PayPoint BLOCAT în dorința de preluare a Payzone? Ajutor nesperat de la ANRE, pentru Consiliul Concurenței

La începutul lunii martie a.c., președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu (FOTO) anunța că analizează tranzacţia prin care PayPoint Services SRL, deţinut de operatorul britanic de plăţi PayPoint, preia Payzone SA, subsidiara din România a grupului Payzone, care oferă servicii de plăţi şi încărcare electronică. Analiza, mai exact, se concentrează pe compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice.

Consiliul Concurenței a supus dezbaterii publice angajamentele  formulate de PayPoint Services SRL în vederea înlăturării îngrijorărilor concurenţiale identificate în contextul preluării companiei Payzone SA. În urma analizei preliminare, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziții dominante, pe piața serviciilor de încasare de plăți.

Dezbaterea publică a avut loc până la 1 septembrie și Consiliul Concurenței încă speră ca îngrijorările pe care și le-a manifestat să obțină înțelegere la Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care are drept de aviz, favorabil sau negativ, în acest caz.

Angajamentele pe care PayPoint le-a trimis Consiliului Concurenței au fost întâmpinate cu scepticism în „ograda” lui Chirițoiu, mai ales pentru că acestea sunt pe termen scurt și, cel mai important, așa cum TOMIS NEWS a publicat recent, nu fac nici o referire la consumator, cel care, de fapt, devine obligat (după cum vom vedea) să apeleze la serviciile companiei britanice.

CITEȘTE ȘI:

Doi giganți financiari, în atenția CSAT. Consiliul Concurenței, îngrijorat de PayPoint

PayPoint și Payzone sunt cei mai mari jucători de pe piața autohtonă în domeniul serviciilor de încasare sume în numerar, unde este pusă la bătaie cifra amețitoare de cel puțin 300 mil. EUR pe an! Monopolizarea serviciului de către o singură companie, în special britanică (în contextul Brexit) ridică serioase semne de îngrijorare. Mai mult, beneficiile majore pentru PayPoint, după potențiala achiziție, vin din zona rurală, unde numărul înterprinderilor care furnizează servicii de încasare a plăților către populație și diverși beneficiari pentru utilități și servicii de comunicații electronice puse la dispoziție de operatori specifici este redus, respectiv unde piața de profil este dominată de cei doi mari jucători implicați în tranzacție.

ANRE strică planurile PayPoint, în beneficiul Consiliului Concurenței

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a emis ordinul 29/2016, cu referire la aprobarea Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale la clienţii finali.

La secțiunea a 7-a (Plata facturii), art. 46, alin. (2) scrie negru pe alb:

„Furnizorul are obligaţia să pună la dispoziţia clientului final cel puţin două modalităţi de plată a facturii, dintre care cel puţin una fără comisioane pentru plata sumelor aferente, care să nu creeze discriminări nejustificate între clienţi”.

Astfel, cel puțin în ceea ce privește plata facturilor la gaze naturale, PayPoint se află în blocaj. Evident, nu putem vorbi de două modalități de plată în zonele rurale, iar sintagma „una fără comisioane” pune PayPoint în situația jenantă de a presta voluntariat.

Un angajament îngrijorător

PayPoint își asumă în fața Consiliului Concurenței niște „angajamente propuse”, din care aflăm că o perioadă se angajează să nu adopte o serie de măsuri, nu știm însă ce se va întâmpla după aceea. Mai mult, se vorbește despre menținerea tarifelor pentru doar cinci întreprinderi determinate, fără a fi nominalizate.

PayPoint Services SRL este parte a grupului britanic PayPoint, înfiinţat în 1996, fiind deţinută 100% de către PayPoint PLC. PayPoint pic a preluat în 2007 distribuitorul local de produse şi servicii pre-plătite pentru telefonie mobilă Pay Store SRL, redenumit ulterior PayPoint Services SRL. În 2008, societatea a lansat serviciul de încasare sume în numerar. PayPoint PLC este listată ia London Stock Exchange. De cealaltă parte, Payzone SA oferă pe teritoriul României servicii similare celor oferite de PayPoint Services SRL. A fost înfiinţată în 2004 şi are ca acţionar majoritar societatea Payzone Group, deţinută la rândul ei de un fond de investiţii care operează din Marea Britanie.

În această operațiune, este necesar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Astfel, în vederea aplicării de către CSAT a dispozițiilor art. 46, alin. 9 din Legea Concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, CSAT analizează securitatea activității financiare, fiscale, bancare și de asigurări, după notificarea Consiliului Concurenței în acest sens.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.