în care începeți să acoperiți găurile din buget tocmai cu banii pensionarilor depășiți o anumită limită! I-ați mințit pe pensionari să vă voteze și acum le luați banii! Foarte urât!“, a spus Dan Vîlceanu – PNL.

„Nu noi am tăiat pensiile cu 25%, acea HG… nu știți despre ce vorbiți! A stabilit reguli de aplicare a unei legi deja existente! PSD a demonstrat că e preocupat de problemele pensionarilor, părinții și bunicii noștri! Prin acest proiect nu mai există dezechilibrare pentru categoriile de pensionari din România!“, a replicat Ilie Toma – PSD.

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat cu 208 voturi „pentru“, 68 „împotrivă“ și 8 „abțineri“.

Facebook Comments

3 thoughts on “Pensiile încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă vor fi recalculate!”

  1. Vreau sa stiu de ce nu se vorbeste si de cei cate au lucrat 16 ani sau mai putin in grupa 2 .lor li se va face recalculare?

  2. Totul este o cacialma!!!De anul trecut de la 1 iulie se zicea ca se vor recalcula pensiile grupelor 1 si 2 de munca!.Oare,cati pensionari tristi,au iesit din sistem,tristi,sau vor iesi pana la 1 octombrie,asteptand minunea recalcularii?!?!.Oare,se stie cum procedeaza “saracii” functionari ai caselor teritoriale de pensii la mana carora sunt dosarele amaratilor de pensionari?Cine-i controleaza serios???.Totul este alambicat explicat si Doamne ajuta-i pe cei ramasi daca n-or sa le scada pensiile!!!!.Dar cu exactitate,in schimb,toate scumpirile se intampla la data planificata,nici o zi intarziere!.Asta merge struna!!!.Deci,tanda pe manda,tot zero barat ca pe vremea lui basescu ,dar spus altfel!.M-am saturat de atatea sperante desarte si latraturile doamnei ministru!!!.Asta-i adevarul!

    1. Noi pensionarii ,aceasta categorie sociala care a creat toate aceste bunuri pe care ei le-au furat si mare parte le-au distrus si instrainat am ajuns astazi bataia de joc a acestor mizerabili si ce este mai curios ca mare parte din noi i-am sustinut la putere acordandule votul nostru,cred ca ne meritam soarta.Poate ne vom trezi de aici incolo cat mai avem de trait

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *