PAȘTE 2021: Guvernul merge spre „adaptarea intervalului orar”. Teodosie: „Noaptea de Înviere trebuie să fie LIBERĂ, fără RESTRICȚII!”

Intervalul orar al restricțiilor pentru Slujba de Înviere va fi adaptat, în așa fel încât credincioșii să poată participa fizic, anunță Florin Cîțu. Premierul a cerut cultelor să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinare.

Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară. Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători”, anunță premierul Florin Cîţu.

Soluția spre care se merge este adaptarea intervalului orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile fiecărui cult religios, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară.

„În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, adaugă premierul.

Un alt subiect important abordat a fost legat de o serie de modificări pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința înmormântării celor decedați din cauza infectării cu noul coronavirus: „În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține”.

Patriarhia Română a anunțat deja că Slujba de Înviere se va desfășura normal. Se vor purta măști, se va respecta distanțarea sanitară, iar la biserică se va merge pe jos sau cu mașina. Florin Cîțu, însoțit de o amplă echipă guvernamentală, dar și de reprezentanții sistemului sanitar, în frunte cu Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat, au avut o întâlnire crucială, joi, pentru a decide ce restricții vor fi impuse de Paști.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, le-a transmis decidenților că noaptea de Înviere trebuie să fie una fără restricții, atât de Paștele romano-catolicilor și protestanților, din 4 aprilie, cât și de Paștile ortodocșilor și celorlalte confesiuni creștine, pe 2 mai. Înaltpreasfințitul Teodosie le cere autorităților să nu îi mai umilească pe credincioși și le readuce aminte că „credința este de neatins”.

„Trebuie să fie în spirit european, în spiritul dreptului omului. Libertatea să nu fie încălcată, diminuată, nesocotită. Nu se poate. Mâine e sărbătoare mare, e Buna Vestire, mă voi gândi la aceasta și mă voi ruga la Maica Domnului și la Mântuitorul Hristos să îi lumineze pe cei care se întâlnesc ca să ne dea dreptul nostru natural de la Dumnezeu venit să ne manifestăm credința, să nu fim închiși, să nu fim umiliți, obstrucționați. Credința face parte din partea cea mai rafinată a sufletului nostru. Credința e de neatins! Oricâtă boală ar fi, dacă nu e credință, nu existăm. Cred că toate cultele au același obiectiv. Noapte de Înviere trebuie să fie liberă. Știu toate autoritățile poziția mea: noaptea de Înviere trebuie să aparțină tuturor creștinilor. La Paștele catolici, catolicilor, la Paștele protestant, protestanților, la Paștile Ortodox, ortodocșilor. Paștile e sărbătoarea cea mai mare, trebuie să fie nerestricționată. Nu trebuie să existe nicio restricție. Timpul e al lui Dumnezeu. Nu poate omul să se lupte cu timpul, nici cu veșnicia. Timpul e darul lui Dumnezeu. Noapte de Paști e în toată noaptea Lumină. Nu trebuie să facem în noaptea de Paști întuneric, să ne închidă cineva de la o anumită oră. Nu putem accepta așa ceva. Trebuie să respectăm libertatea”, a precizat Teodosie pentru stiripesurse.ro

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *