Spread the love

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, după ce, luni, a fost adoptat în Senat, cu 180 de voturi „pentru” și doar o „abținere”, așa cum TOMIS NEWS a relatat în detaliu. În Camera Deputaților, proiectul a primit votul a 279 de deputați, doar unul „împotrivă” și o „abținere”.

CITEȘTE ȘI:

România achiziționează rachete PATRIOT. Chițac insistă la ministrul Apărării: „Să nu facem împărțiri între Forțele Aeriene și Forțele Terestre!”

„Mulțumesc pentru votul de astăzi și exprim întrega satisfacție că astăzi România intră într-un grup select al țărilor care sunt cu adevărat importante în ceea ce privește asigurarea apărării în NATO. Este un efort colectiv, început încă de la aprobarea bugetului pe 2017 și, domnule președinte Liviu Dragnea, mulțumim pentru sprijin. Când s-a decis alocarea a 2% din PIB pentru Armată, România și-a luat un angajament, de la care nu ne-am abătut nici o clipă. Urmează și alte programe de înzestrare și, de asemenea, vă vom ruga să fiți alături de MApN, pentru a demonstra că România este un partener important și credibil în zona aceasta”, a spus ministrul Apărării, Mihai Fifor, în plenul Camerei, imediat după votul final.

De asemenea, s-a exprimat și deputatul PMP, Eugen Tomac.

„Am votat cu toată convingerea pt că în chestiuni de securitate nu e cale de întoarcere, există o singură soluție: unanimitate!”, a spus Tomac.

USR a urlat la Dragnea

În ciuda discuției despre o parte din programul de înzestrare al Armatei Române, deputatul Tudor Benga (USR) a luat cuvântul și a explicat că unitatea este încă un termen departe de realitatea din societatea românească.

„S-a vorbit astăzi mult de unitate, diversitate, apărare și am votat alături de majoritatea colegilor pentru acest sistem foarte important și care ne pune pe un eșafodaj important. Am votat și pentru cel cu ziua minorităților și m-am abținut în ceea ce privește monumentul de la Alba Iulia. Acestea trei sunt legate. Este nevoie de unitate, de apărare, dar, din păcate, ceea ce se întâmplă în aceste zile, un alt proiect divizează major societatea: sunt sute de mii de oameni și probabil vor fi milioane care se opun unor proiecte băgate pe repede înainte și care ne vor vulnerabiliza major. O societate nu se poate apăra atunci când este vulnerabilă pe interior, când justiția nu este protejată și independentă”, a spus Benga.

Liberalii îl sprijină pe Fifor

În ciuda faptului că, luni, liberalii au citit moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai Tudose, deputatul Victor Paul Dobre (PNL) și-a exprimat susținerea totală față de programele instrumentate de ministrul social-democrat al Apărării.

„PNL a votat în spiritul angajamentului nostru pentru siguranța țării, față de tratatul Atlanticului de Nord, de a ne respecta obligațiile ca aliați. Vă asigurăm domnule ministru că vă vom sprijini în toate aceste demrsuri, nu ați avut o problemă cu noi, ci cu colegii dumneavoastră, poate de data asta vor fi mai înțelepți”, a spus Dobre.

România intenționează, începând din acest an, să achiziționeze șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare ș.a.m.d.

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” propune contractarea, până la 31 decembrie a.c., la prețul de 910 milioane USD, din valoarea totală de 4,64 miliarde USD, a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM). Pentru realizarea și menținerea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, MApN va trimite personal pentru îndeplinirea unor misiuni în străinătate.

Proiectul inițiat de Guvern a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie a.c., însă termenul pentru raportul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost depășit (15 noiembrie).

Prin Hotărârea CSAT din 24 noiembrie 2016, se stabilea faptul că programul HSAM este un program de înzestrare esențial, corespunzând intereselor de securitate ale țării și angajamentelor asumate de România în cadrul organizațiilor euro-atlantice. Potrivit analizelor MApN, sistemul PATRIOT 3+ îndeplinește parametrii tehnico-tactici pentru combaterea amenințărilor aeriene specific războiului hibrid modern, încă din zona de frontieră; permite o durată mare de menținere în serviciu, prin modernizări hardware și software permanente și asigură satisfacerea nevoilor misiunii și cerințelor operaționale ale forțelor armate române. De asemenea, este singurul sistem interoperabil cu echipamentele țărilor NATO care și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale și configurația 3+ care va fi achiziționată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piață în prezent.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *