Spread the love

Alegerile pentru Parlamentul European ne bat la ușă, iar pentru scrutinul din 26 mai majoritatea partidelor și-au definitivat listele cu candidați pentru alegeri, suspansul fiind întreținut de PSD, care încă nu a făcut un anunț oficial.

Zilele trecute, la PNL s-a bătut în cuie: moderatorul TV Rareș Bogdan va deschide lista liberalilor pentru alegerile europarlamentare.

CITEȘTE ȘI:

Turcescu: „Partidele vânează persoane cu notorietate din dorința de a crește scorul electoral”

Între timp, potențialii candidați ai PSD au fost supuși unei analize în cadrul unui institut de sondare, actualii europarlamentari nu au fost incluși în sondajul comandat de Liviu Dragnea, iar… surpriza nu s-a lăsat așteptată: realizatoarea emisiunii „În premieră” difuzată de un important post TV, Carmen Avram, se bucură de o foarte mare apreciere în rândul respondenților, motiv pentru care Dragnea a decis să o includă pe lista partidului pentru europarlamentare.

Astfel, social-democrații ar putea să urmeze modelul PNL. Care sunt, însă, motivele pentru care jurnaliștii consacrați intră în atenția partidelor politice? Un astfel de exemplu există și la Constanța, Robert Turcescu, cunoscut moderator TV, a făcut pasul în politică, la PMP, în urmă cu patru ani, fiind astăzi deputat al județului nostru și este poate cel mai indicat să ne explice raționamentele:

„Fenomenul datează de mult! Oferte de a intra în politică sunt de mult și îl avem pe Cristian Țopescu, Dumnezeul să-l odihnească, a fost senator al PNL, Florin Călinescu a candidat din partea PNL pentru un post de parlamentar la Argeș (acum se vehiculează pentru primăria Timișoara – n.r.), Marius Tucă a avut de multe ori oferte pe care le-a refuzat, iar cel mai recent și de notorietate caz este al lui Dan Diaconescu, care a făcut un partid, practic, ajungând în Parlament cu un scor uluitor la acea vreme, cu aproape 15%! (…) Ziariștii, mai ales în lumea în care trăim astăzi, sunt întotdeauna în vizorul partidelor politice, mulți dintre ei pentru notorietatea pe care o au, este valabil și pentru sportivi! Desigur, partidele întotdeauna vor oameni cu notorietate, ele sunt „aspiratoare” în acest sens, dar mai trebuie și jurnalistul! (…) În ceea ce mă privește, decizia mea de a intra în politică a venit pe fondul unei nemulțumiri personale în legătură cu lucrurile pe care le pot schimba, împinge înainte, la un moment dat mi-am dorit să încerc mai mult decât să vorbesc despre ceea ce se întâmplă în România. Mi-am dorit să fac schimbările! Așa am intrat în PMP. Bănuiesc că în foarte multe cazuri, cum ar fi Rareș Bogdan sau Carmen Avram, cred că acesta este resortul care îi împinge să facă pasul în politică. (…) Categoric că există în conducerea partidelor oameni care vânează persoane cu notorietate din dorința de a crește scorul electoral”, a spus Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

„Nu mă simt foarte confortabil cu multe dintre lucrurile care se întâmplă în politică și acționez instinctual, jurnalistic”

Deputatul de Constanța admite, însă, că entuziasmul de la momentul acceptării intrării în politică s-a mai… estompat între timp, susținând că jurnaliștii care fac un asemenea pas trebuie să accepte ideea că trebuie să renunțe la libertatea profesională, pentru lucrul în echipă. Mai mult, așa cum Rareș Bogdan a spus la conferința de lansare de la PNL, motivația financiară nu a fost un impuls, întrucât „eu câștig mai mult în presă decât la Bruxelles”, așadar este vorba de transpunerea în practică a ideilor difuzate de la tribuna TV.

„Mai e un lucru: există mulți oameni care intră în politică, văzând asta ca pe o rampă de lansare, de consolidare a unor câștiguri financiare, dar în cazul unor realizatori de emisiuni, cazul meu, al lui Rareș Bogdan, al lui Carmen Avram, nu se pune problema unor nevoi financiare care să te împingă să faci pasul acesta! Mai toți jurnaliștii de TV, după 2005 – 2006, câștigă peste 10.000 EUR pe lună sau chiar 20 – 25.000 pe lună. Pare o sumă colosală, dar asta se raportează la câștigurile pe care ei le aduc stațiilor respective, de foarte multe ori e vorba de… 200.000 EUR pe lună! În SUA, câștigurile lunare ale unor gazetari de prestigiu depășesc sume cu șase zerouri… (…) Unii jurnaliști au sentimentul neputinței de la tribuna televiziunii, pentru că tot spun lucruri, critică lucruri și propun lucruri și nu au o finalitate și simt nevoia să activeze în niște structuri în care ideile lor să se pună în aplicare! Nu este o decizie simplă, intri într-o altfel de lume, foarte diferită față de libertatea pe care ți-o conferă o activitate liberală, cum este cea din presă. Un partid este o structură birocratică, bazată pe ierarhii de funcții, uneori ești pus în fața unor situații cu care poate nu ești de acord, dar ești membru acolo și trebuie să le admiți în spațiul public… Eu nici astăzi nu mă simt foarte confortabil cu multe dintre lucrurile care se întâmplă în politică și acționez aproape instinctual, de foarte multe ori, din reflexe jurnalistice”, a concluzionat Robert Turcescu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *