Parlamentul European solicită un program pentru sănătate mai ambiţios prin EU4Health

Parlamentul European şi-a adoptat vineri poziţia referitoare la propunerea Comisiei Europene de a impulsiona substanţial activitatea UE în sectorul medical prin EU4Health, programul de acţiune a blocului comunitar în domeniul sănătăţii, cu 615 voturi pentru, 34 împotrivă şi 39 abţineri. Potrivit eurodeputaţilor, pandemia de COVID-19 a arătat că Uniunea are nevoie urgentă de un program ambiţios prin care să se garanteze că sistemele de sănătate europene pot face faţă viitoarelor crize sanitare. UE trebuie să rămână una dintre cele mai sănătoase regiuni din lume, iar PE consideră că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă bugetul ar fi fost redus la 1,7 miliarde de euro, aşa cum a propus Consiliul UE, informează un comunicat al Parlamentului European.

În recentul acord asupra bugetului UE pe termen lung, eurodeputaţii au convins statele membre să tripleze bugetul programului la 5,1 miliarde de euro. EU4Health este menit să pregătească mai bine UE pentru ameninţările transfrontaliere majore la adresa sănătăţii şi să facă sistemele de sănătate mai reziliente. Astfel, Uniunea ar putea să facă faţă atât viitoarelor epidemii, cât şi unor provocări pe termen lung cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi inegalităţile din domeniul sănătăţii.

Eurodeputaţii mai doresc o cooperare mai bună la nivelul UE, de exemplu sprijinind crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătăţii. Astfel, statele membre ar fi mai bine pregătite în caz de criză de sănătate. De asemenea, ar trebui să se înfiinţeze şi un portal de comunicare al UE, consideră ei, prin care s-ar putea pune la dispoziţia publicului informaţii verificate cu minuţiozitate, s-ar putea trimite alerte cetăţenilor europeni şi s-ar putea combate dezinformarea. În acelaşi timp, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar trebui să aibă mandate mai robuste, subliniază eurodeputaţii.

Criza cauzată de pandemia de COVID-19 a evidenţiat numeroase deficienţe ale sistemelor naţionale de sănătate, printre care faptul că ele depind de ţări terţe pentru aprovizionarea cu medicamente, dispozitive medicale şi echipamente individuale de protecţie. Prin urmare, programul ar trebui să sprijine dezvoltarea unui sistem european de monitorizare, raportare şi notificare a deficitelor de medicamente, de dispozitive medicale, de vaccinuri, de instrumente de diagnosticare şi de alte produse medicale. Astfel, piaţa unică nu ar mai fi fragmentată, iar produsele respective s-ar putea găsi mai uşor, la un preţ accesibil. De asemenea, lanţurile lor de aprovizionare ar depinde mai puţin de ţările care nu fac parte din UE. Pentru a atinge obiectivele programului, raportul mai propune să se acorde o atenţie mai mare prevenirii bolilor prin abordarea factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi utilizarea tutunului. Raportul propune şi sisteme de sănătate mai robuste şi digitalizarea asistenţei medicale prin crearea şi folosirea unui dosar european electronic de sănătate.

Eurodeputaţii mai doresc obţinerea unei asigurări de sănătate universale, care să includă accesul la sănătatea sexuală şi reproductivă şi drepturile aferente, precum şi intensificarea luptei Uniunii Europene cu cancerul, în sinergie cu planul european de combatere a cancerului. Pentru a garanta că programul este implementat eficient, eurodeputaţii propun să se creeze un grup de coordonare, format din experţi independenţi în domeniul sănătăţii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.