Spread the love

Camera Deputaților și Senatul vor adopta o Declarație a Parlamentului României cu privire la situația din Republica Moldova, decizia fiind luată luni în ședința conducerii reunite a celor două camere. Comisiile reunite de politică externă ale Camerei și Senatului vor realiza draftul de Declarație, care va intra la plenul reunit pentru dezbatere și vot. Potrivit discuțiilor din conducerile celor două camere, Declarația va fi adoptată cel mai târziu săptămâna viitoare.

CITEȘTE ȘI:

MAE român, GAFE de proporții!

La nivel internațional Statele Unite, Uniunea Europeană și, conjunctural, Rusia, sprijină guvernul Maia Sandu, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe din România nu recunoaște legitimitatea guvernului și a cerut alegeri anticipate. Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe nu și-au arătat deschis sprijinul, inițial, față de acest guvern. După ce MAE a transmis luni faptul că preferă alegerile anticipate, ministrul Teodor Meleșcanu fost umilit, în public, de premierul Viorica Dăncilă. Marți, MAE a venit cu un alt comunicat, în care a precizat poziția Guvernului față de situația de la Chișinău și în care sprijină noul executiv din Moldova. Dăncilă i-a spus lui Meleșcanu că s-a grăbit cu declarațiile inițiale și a recunoscut că a discutat ce poziție să aibă România față de situația de peste Prut și cu Klaus Iohannis.

Despre Declarația pe care Parlamentul României o va adopta, senatorul constănțean Vergil Chițac ne-a precizat faptul că va opta cu fermitate pentru noul guvern de la Chișinău, format din blocul ACUM și forțele socialiste.

„Poziționarea eronată a Ministerului Afacerilor Externe ține de nota lui… Meleșcanu… Toate forțele, Statele Unite, Uniunea Europeană prin doamna Mogherini, chiar și Moscova, au anunțat că susțin acest guvern. Au fost acele 90 de zile în care trebuia format guvernul și cu două ore înainte de expirarea termenului, președintele Dodon a semnat pentru Maia Sandu. Tot în acele două ore, Curtea Constituțională a Moldovei, care este controlată de Plahotniuc – înțeleg că o judecătoare de acolo este nașa de cununie a lui Plahotniuc – a declarat neconstituțională formarea Executivului. Până la urmă nu trebuie să fim atenți la fond, ci la realitatea politică: avem două formațiuni care vor să dea guvernul pentru ca statul să iasă din blocaj. Sunt de acord cu această situație și clar că voi vota la Declarația Parlamentului României în această favoare! Într-o notă comică, acum, ceea ce se întâmplă acolo chiar că ține de sintagma statului paralel! Poate s-au uitat la noi și au desăvârșit! Și mai este ceva: în declarațiile inițiale ale statului român, a fost evitat președintele Iohannis, consultantul principal pentru relațiile externe…”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Tămbălău politic la Chișinău

Situația politică a Republicii Moldova este foarte complicată. Blocul ACUM și socialiștii președintelui Igor Dodon au bătut palma pentru a guverna statul, însă Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, refuză să se dea bătut, utilizând toate instituțiile statului pe care le controlează pentru a nu fi debarcat de la putere.

Noul Guvern de la Chișinău a fost învestit la data de 8 iunie, premier fiind votată Maia Sandu. La data de 9 iunie, Curtea Constituțională din R.Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot la data de 9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern și a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie. Practic, în momentul de față, Republica Moldova are doi președinți și doi premieri.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *