Parlamentul i-a dat peste nas lui Iohannis cu legea referendumului. Puterea și opoziția se acuză reciproc de obstrucționarea inițiativei privind familia tradițională

Camerei Deputaţilor a decis, miercuri, să respingă cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de modificare a Legii referendumului, aprobând actul normativ în forma în care a fost trimis la promulgare. Potrivit legii trimise la promulgare, referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a Legii fundamentale, urmând ca această dată să fie adusă la cunoştinţă publică de către Guvern.

„Cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”, se arată în proiectul de lege, care a fost intens criticat la votul final.

Opoziția a luat foc, iar deputatul liberal Raluca Turcan a reclamat faptul că majoritatea parlamentară dorește amputarea atribuțiilor președintelui.

„Dezbaterea pe această lege este cel mai bun exemplu de un dublu discurs din partea majorității de guvernare și un exemplu de cinism crunt față de milioane de români. Invocați această lege cu pretextul fals și cinic că sunteți pentru referendumul de modificare a Constituției pentru întărirea familiei! Este o ipocrizie crasă și matematica vorbește de la sine! Dacă ați fi susținut cu adevărat modificarea Constituției pentru întărirea familiei vreau să vă spun că ați fi putut organiza referendum de trei ori până acum, dacă voiați! Matematic, pentru demarare, vă trebuie 310 voturi! Aveți, ca majoritate, 321! PNL a afirmat că susține referendumul! Cu voturile noastre pe care vi le-am pus pe masă ați fi ajuns la 412 voturi, ați fi avut voturi pentru organizarea referendumului! Vă folosiți de milioane de oameni de bună credință, cum am semnat și eu, cum au semnat mulți colegi care au strâns semnături! Urmăriți amputarea atribuțiilor președintelui României! Aceasta este destinația și ținta! Dar, greșiți profund! Nu veți guverna la nesfârșit, nu veți avea un Guvern care să se execute și în 30 de zile să facă organizarea! Afectați organizarea unui referendum consultativ și constituțional pentru toți anii de acum înainte!”, a spus Raluca Turcan.

CITEȘTE ȘI:

VICTORIE a Coaliției pentru Familie: Undă verde în Camera Deputaților pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituției

Din partea puterii, deputatul social-democrat Dan Suciu i-a acuzat pe liberali de ipocrizie și că, în realitate, aceștia se folosesc de orice detaliu pentru a stopa demararea referendumului pentru întărirea familiei.

„Cum susține PNL acest referendum dacă face orice ca acesta să nu aibă loc? Se discută de cele 3 milioane de semnături nu de ieri, ci de peste un an! Ați făcut toate demersurile ca acest referendum să nu aibă loc! Nu știu dacă se potrivește, dar diavolul se ascunde în detalii, folosiți absolut orice detaliu ca voința celor 3 milioane să nu ajungă fapt! Tot ce ați spus aici este pură ipocrize! Ieșiți public și exprimați de ce ați întârziat acest demers, pentru că, surpriză, vom ajunge la referendum și nu nouă celor din majoritate trebuie să ne dați socoteală! Demersul este susținut de toate bisericile, un demers legitim pe care poporul român și-l asumă, iar PSD și ALDE și-l asumă, dumneavoastră nu!”, a spus Dan Suciu.

Liderul USR, Dan Barna, a luat cuvântul și i-a acuzat pe social-democrația că pervertesc instrumentul democratic al referendumului.

„Și de această dată folosim o temă sensibilă și divizivă a societății pentru a ataca statul de drept! Avem un mecanism foarte clar al referendumului, prin această lege pervertiți și acest instrument, după atacul constant la Justiție, pentru a ne îndrepta cu surle și trâmbițe spre modelul din Ungaria sau Polonia! USR a votat împotrivă și va ataca CCR ceea ce s-a adoptat astăzi!”, a spus deputatul Dan Barna.

PMP-iștii i-au acuzat, la rândul lor, pe social-democrați de dublu limbaj, întrucât, așa cum a precizat deputatul Petru Movilă, cel puțin un sfert dintre voi ați votat la referendumul privind reducerea numărului de parlamentari.

„La vremea când referendumul privind reducerea numărului de parlamentari a fost inițiat, validat de Parlament și votat de cetățeni, nu a spus nimeni că este neconstituțional! De altfel, rezultatele nu au fost puse în aplicare… Astăzi, am votat împotrivă, pentru că vorbim despre modificarea unei legi, nu de Constituție, nici de teme de referendum și introducerea falsă a faptului că cei care au votat împotrivă au votat împotriva a ceea ce noi românii spunem că familia este formată din bărbat și femeie este un fals și grav, care aruncă o imagine nu tocmai corectă. Cred că legea referendumului, votată astăzi, mai amputează puțin din democrație, fac apel la dublu limbaj și demogagie și încă o dată spun că un sfert din PSD au votat cu Băsescu la referendum! Asumați-vă acest lucru!”, a spus Petru Movilă.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.6 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost adoptat, miercuri, cu 195 de voturi pentru, 71 împotrivă și s-au înregistrat și șase abțineri.

Senatul a adoptat Legea inițiată de senatorul social-democrat Șerban Nicolae, pe 20 iunie 2016. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, pe 22 decembrie 2017, pe 4 ianuarie a.c. 27 de parlamentari liberali au depus o contestație la Curtea Constituțională, iar preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 14 martie Parlamentului reexaminarea Legii, considerând că aceasta cuprinde dispoziţii ce se impun a fi reanalizate.

CITEȘTE ȘI:

„Marșul pentru Viață”, la Constanța. „Individualismul îl îndeamnă pe om să se gândească la carieră, nu la familie. Toți suntem datori să dăm un răspuns în fața vieții”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*