Parlamentul European sprijină România pentru găzduirea Centrului Cyber al UE

Parlamentul European a adoptat miercuri planurile de consolidare a pregătirii și rezilienței Europei împotriva atacurilor cibernetice prin crearea unui centru de inovare și expertiză, subliniind că noul centru de competențe în materie de securitate cibernetică, care va avea sediul la București, va pune în comun expertiza legată de cercetarea în materie de securitate cibernetică și va reuni comunitatea europeană de competențe în domeniu. Membrii Parlamentului European au dezbătut miercuri seară, în plen, rolul pe care îl va avea Centrul Cyber al UE ce va funcționa în în România.

Acesta va oferi, de asemenea, sprijin financiar din partea programelor Orizont Europa și Europa digitală pentru proiecte inovatoare din partea întreprinderilor nou-înființate (start-ups) și a IMM-urilor, informează un comunicat al legislativului european. Scopul legislației este de a stimula ecosistemul tehnologic și industrial european în materie de securitate cibernetică pentru a coordona și a pune în comun resursele relevante din UE. Cadrul se bazează pe parteneriatul public-privat contractual privind securitatea cibernetică, creat în 2016. Inițiativa va fi sprijinită prin programele Europa digitală și Orizont Europa, în temeiul cadrului financiar multianual 2021-2027.

La 13 septembrie 2017, Comisia a adoptat un pachet privind securitatea cibernetică cu o serie de inițiative menite să îmbunătățească în continuare reziliența, disuasiunea și apărarea cibernetică. Un an mai târziu, Comisia a prezentat o propunere de creare a unui centru european de competență în materie de securitate cibernetică, cu o rețea conexă de centre naționale de coordonare. Inițiativa urmărește să îmbunătățească și să consolideze capacitatea UE în materie de securitate cibernetică, prin stimularea ecosistemului european tehnologic și industrial de securitate cibernetică, precum și prin coordonarea și punerea în comun a resurselor necesare în Europa.

Centrul de competențe va deveni principalul organism de gestionare a resurselor financiare ale UE dedicate cercetării în materie de securitate cibernetică în cadrul celor două programe propuse – Europa digitală și Orizont Europa – în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică cu sediul la București a primit pe 20 aprilie undă verde din partea Consiliului Uniunii Europene. Centrul de competențe va coopera strâns cu Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA). Centrul Cyber al UE reprezintă prima structură a Uniunii Europene găzduită de România.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.