Pași spre RĂZBOI: China a pătruns cu zeci de avioane militare în spaţiul aerian al Taiwanului
Zeci de avioane militare chineze au pătruns, duminică, în zona de securitate aeriană a Taiwanului, în contextul amplificării tensiunilor dintre Beijing şi Administraţia separatistă de la Taipei. Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că a trimis avioane de vânătoare şi a activat sistemele antiaeriene în contextul în care 27 de avioane militare chineze au pătruns duminică în spaţiul aerian, în zona de sud a Taiwanului. Incursiunea aeriană a avut loc imediat după o întâlnire a preşedintelui Chinei, Xi Jinping, cu oficiali militari. China a intensificat, în ultimele luni, activităţile militare în apropierea Taiwanului, pe fondul amplificării tensiunilor.
Vineri, China a condamnat vehement vizita unei delegaţii a Congresului SUA în Taiwan şi a avertizat că va lua toate măsurile pentru contracararea activităţilor separatiste, în timp ce armata chineză a lansat o operaţiune pentru testarea capacităţilor combatante. Cinci membri ai Congresului SUA s-au întâlnit vineri, la Taipei, cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, în cursul unei vizite-surpriză pentru reafirmarea susţinerii „solide” acordate de Washington teritoriului separatist asupra căruia China insistă vehement pentru menţinerea suveranităţii.
Vizita delegaţiei parlamentare americane a avut loc în contextul în care tensiunile dintre Washington şi Beijing sunt în creştere. Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwanul, un teritoriu care are un guvern proindependenţă. „Când s-a aflat despre vizita noastră, biroul meu a primit un mesaj sec de la Ambasada Chinei prin care se cerea anularea deplasării”, a declarat vineri Elissa Slotkin, o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA.
„Taiwanul va continua intensificarea cooperării cu Statele Unite în scopul susţinerii valorilor noastre comune de libertate şi democraţie, dar şi pentru asigurarea păcii şi stabilităţii regionale”, a afirmat preşedintele taiwanez, Tsai Ing-Wen.
Administraţia de la Beijing a condamnat dur vizita delegaţiei americane în Taiwan. „Faptul că politicieni din SUA contestă individual şi în mod sfidător principiul politic «o singură Chină» şi încurajează forţele care susţin independenţa Taiwanului a stârnit indignarea puternică a 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi”, a reacţionat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Oficialul chinez a avertizat că unificarea Chinei cu Taiwan este „o tendinţă istorică de neoprit”.
În contextul vizitei delegaţiei parlamentare americane, armata chineză a efectuat vineri misiuni de patrulare în Strâmtoarea Taiwan, în cadrul unei operaţiuni pentru testarea capacităţilor de luptă. „Vom lua toate măsurile necesare pentru contracararea interferenţelor externe şi a tentativelor separatiste în sensul independenţei Taiwanului”, a avertizat Comandamentul Estic al Armatei chineze.
La începutul lunii octombrie, China a trimis sute de avioane militare în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii. Administraţia de la Taipei susţine că Taiwanul este independent şi avertizează că îşi va apăra democraţia şi libertăţile. Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen, a fixat ca prioritate modernizarea forţelor armate, concentrându-se pe sisteme mobile de armament. Într-un articol publicat recent în revista Foreign Affairs, preşedintele Tsai Ing-Wen a atras atenţia că o eventuală ocupare a Taiwanului de către armata chineză ar genera efecte „catastrofale” asupra păcii în Asia.
Armata SUA are în mod clar capacitatea de a apăra Taiwanul de un atac al Chinei dacă va primi ordin în acest sens, a afirmat recent generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite. Administraţia de la Beijing i-a recomandat preşedintelui SUA, Joseph Biden, să dea dovadă de „prudenţă” după ce liderul de la Casa Albă a afirmat că armata americană va apăra Taiwanul în eventualitatea unui atac al Chinei.
PE ACELAȘI SUBIECT: