PENSIE DE URMAȘ pentru copiii cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirus. Mihu (PSD): „Sperăm să ajungă la promulgare cât mai repede”

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă a unor parlamentari PSD care prevede acordarea de pensie de urmaş copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirus. Propunerea merge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 prevede, printre altele, faptul că, la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătății acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie. De asemenea, urmașii cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid 19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-au avut la data decesului. Dacă mortul nu are urmași, părinții lui vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș. Totodată, urmașii cadrelor medicale decedate în lupta cu coronavirus vor beneficia și de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate.

La votul de miercuri a participat și senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu.

„Demersul legislativ a concretizat inițiativa unui număr de 45 de senatori PSD – din rândul cărora am avut onoarea să mă număr – și evidențiază rolul esențial și efortul excepțional depus în aceste zile și săptămâni de către  bravii noștri medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, cadre militare din structurile DSU din MAI, ambulanțieri, brancardieri și alte categorii de personal asimilat cu cel medical, în eforturile generale privind combaterea teribilei maladii. O atenție deosebită în economia documentului este acordată – prin asigurarea unor drepturi, facilități, inclusiv pensie de urmaș acolo unde este cazul – situației dramatice a personalului medical care a suferit afecțiuni fizice și/ sau psihice, cauzând un anumit grad de invaliditate, precum și urmașilor cadrelor medicale decedate, ca urmare a participarii la acțiuni medicale împotriva COVID – 19. Proiectul de lege aprobat de Senat va fi supus, în perioada următoare, examinarii și aprobării Camerei Deputaților, care este for decizional, urmând să ajungă, sperăm noi, cât mai curând la promulgare!”, a transmis senatorul Mihu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.