Parlamentul german a APROBAT livrarea de armament greu pentru Ucraina

Parlamentul german a aprobat joi, cu o largă majoritate, o rezoluţie în favoarea livrării de armament greu destinat Ucrainei, care să ajute forţele Kievului să facă faţă atacurilor armatei ruse, după mai bine de două luni de la invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă, informează Reuters.

Pe lângă izolarea economică extinsă şi decuplarea Rusiei de pe pieţele internaţionale, cea mai importantă şi eficientă metodă care poate stopa invazia rusă o reprezintă intensificarea şi accelerarea livrării de sisteme eficiente şi complexe de armament, inclusiv armament greu”, se arată în documentul aprobat joi de Bundestag.

Rezoluţia a fost susţinută de către toate cele trei partide din coaliţia guvernamentală, precum şi de către reprezentanţii conservatorilor, aflaţi în opoziţie. În total, s-au înregistrat 586 de voturi pentru, 100 împotrivă şi 7 abţineri. Berlinul a anunţat deja că e dispus să livreze Ucrainei în jur de 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Angajamentul de a livra sistemele antiaeriene Gepard a fost anunțat de ministrul Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei întâlniri a oficialilor internaționali ai apărării la baza forțelor aeriene americane Ramstein din Germania.

Este pentru prima oară când Germania acceptă să furnizeze acest tip de armament greu Ucrainei care luptă împotriva invaziei ruse. Sistemele Gepard au fost eliminate treptat din serviciul activ în Germania în 2010.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus în timpul unei vizite în Japonia că Germania are nevoie de o armată puternică pentru a descuraja un atac al Rusiei și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin că se agață de ideea de a impune „pacea cu forța” în Ucraina, o strategie despre care liderul de la Berlin spune că nu va funcționa, informează Reuters. Scholz a mai spus joi că Germania caută să construiască relații mai apropiate cu țările care îi împărtășesc valorile, printre acestea numărându-se Japonia și India. Procesul de „deglobalizare” nu ar trebui să devină o scuză pentru protecționism, a mai spus cancelarul Germaniei, care a specificat că tranzacțiile internaționale trebuie să rămână libere și corecte.

Japonia este prima țară din Asia pe care cancelarul german o vizitează de când și-a intrat în funcție și este de așteptat ca printre principalele subiecte care vor fi discutate în timpul vizitei sale de două zile să se numere războiul din Ucraina și acțiunile tot mai agresive ale Chinei, scrie DW. Ambele state au condamnat invazia trupelor ruse în Ucraina și au impus sancțiuni împotriva Moscovei, dar au tratat cu reticență posibilitatea de a opri importurile de energie din Rusia.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *