Patronii de restaurante cer să își deschidă afacerile pe 15 mai. Orban REFUZĂ: „Riscul este DESTUL DE MARE în privința ridicării restricției”

Sunt aproape două luni de când cafenelele și restaurantele sunt închise, cu excepția celor care pot să ofere servicii de delivery. Dacă românii se plâng de absența petrecerii relaxante a timpului liber, restricția este dureroasă pentru antreprenorii din domeniu, întrucât aceștia înregistrează pierderi uriașe, mulți dintre ei susținând că falimentul este aproape. Astfel, patronii de restaurante cer permisiunea să își reia activitatea pe 15 mai, în condițiile în care pierderile sunt prea mari, cu promisiunea că sunt dispuşi să ia toate măsurile de siguranţă. Peste 300.000 de oameni şi familiie lor depind de redeschiderea acestui business.

Din partea Guvernului, însă, veștile nu sunt bune. Premierul Ludovic Orban a arătat luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că riscul epidemiologic în cazul restaurantelor este prea mare și, astfel, patronii din acest domeniu sunt nevoiți să mai… reziste.

„Unde se adună foarte mulți oameni și petrec o perioadă de timp și la o distanță mică, se vor relua mai greu… sunt în schimb alte activități. În privința parcurilor, riscul epidemiologic este scăzut și probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Există o excepție: locurile de joacă pentru copii, unde există un risc epidemiologic mai mare. Parcurile au fost închise prin decizii ale comitetelor pentru situații de urgență de la nivel județean sau local. (…) Una este partea cu hotelurile, care din partea mea pot să funcționeze, în privința restaurantelor riscul epidemiologic este mare. E clar că nu poți să porți mască, nu poți să asiguri distanța între comeseni. Pe de altă parte, oarecum izolarea între diferitele mese, din cauza modului de dispunere a meselor. Se știe că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, când strănutăm sau tușim. Aceste particule pot să circule la distanțe destul de mari. Din evaluarea epidemiologilor, a specialiștilor cu care ne consultăm, riscul epidemiologic este destul de mare în privința ridicării restricției la restaurante”, a spus Ludovic Orban.

Pe 15 mai se vor elimina restricțiile privind libertatea de deplasare, în contextul în care în România se va ridica starea de urgență. Totodată, unele măsuri restrictive vor rămâne în vigoare, precum obligativitatea de a purta mască de protecție în spațiile publice închise. În cazul încălcării acestei reguli, de exemplu, premierul a precizat că vor fi instituite sancțiuni:

„Cetățenii vor trebui să respecte toate aceste reguli instituite. Nu este momentul să ne relaxăm. Dacă ne mișcăm mai mult va trebui să respectăm regulile stabilite, să evităm interacțiunea directă, să purtăm mască în spații închise, să continuăm toate recomandările privind igiena, neatingerea feței cu mâinile murdare, lucrurile astea trebuie să rămână. Păstrarea unei reguli în ceea ce privește vorbirea – să nu vorbim înspre oameni cu care comunicăm. Reguli care trebuie respectate, nu trebuie să renunțăm în orice formă. Succesul pe care l-am avut a fost datorat în mare parte datorită respectării de către cetățenii români a tuturor recomandărilor care au fost formulate. Oamenii să nu lase garda jos. Paza bună trece primejdia rea. (…) Atât timp cât va fi necesar, în funcție de nivelul de răspândire a virusului. Cu siguranță vor fi sancțiuni. Nerespectarea oricărei obligații va fi sancționată. Sigur că aici noi trebuie să asigurăm măști pentru toți cetățenii. Pentru cetățenii care au venituri își pot cumpăra de la farmacii, iar pentru persoanele defavorizate, vom căuta un mecanism prin care să punem la dispoziție aceste măști necesare într-o cantitate suficientă. Această măsură este necesară. Odată cu ridicarea restricțiilor la libertatea de circulație cu siguranță va crește numărul de persoane în transportul public, care se duc în spații comerciale. În privința spațiilor comerciale, mai puțin mall-urile, riscul epidemiologic este foarte mic, cu condiția ca oamenii, vânzătorii, angajații, să poarte mască. (…) Obiectivul nostru este să asigurăm o cantitate suficientă pe piață. Când există o cantitate suficientă, nu va fi necesară nici o intervenție administrativă pe piață. Este preferabil, decât să impunem plafonări de preț sau de adaos comercial. Cât va exista o cantitate suficientă nu va exista o criză care să ducă la o posibilă speculă și la creșterea prețurilor”, a mai spus Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Patronii de restaurante cer să își deschidă afacerile pe 15 mai. Orban REFUZĂ: „Riscul este DESTUL DE MARE în privința ridicării restricției”

 • duminică, 25 aprilie 2021 la 09:48
  Permalink

  In al–2 lea an,aceeasi magarie si aceeasi bataIe de joc,ei,introduc testele rapide in hoteluri si in orice locatie cand nici macar la nivel European acest lucru nu s-a dezbatut,cine este Orban sa dea ordine?DACA ACEST POPOR NU SE TREZESTE,CHIAR POT SPUNE CA NE MERITAM SOARTA!!!
  Sustinatorii lui Iohannis sunt multumiti a tot ce se intampla,sustinatorii USR sunt multumiti?Ne-au batjocorit pana si mortii chiar sunteti masochisti,ce trebuie sa se mai intample pentru a va trezi?!

  Răspunde
 • duminică, 25 aprilie 2021 la 09:08
  Permalink

  Cat de imbuibat sa fii,sa nu iti dai seama ca in fraza lui ORBAN de fapt este exprimat un PLEONASM DE MAGAR IMPUTIT!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *