Patronii magazinelor ruseşti AMENDATE de ANPC: „Am FUGIT de autoritarismul lui Putin în căutarea LIBERTĂȚII!” Horia Constantinescu: „CONTINUĂM în ABSOLUT TOATĂ ȚARA!”

Patronii magazinelor ruseşti amendate luni de ANPC – Berezka – au ţinut să precizeze  că au corectat deja deficienţele constatate în urma controalelor şi că n-ar dori să creadă că nu sunt bineveniţi în România, mai ales că au „fugit de autoritarismul lui Putin în căutarea libertăţii”.

Prieteni,

Azi,  la ora 9:00 toate magazinele Berezka au avut controale de la ANPC. Cele mai mari deficiente sunt legate de etichetarea produselor. 

Am corectat deja 80% din aceste nereguli.

Din pacate, 5 din 13 magazinele noastre rămân închise astazi si maine.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create”, au afirmat patronii magazinelor ruseşti.

Precizând că acţionariatul magazinelor Berezka este format din ruşi, ucraineni, moldoveni, turkmeni şi abhazi, semnatarul mesajul adresat românilor scrie:

Mi-e frică să cred că acesta este un semn că nu suntem bineveniţi aici.

Familia noastră a fugit de autoritarismul lui Putin în căutarea libertăţii.

Şi formează aici un mediu prietenos, cu produse de calitate, o echipă multinaţională – o comunitate, platim taxe, asigurari etc.

Toate beneficiile muncii noastre rămân aici.

Ne place să trăim aici”.

ANPC a controlat luni mai multe benzinării ale Gazprom şi Lukoil, dar şi magazinele Berezka, aplicând amenzi totale  de 1,4 milioane de lei şi  închizând 35 de puncte de lucru.

Începând de astăzi, evaluăm activitatea Gazprom, Lukoil şi a magazinelor ce comercializeaza produse importate din Rusia. Vom încheia acţiunea când fiecare punct de lucru va fi aşezat în ordine şi va fi sanctionat acolo unde situaţia o cere! Deja am constatat că avem de dus şi noi un război cu abaterile de la normele legale şi de bun simţ!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dat amenzi în valoare de 1,4 milioane lei mai multor companii rusești din România. Pe fondul controalelor derulate la nivelul țării, ispectorii ANPC au decis să închidă temporar și o serie de puncte de lucru. Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a oferit mai multe detalii despre verificările derulate, marți, la Știrile B1 TV.

Este lesne de înțeles că din cauza situației din Ucraina mai mulți cetățeni au ales să ne transmită informații legate de activitatea comercială a operatorilor economici de care vorbeați în deschiderea acestui material, motiv pentru care am hotărât – așa cum am obișnuit cel puțin în ultima perioadă – o abordare unitară la nivel național. Au fost verificate punctele de lucru ale celor vizați, respectiv comercianții de combustibil Gazprom și Lukoil, cât și o structură comercială ce promovează în mare parte produse de origine rusească, motiv pentru care sancțiunile aplicate în urma acestei acțiuni de controlă respectă algoritmul cu care v-am obișnuit în ultima perioadă, adică acolo unde este necesar aplicăm sancțiuni, acolo unde este necesar dispunem oprirea temporară, cel puțin, a prestărilor de servicii. Acțiunea va continua și zilele acestea. Sperăm să facem simțită din nou prezența Autorității pe piață, în sensul în care ne dorim să îi determinăm pe operatorii economici să respecte legislația și mai ales consumatorii”, a explicat oficialul.

Întrebat ce nereguli a descoperit ANPC, el a continuat: „Veșnicele vitrine neigienizate, alimente ieșite din termenul de durabilitate minimală. După părerea noastră, o practică comercială – pe care o analizăm la acest moment – cu caracter înșelător sau incorect, în orice caz, în raport cu consumatorii pentru că la multele puncte de lucru ale celor vizați de controale sunt practicate prețuri diferite, din păcate, diferite și între totemul de afișare al acestora și casa de marcat. Acțiunea este în desfășurare. Măsurile luate sunt luate pentru deficiențele constatate în zona comerțului cu alimente”.

Controalele, susține el, s-au desfășurat „în absolut toată țara”.

A fost o tematică națională coordonată de Direcția generală de control pentru că, așa cum spuneam și mă repet, dorim o abordare unitară, este o politică pe care eu am încercat să o implementez încă din primul mandat, din 2019. Nu mi se pare normal ca la nivelul județelor diferite să avem abordări diferite, suntem o singură autoritate, or aplicarea sancțiunilor și evaluarea constatărilor de pe teren trebuie să se facă în mod unitar”, a mai precizat Horia Constantinescu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.